Ambasadorul Vaticanului în România: „Biserica nu are nevoie să se reinventeze. Nu putem reinventa ceva ce a fost creat de Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monseniorul Miguel Maury Buendia FOTO: Denis Grigorescu
Monseniorul Miguel Maury Buendia FOTO: Denis Grigorescu

Ambasador al Vaticanului în România din ianuarie 2016, monseniorul Miguel Maury Buendía (62 de ani), a acordat un scurt interviu în exclusivitate cotidianului Adevărul cu ocazia unei vizite efectuate la Piteşti.

Monseniorul Miguel Maury Buendía a fost numit Nunţiu apostolic în România (Ambasador al Vaticanului) de către Papa Francisc pe 5 decembrie 2015. Concret, acesta este reprezentantul diplomatic permanent al Sfântului Scaun pe lângă un stat şi are rang de ambasador.

Monseniorul Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid, în Spania, la 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980 şi încardinat în Arhidieceza de Madrid. A obţinut licenţa în Teologie Dogmatică la Universitatea din Salamanca (1985) şi doctoratul în Drept Canonic la Universitatea Pontificală San Tommaso, din Roma (1987).

A intrat în Serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând ulterior ca secretar la Nunţiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Măroc şi Nicaragua (1987-1996), consilier la cele din Egipt, Slovacia, Macedonia şi Irlanda (1996-2004), iar din 2004 a lucrat în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, în Secţiunea pentru Relaţiile cu statele. În 2008 a fost numit Arhiepiscop titular de Italica şi Nunţiu apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan, şi consacrat episcop în iunie acelaşi an, în Bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma.

Sfântul Scaun şi România au o istorie complicată, care începe la începutul secolului XX. În iunie 1920 au fost stabilite relaţii diplomatice între Sfântul Scaun şi Regatul România, în timpul domniei Regelui Ferdinand. Iniţiate de monarhii întregitori ai României, Ferdinand şi Maria, relaţiile diplomatice dintre ţară noastră şi Sfântul Scaun au fost rupte unilateral de regimul ateu şi totalitar comunist. În 1950, din ordinul Ministrului de Externe Ana Pauker, Nunţiul Papal de la acea vreme a fost expulzat, iar clădirea în care locuieşte acum Monseniorul Miguel Maury Buendia a fost confiscată. A fost restituită Sfântului Scaun imediat după Revoluţie, intrând în proces de restaurare, iar Nunţiatura Apostolică la Bucureşti a fost redeschisă oficial în 1992. Şapte ani mai târziu, în 1999, avea să locuiască aici Papa Ioan Paul al II-lea, pe durata vizitei sale istorice în ţara noastră.

„Adevărul“: Cât este unitate şi cât este separaţie în lumea religioasă contemporană?

Monseniorul Miguel Maury Buendia: După cum ştiţi, creştinătatea are tradiţii diferite, dar cu toţii suntem uniţi în credinţa pentru Hristos. Şi când eşti un om al lui Dumnezeu, eşti unit şi cu ceilalţi oameni ai lui Dumnezeu, indiferent care sunt tradiţiile acestora. Acesta este lucrul cel mai important, cei care au alte interese doresc doar să dezbine.

Are nevoie biserica să se reinventeze?

Cred că nu. Nu putem reinventa ceva ce a fost creat de însuşi Dumnezeu. Trebuie să fim credincioşi faţă de biserica originară şi să nu reinventăm nimic.

Fenomenul prozelitismului sectar a crescut mult în Europa de Est după 1990. Au nevoie ţările din Europa de Est de reglementări clare pentru a reduce acest fenomen?

Pot să vorbesc aici doar în ceea ce priveşte biserica catolică. Libertatea de religie este unul dintre stâlpii societăţii europene. Altceva nu aş avea de comentat pe această temă.

Credinţa în Dumnezeu face şi trebuie să facă aproape tot atâţia fanatici câţi credincioşi”, spunea folosoful francez Denis Diderot. Cât este credinţă şi cât este fanatism în lumea contemporană?

Cred că Diderot s-a înşelat în ceea ce priveşte această afirmaţie, aşa cum s-a înşelat şi în multe alte privinţe. Religia şi fanatismul sunt lucruri foarte diferite. Cunosc ateişti foarte fanatici, cunosc naţionalişti fanatici şi chiar fanatici ai fotbalului. Aşa că fanatismul nu are nimic de-a face cu religia. Este fanatism în religie, aşa cum este fanatism şi în politică sau în sport.

Ce v-a impresionat cel mai mult în România de când sunteţi ambasador al Vaticanului în ţara noastră?

Oamenii m-au impresionat cel mai mult în România. Sunt foarte asemănători în multe privinţe cu oamenii din Spania, ţara mea natală. Aşa că pot spune că mă simt ca acasă în ţara dumneavoastră.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite