Alexandru Moldoveanu, eroul din Al Doilea Război Mondial şi partizanul din Nucşoara executat de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandant de companie şi batalion, Alexandru Moldoveanu s-a remarcat prin numeroase acte de eroism în Al Doilea Război Mondial. A făcut parte dintre partizanii din Nucşoara după război. Arestat în 1958, a fost executat la închisoarea Jilava în noaptea de 18-19 iulie 1959 alături de alţi partizani, inclusiv fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Învăţător în comuna Nucşoara, judeţul Muscel la acea vreme, căpitan de rezervă şi luptător anticomunist, Alexandru Moldoveanu s-a născut la 13 mai 1904 şi a decedat la închisoarea Jilava la 18 iulie 1959. Primul născut din cei 7 copii ai lui Ion şi Maria Moldoveanu, Alexandru a absolvit Şcoala Normală de Învăţători din Câmpulung Muscel şi şi-a dedicat întreaga energie şi priceperee educării copiilor din satul Sboghiţeşti, comuna Nucşoara.

 A donat o parte din pământul său pentru construirea unei şcoli

Pentru a asigura condiţii optime de şcolarizare, învăţătorul Moldoveanu a donat parte din propriul său pământ pentru construirea unei noi şcoli şi a făcut o campanie activă pentru a asigura îmbunătăţirea calităţii apei potabile din Sboghiţeşti prin săparea unor noi puţuri, întrucât Râul Doamnei, care alimenta comuna nu conţinea iod şi cazurile de hipotiroidism erau frecvente. Cu aceaşi dedicaţie, menită să îmbunătăţească calitatea vieţii consătenilor săi, învăţătorul Alexandru Moldoveanu s-a ocupat de selecţionarea, înmulţirea şi optimizarea soiurilor de pomi fructiferi prin altoire.

„Vocaţia sa primară de învăţător l-a determinat să se ocupe de alfabetizarea adulţilor din comună. Absolvent al Şcolii de Ofiţeri de Rezervă cu gradul de sublocotenent, în timpul manevrelor din 1934 a fost înaintat la gradul de locotenent, iar în 1942 a fost trimis pe frontul de est cu batalionul 22 Vânători de Munte”, ne-a precizat profesorul de istorie Constantin Andreescu. Comandant de companie şi batalion, Alexandru Moldoveanu s-a remarcat prin numeroase acte de eroism şi a fost înaintat la gradul de căpitan. Remarcabilele merite militare i-au fost încoronate de numeroase distincţii aşa cum ar fi Coroana României clasa a V-a în grad de cavaler cu spadă şi panglică de Virtutea Militară, Steaua României clasa a V-a în grad de cavaler cu spadă şi panglică, Coroana României clasa a IV-a cu grad de ofiţer, Crucea de Fier şi Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a. De asemenea, a fost propus excepţional la gradul de maior de rezervă, după care, în 1945 a fost lăsat la vatră la limită de vârstă.

De multe ori, a însoţit patrulele sale care au fost trimise până în liniile inamicului pentru recunoaştere sau pentru a aduce prizonieri”

Iată ce spunea despre Alexandru Moldoveanu în 1943 locotenent colonelul Copăcianu, comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte: „Este foarte sănătos şi foarte rezistent, făcând faţă la toate greutăţile, până acum, în grelele lupte din Caucazul de Vest, începând din toamna anului 1942 şi până în prezent. În luptele de la Valea Şibicului a condus cu bravură compania sa. De multe ori, a însoţit patrulele sale care au fost trimise până în liniile inamicului pentru recunoaştere sau pentru a aduce prizonieri, dând dovadă de mult curaj, în astfel de acţiuni oferindu-se de bună voie. În lunile aprilie-mai 1943 pe poziţia Dora şi poziţia Goţilor zadarnice au fost cruntele atacuri ale bolşevicilor căci în faţa companiei căpitanului Moldoveanu Alexandru au lăsat mormane de cadavre şi material, dar poziţia nu au dizlocat-o... În concluzie, căpitanul de rezervă Moldoveanu Alexandru este un foarte bun ofiţer din toate punctele de vedere, care a dat dovadă pe câmpul de luptă în foarte grele situaţii că este un ofiţer de război”.

I s-a confiscat toată averea

Instaurarea prin forţă a regimului comunist a fost urmată de numeroase abuzuri şi ilegalităţi care au dus la organizarea unor grupuri de rezistenţă în diverse părţi ale ţării. Aşa se face că împreună cu alţi fruntaşi ai satului, intelectuali şi ţărani, femei şi bărbaţi, Alexandru Moldoveanu a făcut parte din mişcarea anticomunistă cunoscută sub numele de “Gruparea din Nucşoara” sau „Haiducii Muscelului” care a fost formată în anul 1949 şi care, timp de 10 ani a acţionat împotriva brutalităţii regimului şi a ocupaţiei sovietice, expunându-se pe ei însăşi şi familiile lor la persecuţii susţinute şi represalii brutale. Aşa se face că în iunie 1958, Moldoveanu a fost arestat cu confiscarea totală a averii, iar în mai 1959 prin sentinţa 107 a Tribunalului militar a regiunii a II-a militară a fost condamnat la moarte şi executat la închisoarea Jilava în noaptea de 18-19 iulie 1959 împreună cu alţi 15 membrii ai mişcării anticomuniste cunoscută sub numele de Partizanii Libertăţii, inclusiv fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite