Zece sfaturi utile dacă te rătăceşti pe munte. Cum te orientezi dacă ieşi din traseul marcat şi de ce trebuie să te fereşti ca să nu-ţi pui viaţa în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii trebuie să ştie cum să acţioneze în cazul în care părăsesc traseele marcate FOTO Florin Jbanca
Turiştii trebuie să ştie cum să acţioneze în cazul în care părăsesc traseele marcate FOTO Florin Jbanca

O drumeţie în munţi riscă să se termine într-un mod nefericit dacă nu sunt respectate traseele marcate. Nu puţine sunt situaţiile în care aventura se poate transforma într-un coşmar pentru o mişcare necugetată.

Şeful Serviciului Salvamont Neamţ, Raul Papalief, le dă iubitorilor de munte 10 sfaturi de care să ţină cont în caz că se rătăcesc pe munte. Prin cele două baze de Salvamont de la Durău şi Dochia (1750 metri altitudine), echipele de salvatori montani asigură intervenţia permanentă şi monitorizarea turiştilor care urcă pe traseele din masivul Ceahlău. 

1. Primul lucru pe care trebuie să-l faci în cazul în care ai ieşit de pe potecă/traseu este să te întorci spre zona marcată. Iarna trebuie mers înapoi pe urmele paşilor rămase în zăpadă, iar în alte sezoane este indicat să se urmeze calea de întoarcere după reperele văzute înainte de a ieşi de pe potecă.    

2. Este foarte important să îţi dai seama de cât timp ai ieşit din traseul marcat, pentru ca drumul de întoarcere să fie parcurs într-un interval aproximativ egal. În Ceahlău e mai greu să se întâmple aşa, dar sunt munţi unde traseele se intersectează şi atunci te poţi înşela crezând că ai revenit pe traseul bun. 

3. Pe timp de noapte, în zona alpină a munţilor (peste 1.400 de metri), unde nu este vizibilitate, cel mai bine este ca după ce ai părăsit traseul marcat să rămâi pe loc şi să apelezi pentru ajutor 112, sau numărul 0 Salvamont. „Turismul pe munte nu se face cu busola, mai bine te poţi orienta având ca repere luminile de la baza muntelui, sau de pe vârf, care sunt permanente“, spune Raul Papalicef.

4. O mare greşeală făcută de cei care se rătăcesc este să părăsească locul în care se află după ce anunţă echipele de căutări. „După ce ai alertat echipajele de salvare trebuie să rămâi pe loc. În niciun caz nu trebuie să pleci din acel loc, pentru că este posibil ca mai departe să nu ai semnal la telefon şi să nu fii găsit de cei care au venit după tine“, spune şeful Salvamont Neamţ.

5. În timpul aşteptării, dacă e noapte, poţi să faci eventual un foc, să cauţi un loc uscat, ferit de umezeală, unde nu bate vântul. „Trebuie să te fereşti de jgheaburi, mai bine e să alegi o zonă împădurită, iarna să nu te poziţionezi sub stânci unde există riscul să cadă gheaţă sau pietre. Poţi să fluieri, să vorbeşti, să faci un foc de semnalizare, animalele sălbatice nu se apropie dacă e zgomot sau e aprins focul“.

6. Dacă e vorba de un grup care se rătăceşte, în căutări nu trebuie să plece decât doi membri. „Explicaţia e logică şi ţine de siguranţa persoanelor. Dacă este şi o persoană rănită în grup, cineva trebuie să rămână cu ea. Cei doi care pleacă să caute traseul pierdut sau ajutor se vor ajuta unul pe altul în caz de probleme, dar restul grupului trebuie să rămână împreună“, este sfatul şefului Serviciului Salvamont. 

  

7. Întotdeauna trebuie consumate cu chibzuinţă proviziile de hrană şi apă. De asemenea, trebuie economisită bateria de la telefonul mobil. Specialiştii spun că doar unul din membrii grupului trebui să ţină telefonul deschis, iar ceilalţi să-l păstreze închis, pentru a nu consuma energia echipamentului de comunicaţie.

8. Un grup rătăcit în afara traseului montan trebuie să-şi stabilească un lider. „Acesta răspunde de economisirea proviziilor şi de acţiunile grupului. Deciziile nu le va lua de unul singur, ci prin consultare cu toţi membrii grupului“, spune Raul Papalicef.  

9. Orientarea pe munte nu este valabilă în orice condiţii. O hartă tipărită este mult mai utilă decât una stocată în memoria telefonului din toate punctele de vedere. „Orientarea în spaţiu ajută doar dacă eşti un foarte bun cunoscător al configuraţiei muntelui pe care te afli. Hărţile de pe telefonalele mobile au o rezoluţie proastă, mai utilă este o hartă tipărită“.

10. În spaţiile deschise de pe platourile montane, condiţiile meteo nefavorabile (ceaţă/ viscol/noapte) pot face imposibilă orientarea. „Atunci când eşti surprins de astfel de condiţii într-o zonă de vârf unde vântul şi frigul este resimţit mult mai greu de corpul uman, deplasarea «în orb» poate fi extrem de riscantă. Cu o lanternă nu vezi pe ceaţă decât la 2-3 metri în faţă, şi poţi părăsi platoul şi să te duci în abrupt“, mai spune şeful salvatorilor montani din Ceahlău.     

Pe aceeaşi temă:

Cele patru puncte mortale de pe traseele din Ceahlău

Misiune extremă de salvare în Ceahlău pentru un turist căţărat pe o stâncă. Tânărul risca să cadă în gol 17 metri, dar s-a agăţat de un brăduţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite