Amintiri de la 26 ianuarie: în cinematografe, actorii recitau poezii închinate lui Ceauşescu, iar corurile îi dedicau şi ele ode Cârmaciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din vizitele lui Ceauşescu în judeţul Argeş, povestită cu lux de amănunte în ziarul de partid              FOTO: Adevărul
Una din vizitele lui Ceauşescu în judeţul Argeş, povestită cu lux de amănunte în ziarul de partid              FOTO: Adevărul

Pe 26 ianuarie 1918, în Scorniceşti - Olt se năştea cel care avea să devină „cel mai iubit fiu al poporului", Nicolae Ceauşescu. În sfertul de secol petrecut sub regimul Ceauşescu, aniversarea acestuia se transformase într-o adevărată sărbătoare naţională. Elogiile răsunau nu doar la televizor, ci şi prin instituţiile de cultură, centrale şi locale.


Fostul director al Muzeului Judeţean Argeş, Spiridon Cristocea, recent pensionat, îşi aminteşte de anii în care ziua de 26 ianuarie se sărbătorea cu cel mai mare fast.

“Toată lumea ştie despre odele care-i erau închinate lui Nicolae Ceauşescu la televizor. Şi în plan local aveau loc manifestări, nu la fel de ample, însă. Îmi amintesc de vremurile când eram lector în cadrul Cabinetului Judeţean al PCR şi mergeam în cinematografe pentru a ţine conferinţe despre viaţa preşedintelui. Nu mi s-a părut niciodată ceva anormal. Din antichitate, conducătorii, buni sau răi, au fost elogiaţi şi la fel se întâmplă şi astăzi, într-o formă sau alta. Nu sunt un nostalgic al comunismului - a fost o perioadă cu bune şi cu rele - dar pot mărturisi că nu am intrat în partid forţat fiind, ci de bunăvoie!” povesteşte fostul director al Muzeului Judeţean Spiridon Cristocea. 

Cât despre propaganda făcută la televizor, mulţi îşi amintesc foarte clar că ziua de 26 ianuarie căpătase accente de sărbătoare naţională, dacă ţinem cont de numărul şi amploarea spectacolelor difuzate. 

“Eram elev pe vremea aceea, dar îmi amintesc foarte bine că, la televizor, marii actorii recitau poezii închinate lui Ceauşescu, marii dirijori dirijau marile coruri care interpretau cântece închinate Cârmaciului. Ce am aflat ulterior este că toţi aceşti ,,cântăreţi” (dar erau şi pictori etc) erau enorm de bine plătiţi”, spune Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite