Alexandra Crai, campioană la învăţătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Crai, campioană la învăţătură
Alexandra Crai, campioană la învăţătură

Paradoxal, este foarte pricepută atât la ştiinţe exacte cât şi la materii umaniste. Iubeşte fizica şi matematica, dar a câştigat Olimpiada Naţională şi Internaţională de Limba şi Literatura Română.


Încă din clasa a IV-a participă la olimpiadele de fizică, matematică şi română şi în clasa a III-a avea deja i fişă de lectruă plină la bibliotecă. „„Citeam cărţi potrivite vârstei mele, desigur, dar îmi plăcea tare mult să citesc”, spune Alexandra.


Literatura, un mod de eliberare
De când a învăţat să citească, lectura a fost una dintre cele mai mari pasiuni ale ei. Cărţile i-au deschis o altă lume pe care nu va mai părăsi niciodată. „Lectura este pentru mine un mod de eliberare. Este o modalitate de a călători, iar eu iubesc călătoriile”, spune Alexandra. Nu vrea să facă din domeniul umanist o carieră, pentru că nu se consideră suficient de talentată. Iubirea ei rămâne tot fizica. Desigur că, de-a lungul timpului, profesorii care au îndrumat-o i-au fost de mare ajutor. „Practic, jumătate din reuşitele mele sunt şi ale lor”, spune Alexandra.


Vrea să studieze în străinătate
Alecandra deja a hotărât că vrea să plece din ţară. Poate nu pentru totdeauna, dar pentru câţiva ani, cât va urma studii universitare şi post univesitare, cu siguranţă. Alege fizica sau matematica, pentru că, în ciuda faptului că are performanţe la română, tot ştiinţele exacte o atrag mai mult.  „Vreau să studiez fizica pământului sau alt domeniu al ştiinţelor exacte şi voi alege o universitate din Europa, dar nu din România spune Alexandra. Crede, însă, că trebuie să-şi canalizeze mai bine eforturile pentru a-şi construi o carieră, aici sau în străinătate. „Din prea mult zel, mă bag în prea multe proiecte şi cred că a venit timpul să-mi canalizez mai bine eforturile.”, spune olimpica.  Îmi place foarte mult matematica pentru că munca ta are mereu un rezultat exact. Găseşti o soluţie la finalul oricărui execiţiu sau la finalul oricărei probleme, chiar dacă ştiu că este oarecum o iluzie această impresie.  Vrea să studieze în afara ţării, undeva în Europa, pentru că străinătatea oferă mai multe şanse, dar nu şi-ar dori să părăsească definitiv ţara. „Cândva voi vrea să revin aici să trăiesc şi să schimb şi eu ceva.  Şi-a ales deja domeniul în carea să se perfecţioneze. Va fi fizica pământului sau ceva care se bazează pe ştiinţele exacte.


Profesionalismul schimbă o societate
Vrea să plece, dar asta nu înseamnă că nu dă dovadă de patriotism. Pur şi simplu vrea o viaţă decentă şi, mai apoi, vrea să schimbe o parte dintre lucrurile care nu merg în România. „Pentru a schimba o societate este suficient să te comporţi şi să acţionezi cu profesionalism. Dacă toţi am face asta, faţa lumii şi a societăţii româneşti s-ar schimba.”, spune Alexandra Crai.


Complexul dea fi român
Alexandra a călătorit puţin în afara ţării, însă a remarcat imediat ce fac alţii bine. În Grecia a impresionat-o atitudinea oamenilor. „Parcă ei zâmbesc mai mult, sunt mai deschişi şi îţi ofereau mai mjult deât servicii, ofereau ceva sincer, parte din spiritul lor ca popor. Din păcate noi, românii, doar imităm. Deşi am avea ce arăta, tot timpul încercăm să ne afişăm cu câte ceva ce nu este la nostru. Este un soi de complex naţional. Avem o oarecare greutate în a ne descrie identitatea, parcă ne-am feri de noi.  Încă mai avem tendinţa să luăm de bun tot ce vine din afară, fără să mai selectăm.”, spuen Alexandra.

 Profil
Locul și data nașterii: 23 septembrie 1992
Studii: Școala Generală nr. 11 din Pitești, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „I.C. Brătianu”
Palmares: participă la Olimpiada Naţională de Română din clasa a IX-a şi a obţinut un loc întâi, o menţiune şi un premiu special. A câştigat de două ori Olimpiada Internaţională de Limba Română.
Ce-i place:
Să călătoresc alături de familie sau prieteni, să schimb peisajul. Îi place liniștea naturii, muntele, locurile puțin aglomerate. Lectura și fizica.
Ce nu-i place:
Tendința de a fi gălăgios pentru a epata. Lipsa de deschidere a oamenilor. Tendința de urma valul, trendul, incapacitatea de a alege.


Care sunt cărțile care te-au marcat?
Au fost mai multe, dar cel mai mult mi-a plăcut „Romanul adolescentului miop”  şi „Noaptea de Sânziene” de Mircea Eliade, dar şi „Cel mai iubit dintre pământeni” al lui Marin Preda.
Um se împacă literatura cu ştiinţele exacte?
Iubesc matematica şi fizica. Sunt înclinată spre ştiinţele exacte, dar le împact foarte bien cu dragostea pentru literatură, pentru că, în definitiv, ambele au la bază dragostea pentru cunoaştere.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite