Argeşul de altădată, expus la Muzeul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia va mai fi găzduită până pe 15 octombrie
Expoziţia va mai fi găzduită până pe 15 octombrie

Peste 500 de obiecte care au aparţinut piteştenilor de acum un secol sunt găzduite, până pe 15 octombrie, într-o expoziţie. Cel mai vechi exponat este o cutie muzicală de la 1850, iar cel mai scump este un aparat foto de la 1880, care costă până în 10.000 de euro.

Imediat cum păşeşti în clădirea veche a Muzeului Judeţean Argeş, care la începutul secolului al XX-lea era sediu al Prefecturii, te învăluie un parfum arhaic. În sala din partea dreaptă, destinată expoziţiilor temporare, timpul s-a oprit în secolul trecut. Aparate de fotografiat, vederi, ziare, obiecte de uz casnic, costume, toate de epocă, îţi vorbesc fără grai de oamenii care populau aceste meleaguri între 1850 şi 1950.

Peste 500 de obiecte

Expoziţia “Argeşul de altădată” îşi propune să le prezinte celor mici şi celor mari viaţa oamenilor simpli, pasiunile şi îndeletnicirile lor de zi cu zi, în peste 500 de obiecte adunate din colecţia instituţiei gazdă, dar şi de la Muzeul Naţional de Istorie al României şi de la Muzeul Goleşti. Cel mai vechi exponat este o cutie muzicală “Ariston” de la 1850, obiect care răsuna în casele boierilor de odinioară. Alăturat, costume bărbăteşti de gală, cu frac şi joben sunt etalate spre deliciul spectatorilor curioşi să cunoască moda anilor 1900.

“Acest costum mai conţine şi o cămaşă cu plastron, pe care bărbaţii o purtau la întruniri, recepţii şi erau foarte eleganţi”, povesteşte Dragoş Măndescu, director adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.

Aparat foto de 10.000 de euro

Printre „comorile” vechi, cea mai scumpă este un aparat de fotografiat de la 1880, care a fost estimat la circa 10.000 de euro. El este aşezat în mijlocul galeriei, impresionând prin dimensiunile mari. Acesta a fost achiziţionat de la un bătrân fotograf din Piteşti contra unei sume simbolice, fiind mai degrabă o donaţie.

Vizitatorii care au curiozitatea să vadă ce obiecte de uz casnic foloseau generaţiile anterioare mai pot admira un fier de călcat american, în cutie originală, de la 1916, un ventilator electric german din perioada interbelică sau un filtru englezesc, toate piese rare de colecţie, aduse de la Bucureşti. Despre vremurile apuse vorbesc, de asemenea, şi ziarele. Printre ele am remarcat „Adevărul literar şi artistic” de la 8 decembrie 1935, care prezenta pe prima pagină un articol scris de George Călinescu la aniversarea a 55 de ani din viaţa scriitorului Liviu Rebreanu, care s-a stins, la 1 septembrie 1944, în satul argeşean Valea Mare. În amintirea romancierului, dramaturgului şi academicianului, reprezentanţii Muzeului Judeţean au adus, la aceeaşi expoziţie, de la Casa Memorială „Liviu Rebreanu” din Ştefăneşti-Argeş, o lampă şi un serviciu de birou.

„Am vrut să recreem atmosfera de la 1900, să le arătăm tuturor vizitatorilor că şi Argeşul a avut farmecul şi locul lui în istorie”, ne-a spus Dragoş Măndescu, coordonatorul expoziţiei.

„Argeşul de altădată” mai rămâne la muzeu până pe 15 octombrie, timp în care copiii îl pot vizita contra sumei de 2 lei, iar adulţii vor plăti pentru un bilet 5 lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite