Zimbrii din Neamţ, interesanţi pentru străini. O delegaţie irlandeză pe urmele exemplarelor rare din pădurile judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbri liberi în pădurile de pe raza Parcului Natural Vânători Neamţ FOTO: Ionel Onofraş
Zimbri liberi în pădurile de pe raza Parcului Natural Vânători Neamţ FOTO: Ionel Onofraş

O delegaţie de la o grădină zoologică din Irlanda vizitează în aceste zile Parcul Natural Vânători Neamţ, locul unde trăiesc zimbri în libertate, semilibertate şi captivitate.

Parcul Natural Vânători Neamţ, singurul loc din România unde zimbri trăiesc în libertate, în semilibertate şi în captivitate, a primit în urmă cu cinci ani o donaţie consistentă din străinătate: 6 exemplare de zimbri (femele cu vârste de 2 şi 3 ani) au ajuns atunci în rezervaţia din Neamţ provenind de la grădinile zoologice Howletts (2 exemplare) şi Port Lympne (1) din Anglia, Fota Wildlife (2) din Irlanda şi Highland (1) din Scoţia. 

Pe 24 aprilie 2014 transportul a ajuns la Chitele, destinaţia finală, importul realizându-se cu implicarea Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor şi a Programului de Conservare a Speciilor Ameninţate. 

După o perioadă de carantină, zimbrii au fost puşi în libertate alăturându-se turmei care număra la acea vreme 11 exemplare şi, în a ajuns în prezent la 37 de exemplare. 

La începutul acestei săptămâni, o delegaţie din Irlanda, formată din directorul grădinii zoo Fota Wildlife din Cork, Irlanda, însoţit de un angajat şi o echipă de filmare a venit la Parcul Natural Vânători pentru a vedea cum s-au adaptat zimbrii donaţi în urmă cu cinci ani. 

„Marţi am mers cu oaspeţii noştri să vadă zimbrii şi mergem şi astăzi. A fost bine, şi natura ne-a ajutat, a fost şi frig şi ninsoare, astfel că oaspeţii au avut ocazia să vadă pe zăpadă şi urmele altor sălbăticiuni. A fost un efort deosebit să găsim cele 6 exemplare, să reuşească să tragă câtea cadre cu zimbrii aflaţi în turma de pe Valea Cracăului“, a declarat inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.

Că zimbrii importaţi s-au adaptat perfect condiţiilor din România o dovedeşte şi faptul că fiecare dintre cele 6 femele a fătat câte un viţel. Prima fătare a avut loc în 2016, iar în anul următor au fătat celelalte cinci. 

Programul pilot de reintroducere în libertate a zimbrului a fost demarat în România în premieră, în 2012, de Administratia Parcului Natural Vânători Neamţ, fiind creat un precedent care a început să fie fructificat şi de alte organizaţii din ţară.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite