Autoritatea părintească în cazul divorţului. Ce se întâmplă când parinţii sunt în ţări diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: The Financial Gazette
Foto: The Financial Gazette

Părinţii răspund de creşterea şi educarea copiilor şi de administrarea eventualelor lor bunuri. Când se ajunge însă la divorţ, lucrurile se complică, iar când părinţii locuiesc în ţări diferite apar şi mai multe multe întrebări cu privire de exercitarea acestui dept.

În toate ţările din UE, autoritatea părintească îi revine automat mamei şi, în cazul cuplurilor căsătorite, şi tatălui. În majoritatea cazurilor, părinţii exercită în comun autoritatea părintească.

În schimb, în cazul taţilor necăsătoriţi, drepturile şi îndatoririle diferă de la o ţară la alta.

   

Încredinţarea copilului şi dreptul de vizită

Fiecare ţară în parte. are propriile reglementările privind încredinţarea copiilor şi dreptul de a-i vizita. Legislaţia naţională stabileşte:

- cui i se încredinţează copilul

- dacă autoritatea părintească se exercită de către ambii părinţi sau de către unul singur

- cine ia decizii cu privire la educaţia copilului

- cine administrează bunurile copilului şi alte chestiuni similare.

De precizat însă că dreptul copiilor de a avea o relaţie personală şi contact direct cu ambii părinţi, chiar şi când aceştia locuiesc în ţări diferite, este recunoscut peste tot în UE.

Atunci când vorbim despre divorţ sau separare, este important ca, în cazul procedurilor, să se stabilească dacă minorul va rămâne cu unul dintre părinţi sau va locui alternativ la fiecare dintre ei. Părţile pot ajunge la un acord cu privire la acest aspect.

Prezentarea  în instanţă pentru încredinţarea copilului 

În cazul în care nu se ajunge la un acord în ceea ce priveşte custodia sau drepturile de vizită, se poate apela la instanţe.

"Dacă părinţii nu locuiesc în aceeaşi ţară, deciziile privind autoritatea părintească îi vor aparţine instanţei judecătoreşti din ţara în care locuieşte copilul de obicei.

Dacă cei doi soţi sunt de acord, instanţa care judecă procesul de divorţ poate lua şi deciziile legate de autoritatea părintească.

Ţinând cont de interesul superior al copilului, instanţa va hotărî în ceea ce priveşte drepturile de custodie, programul de vizite şi locul de reşedinţă al copilului", precizează site-ul oficial al UE, europa.eu.

Recunoaşterea şi executarea hotărârilor

Orice hotărâre judecătorească cu privire la autoritatea părintească emisă într-o ţară din UE este recunoscuteă în toate celelalte state membre, fără să fie nevoie de vreo procedură specială.

Existp  o procedură standard care facilitează executarea unor astfel de hotărâri. 

Aflaţi mai multe despre cum pot fi recunoscute şi executate în altă ţară din UE hotărârile privind autoritatea părintească emise într-un stat membru.

"Autorităţile centrale care răspund de aspectele legate de autoritatea părintească vă pot oferi informaţii concrete. Căutaţi autorităţile centrale competente în materie matrimonială şi de autoritate părintească", recomandă europa.eu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite