Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Zidurile unui muzeu cu ruine de secol XV, desenate cu graffiti. Cum au fost prinşi autorii şi cine plăteşte amenzile

2
25 Aug 2019 18:57:46
Autor: Florin Jbanca

Doi copii au fost prinşi de poliţiştii locali în timp ce desenau zidurile de intrare în beciurile caselor domneşti, construcţii din vremea lui Ştefan cel Mare.

Doi copii cu vârste de 13 şi 14 ani au fost prinşi de agenţii Poliţiei Locale în timp ce desenau pe zidurile unei construcţii ce aparţine de ansamblul istoric Curtea Domnească, din Piatra Neamţ. Este vorba despre zidurile caselor domneşti, ruine de secol XV, din perioada domniei lui Ştefan cel Mare,  descoperite în urma săpăturilor din 2011, atunci când ansamblul a fost transformat în muzeu. 
 
„Cei doi minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani au fost surprinşi de către agenţii de pază ai Primăriei Piatra Neamţ, cu ajutorul sistemului de supraveghere video, în timp ce desenau graffiti pe zidurile uneia dintre construcţiile ansamblului arhitectural Curtea Domnească“, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale Piatra Neamţ. 
 
Părinţii au fost amendaţi pentru că nu şi-au supravegheat copiii şi tot ei vor trebui să cureţe şi zidurile. 
„M.A. şi C.S., ambii din Piatra-Neamţ, au fost sancţionaţi contravenţional, pentru că nu au luat măsuri de supraveghere a minorilor pentru a preveni faptele de vagabondaj. Urmează ca, în cel mai scurt timp, aceştia să întreprindă demersurile necesare pentru readucerea faţadelor la starea iniţială“, mai spun agenţii poliţiei locale.
 
 
Părinţii au fost amendaţi pentru că au încălcat prevederile Legii 61/1991R (pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice - amendă între 100 şi 500 de lei). De asemenea, aceştia au fost sancţionaţi şi pentru încălcarea Hotărârii de Consiliu Local 7/2010 (Regulamentul privind normele de gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Piatra Neamţ) unde se prevede că „degradarea sau murdărirea statuilor sau grupurilor statuare, monumentelor şi mobilierului urban de pe raza municipiului Piatra Neamţ, se sancţionează cu amendă de la 100 la 300 de lei”.
 
Ruinele caselor domneşti, situate chiar în faţa sediului Primăriei Piatra Neamţ, au fost descoperite în urma cercetărilor arheologice din anii 1954-1955 şi anul 2011. 
 
„Aceste construcţii se înscriu în rândul caselor cu pivniţă, sistemul fiind foarte răspândit în Moldova. Cele mai apropiate analogii se pot constata la Curtea domnească de la Bacău şi la Curtea de la Hârlău, ambele case domneşti fiind ridicate cam în aceeaşi perioadă cu cele de la Piatra Neamţ”, conform descrierii făcute pe site-ul monumenteneamt.ro.

 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

kalu kalu
25.08.2019, 19:13:07

aceasta forma de arta, este de fapt un gunoi. Acest gunoi este pedepsit aspru in alte tari, cu amenzi imense. M-am saturat sa vad blocuri nou anvelopate, murdarite de gunoaie cu 2 picioare. Ca sunt minori, bla-bla. Si daca un minor da foc unei masini, nu raspunde? Pai sa raspunda la scoala de corectie daca parintii nu platesc amenzile care ar trebui sa fie de cateva mii de euro. Asta este problema in romania, nimeni nu este raspunzator pentru nimic,

+3 (3 voturi)
Gabriel Gabriel
25.08.2019, 19:39:40

Când văd cum au ajuns metrourile sau trenurile, de nici pe geam nu mai poți zări, i-aș prinde pe talentații ăștia, i-aș dezbracă la cucu gol, i-aș spreia din cap până în picioare și după ce le-aș înfige tubul gol în fund le-as da drumul într-o zonă aglomerata a orașului. Păcat că nu pot face nimic din ce mi-aș dori.

+3 (3 voturi)