Buruiana care menţine sănătatea rinichilor şi îndepărtează viermii intestinali. Cu ce o combini ca să prepari licorile terapeutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com

Chiar dacă denumirea sa sună pretenţioas, Vetricea (Tanacetum vulgare) este o buruiană comună, apreciată de sute de ani pentru calităţile sale terapeutice. Ceaiurile din această plantă sunt frecvent indicate de în tratarea mai multor probleme de sănătate, însă din plantă se prepară şi alte licori mai compleze, cu proprietăţi tămăduitoare.

Planta creşte mai ales în zonele de şes şi de deal şi o găseşti cu uşuriţă pe lângă garduri, la marginea şanţurilor şi căilor ferate.

Poţi aduna un pumn–doi de părţi aeriene pe care să le pui la uscat, căci, la nevoiie, îţi pot fi de ajutor, fiindcă preparatele din Vetrice pot avea acţiune antihelmintică, hipotensivă, antiinflamatoare, antispasmotică, stimulentă şi tonică.

„Planta (inflorescenţele şi părţile florale cu frunze şi ramuri) conţine ulei volatil format din tanacetonă sau β-tuiona, cineol, 1- camfen, borneol, camfor etc.; substanţe amare cu structura lactonică, eteri enolici, flavonoizi derivaţi ai luteolinei, gumirezine, tanoizi, acid malic, tartric, acid tanacetumolic, vitamina B1”, precizează Elena Badea, administratorul site-ului infuzirdesanatate.ro.

"Previne formarea calculilor renali"

Specialistul recomandă, pe lângă clasicele ceaiuri, şi un preparat cu acţiune terapeutică mai complexă: tinctura de Vetrice.           

„Se obţine din 20 de linguri de pulbere de părţi aeriene înflorite, macerate timp de două săptămâni în 500 ml de alcool de 50 de grade. Apoi se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Este indicată în ameliorarea infecţiilor renale şi urinare, în amestec cu tinctura de ienupăr, în părţi egale. Doza recomandată este de o linguriţă din acest preparat, diluată într-o cană de apă, de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol. Acest remediu elimină usturimile la urinare, ajută la retragerea edemelor şi previne formarea calculilor renali”, spune Elena Badea.

Preparatul este indicat şi în pentru eliminarea viermilor intestinali, dacă este utilizat în amestec cu tinctura de pelin, în părţi egale.

„Se administrează administrează câte o linguriţă, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă, în cure de două săptămâni, urmate de alte 7-10 zile de pauză, atât timp cât este necesar”, spune Elena Badea.

Indiferent pentru care dintre problemele de sănătate amintite utilizaţi aceste tincturi, cereţi sfatul unui medic înainte de a începe administrarea lor, pentru că plantele amintite pot avea reacţii adverse (pot deveni puternic iritante gastrointestinal şi renal) sau pot interacţiona cu alte tratamente. Trebuie amintit, spre exemplu, că Vetricea este contraindicată femeilor însărcinate, femeilor care alăptează şi copiilor sub 12 ani.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite