Acuze de fals în acte la procesul casei lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Virgiliu Vulcan susţine că actul de reprezentare încheiat de avocatul Octavian Popescu cu moştenitoarea persoanei de la care soţii Iohannis au cumpărat jumătate din casă este ”o făcătură” FOTO: Denis Grigorescu
Avocatul Virgiliu Vulcan susţine că actul de reprezentare încheiat de avocatul Octavian Popescu cu moştenitoarea persoanei de la care soţii Iohannis au cumpărat jumătate din casă este ”o făcătură” FOTO: Denis Grigorescu

Miercuri, 28 septembrie, la Curtea de Apel Piteşti a fost un nou termen în procesul privind casa din Sibiu pierdută de familia preşedintelui Klaus Iohannis. Şedinţa a fost una încinsă, în cadrul ei făcându-se mai multe acuze de fals în acte. Următorul termen al procesului va fi pe 7 decembrie.

Avocatul Virgiliu Viorel Vulcan, cel care îi reprezintă pe actualii proprietari ai casei, a contestat din nou validitatea contractului de reprezentare încheiat între Rodica Baştea, care este parte în proces, şi casa de avocatură care reprezintă interesele familiei Iohannis. Vulcan a susţinut că acel contract este "o făcătură. Este un contract de mandat general, nu este menţionat obiectul acestui proces şi nu există o eventuală alegere de domiciliu". Avocatul Vulcan, cel care îi reprezintă pe proprietarii imobilului revendicat de Iohannis, a susţinut că actul este un fals şi deoarece Rodica Baştea locuieşte în Statele Unite ale Americii şi nu ar fi putut semna personal respectivul document. Avocatul Vulcan a cerut instanţei o verificare în scripte în acest sens.

Acelaşi avocat a cerut instanţei să admită la dosar şi o copie a unei recipise DHL din 25 martie 2014, recipisă pe care se află semnătura lui Rodica Baştea, susţinând că sunt diferenţe mari între această semnătură şi cea de pe contractul de reprezentare. Avocatul Octavian Popescu, cel care reprezintă atât familia Iohannis, cât şi pe Rodica Baştea, a cerut respingerea cererii în probaţiune, susţinând că nu s-a pus în discuţie acest aspect. Cererea a fost admisă de magistraţi. Nu este însă exclus ca recipisa cu semnătura Rodicăi Baştea să fie introdusă ca probă în dosar pe parcursul procesului. Rodica Baştea este soţia lui Ioan Baştea, cel de la care soţii Iohannis au cumpărat jumătate din casa din Sibiu. Soţii Baştea au plecat în America în 2000, iar Ioan Baştea a murit în 2010. În SUA a rămas însă Rodica Baştea, care acum cere succesiunea.

Unul dintre proprietarii casei: ”Vom merge şi la CEDO, dacă e nevoie”

elisabeta antonescu

Legat de faptul dacă va verifica sau nu veridicitatea contractului de reprezentare încheiat între Rodica Baştea şi avocatul Octavian Popescu, instanţa a rămas în pronunţare, urmând să anunţe decizia pe 4 octombrie. Următorul termen al procesului va fi pe 7 decembrie. Octavian Popescu, avocatul familiei Iohannis, nu a dorit să facă declaraţii la ieşirea din sala de judecată.

Elisabeta Antonescu şi Ioan Oargă, doi dintre proprietarii imobilului revendicat şi pierdut în primă instanţă de preşedintele Iohannis, au fost prezenţi la proces. Cei doi au două apartamente la primul etaj al casei aflate în dispută, ambii având 84 de ani. ”Stăm în această casă de 55 de ani. Ne-am mutat în 1961 în calitate de chiriaşi în casă şi am cumpărat-o în 1997. În 1999 ne-au anulat contractele de vânzare-cumpărare fără să ne anunţe. Vom merge şi la CEDO dacă e nevoie. S-a spus că eu şi vecinul meu care locuieşte în aceeaşi casă am fi făcut presiuni la proces? Ce presiuni ar putea face doi oameni trecuţi de 80 de ani?”, spune Elisabeta Antonescu.

Soţii Iohannis au cumpărat în 1999 jumătate din casă de la o persoană care a plecat după un an în America

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din centrul Sibiului, unde Klaus şi Carmen Iohannis au cumpărat jumătate pe 1 iunie 1999 pentru suma de 5.000 de lei, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora a trecut, în anii '70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii. Casa ce face obiectul procesului a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa a ajuns apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.

avocat octavian popescu

Pe 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.

Pe 16 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de sentinţa judecătorească prin care a pierdut respectivul imobil şi a depus ulterior o contestaţie în anulare.

Pe 6 aprilie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că se va judeca la Curtea de Apel Piteşti contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanţei din Braşov.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite