ÎPS Calinic: „E o binecuvântare să fii suplu şi în greutate mai mică, ajutând atât trupului, cât şi bietului suflet”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Calinic  Foto: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
IPS Calinic  Foto: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

De la începutul postului Sfintei Marii, ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, explică, în fiecare zi, în pilde, ce înseamnă postul pentru suflet, minte şi trup şi cum se ţinea în vremurile de odinioară.

Calinic Argeşeanul aminteşte că pe vremea Profetului David (acum 3.000 de ani) când debuta o sărbătoare cu hotărâri de abţineri şi începerea de noi rânduieli cu caracter cultic, sunau trâmbiţele:

 „<<Sunaţi din trâmbiţă în ziua cea binevestită a Domnului!>>, spune Psalmul 80, 4. În Sfânta Scriptură (Biblia) se cunosc multe locuri care ne arată cum se postea în vremurile cele de demult. Spre exemplu, prorocul Isaia,  a arătat cum trebuie respectat postul adevărat, scriind: <<Nu postiţi în judecăţi şi în certuri (...). Ceea ce este îmbucurător, îndemnul Sfântului Vasile cel Mare este de la inimă la inimă, zicându-ne: <<Să nu ne mâhnim de zilele ce se apropie! (...) Este o nebunie să nu te bucuri de sănătatea sufletului şi să te mâhneşti de schimbarea mâncărilor, lăsând să se înţeleagă că îţi face mai multă bucurie plăcerea stomacului decât purtarea de grijă a sufletului...Bucură-te că ţi s-a dat de Doctor un leac ce ucide păcatul>>”, explică arhiepiscopul.

„Efectele postului, pătrund în suflet şi omoară păcatul ascuns”

Calinic Argeşeanul şi-a propus ca, pe parcursul Postului Sfintei Mării, să scrie, în fiecare zi câte o „pastilă” vindecătoare, aşa cum spune ierarhul, prin postul pe care-l poate încerca fiecare, prin dragoste şi bunăvoinţă faţă de Dumnezeu, Maica Domnului şi faţă de sine.

„Să nu uităm cu adevărat: când ne-am hotărât să postim, efectele postului, pătrund în suflet şi omoară păcatul ascuns în adânc!”, spune ierarhul.

    

Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel explică însă postul nu doar din perspectivă spirituală, ci şi trupească, şi arată, pe înţelesul tuturor, dincolo de beneficiile sufleteşti, ce binefaceri aduce corpului.

„Este o binecuvântare să fii suplu şi în greutate mai mică, aceasta ajutând atât trupului, cât şi bietului suflet, care trebuie să care în spinare greutăţile inutile”, spune Calinic.

Aproape toate învăţăturile bisericeşti arată că postul înseamnă mai mult decât un regim alimentar. O spune şi arhiepiscopul de  Argeş care se opreşte totuşi şi la partea de dietă a postului şi aminteşte de învăţăturile Sfântului Vasile cel Mare: „Ce este mai uşor pentru stomac: să petreacă noaptea cu o mâncare uşoară sau să stea împovărat de mulţimea mâncărilor? Stomacul, care are menirea să întreţină trupul, mistuie cu uşurinţă mâncărurile simple şi uşoare; dar dacă i se dau mâncăruri costisitoare şi felurite nu poate să le mistuie şi dă naştere la tot felul de boli”.

„Jos găleata, Părinte!”

Arhiepiscopul mai spune că pocăinţa fără post este neputincioasă şi că postul se ţine benevol şi le urează credincioşilor spor binecuvântat la post uşor, nu însă înainte de a le mai oferi ca pildă o întâmplare din propria experienţă:

„Când ne-am hotărât să facem oleacă de abstinenţă şi să gustăm mai puţintel (fără să ne încărcăm stomacul, care apasă asupra inimii), trebuie să o facem cu bucurie. La bucurie să adăugăm rugăciune, ca Domnul Dumnezeu să ne ajute să ne subţiem. La Spitalul Polisano, cardiologul mi-a spus:

- Jos găleata, Părinte! Mă uitam în jur, dar n-am văzut nicio găleată.

- Burta! De ce să se poarte 10 kg în plus?”.   

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a ajuns sfânt în calendarul creştin-ortodox Pârvu Mutu. Viaţa cumplit încercată a iconarului de la Robaia

Un bărbat din Argeş a murit strivit de un copac pe care încerca să îl doboare

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite