Înregistrarea în altă ţară din Uniunea Europeană a membrilor de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care vă mutaţi în altă ţară din Uniunea Europeană, membrii de familie care provin din România sau din altă ţară a Uniunii, precum şi cei care provin din afara UE, vi se pot alătura.

La trei luni de şedere în noua ţară, membrii de familie care se află în întreţinerea dumneavoastră şi provin din UE trebuie să îşi înregistreze reşedinţa şi să obţină un certificat de înregistrare.

În cazul în care nu se află în întreţinerea dumneavoastră, membrii de familie provenind din UE se pot înregistra în noua ţară în virtutea propriilor drepturi.

De ce documente justificative au nevoie

Ca să  obţină certificatul de înregistrare, membrii de familie vor avea nevoie de următoarele documente de la primărie sau de la poliţie:

- cartea de identitate sau paşaportul, în curs de valabilitate

- certificatul dumneavoastră de înregistrare sau un alt document care să ateste că locuiţi în ţara respectivă

- dovada că au o legătură de rudenie cu dumneavoastră (de ex. un certificat de căsătorie sau de naştere)

- pentru copii/nepoţi, dovada că au mai puţin de 21 de ani sau că se află în întreţinerea dumneavoastră

- pentru părinţi/bunici, dovada că se află în întreţinerea dumneavoastră

- pentru alţi membri de familie, dovada că sunt în întreţinerea dumneavoastră sau că au nevoie de îngrijirea dumneavoastră din considerente medicale serioase

- pentru partenerii necăsătoriţi, dovada menţinerii unei relaţii pe termen lung şi durabile cu dumneavoastră.

„Nu vi se poate cere niciun alt document. Certificatul de înregistrare va fi eliberat imediat pentru soţ/soţie, copii/nepoţi şi părinţi/bunici. Pentru ceilalţi membri de familie, autorităţile trebuie să ia o decizie privind eliberarea unui certificat de înregistrare în cel mai scurt timp posibil”, precizează site-ul oficial al UE, europa.eu.

Certificatul de înregistrare nu trebuie să coste mai mult decât cartea de identitate sau documentele similare care li se eliberează cetăţenilor ţării gazdă.

Cât este valabil certificatul de înregistrare 

Documentul este valabil pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că nu trebuie reînnoit. Cu toate acestea, va trebui probabil să le comunicaţi autorităţilor locale eventualele schimbări de adresă.

Când se aplică amenzi

În ţările în care înregistrarea este obligatorie, membrii de familie pot fi amendaţi (dar nu şi expulzaţi) dacă nu îşi înregistrează reşedinţa sau dacă nu au tot timpul asupra lor certificatul de înregistrare şi cartea de identitate/ paşaportul.

În cazul în care aveţi probleme cu obţinerea unui certificat de înregistrare pentru membrii familiei dumneavoastră, puteţi apela la servicii de asistenţă.

Obţinerea unui permis de şedere pentru membrii de familie care nu sunt cetăţeni UE.

În primele 3 luni de şedere în ţara dumneavoastră gazdă, membrii de familie care nu sunt cetăţeni UE nu au obligaţia de a solicita un permis de şedere care să confirme faptul că au dreptul de a locui pe teritoriul acestei ţări. Însă, în unele ţări din UE, s-ar putea să se aplice obligaţia de a-şi semnala prezenţa încă de la sosire. La expirarea acestui termen, membrii de familie care nu sunt cetăţeni UE trebuie să se înregistreze pe lângă autorităţile locale (în general, primăria sau poliţia). 

Pentru a obţine permisul de şedere, ei trebuie să prezinte:

- un paşaport valabil

- certificatul dumneavoastră de înregistrare, în calitate de cetăţean UE, sau orice alt act care să certifice că locuiţi în ţara respectivă

- dovada că au o legătură de rudenie cu dumneavoastră (de ex. un certificat de căsătorie sau de naştere)

- pentru copii/nepoţi, dovada că au mai puţin de 21 de ani sau că se află în întreţinerea dumneavoastră

- pentru părinţi/bunici, dovada că se află în întreţinerea dumneavoastră

- pentru alţi membri de familie, dovada că sunt în întreţinerea dumneavoastră sau că au nevoie de îngrijirea dumneavoastră din considerente medicale serioase

- pentru partenerii necăsătoriţi, dovada menţinerii unei relaţii pe termen lung şi durabile cu dumneavoastră.

Autorităţile trebuie să ia o decizie cu privire la eliberarea (sau nu) a permisului de şedere în termen de 6 luni. În cazul în care acest termen nu este respectat, vă puteţi adresa serviciilor de asistenţă. 

Atenţie!

Este important de ştiut că membrii de familie care nu sunt cetăţeni UE nu pot fi expulzaţi dacă le expiră viza de şedere în timp ce li se procesează cererea.

În cazul în care  cererea este respinsă, autorităţile trebuie să le comunice decizia în scris. Aceasta trebuie să precizeze motivele care stau la baza deciziei şi implicaţiile sale şi să indice căile de atac prin care rudele/partenerul dumneavoastră pot contesta decizia respectivă şi termenul în care pot face acest lucru.

Dacă cererea este acceptată, vor primi permisul de şedere - de cele mai multe ori acesta se eliberează gratuit. În cazul în care se percep taxe, acestea nu trebuie să fie mai mari decât cele pe care le plătesc cetăţenii ţării respective pentru a obţine documente similare, cum ar fi cartea de identitate.

Documentul eliberat trebuie să indice clar faptul că este un permis de şedere pentru un membru de familie provenind din afara UE.

 Cât este valabil permisul

Permisul este valabil timp de 5 ani (sau pe toată durata şederii dumneavoastră, dacă este mai scurtă de atât). În general, orice schimbare de adresă trebuie comunicată autorităţilor.

Membrii familiei dumneavoastră îşi pot utiliza permisul de şedere pentru a călători în altă ţară din UE, dar dacă vor să se mute în altă ţară din UE trebuie să solicite acolo un alt permis de şedere. Dacă aceşti membri de familie sunt în întreţinerea dumneavoastră, trebuie să vă mutaţi împreună cu ei.

Şi în aceste cazuri membrii de familie sunt obligaţi (în multe ţări) să aibă permanent asupra lor permisul de şedere şi paşaportul. În caz contrar, ei pot fi amendaţi sau reţinuţi temporar, dar nu pot fi expulzaţi din acest motiv.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite