Piteşti

articolul anterior articolul urmator

„Camarila“ fostului primar din Piteşti. Afacerişti cu averi de zeci de milioane de euro, acţionari la Fondul Proprietatea şi samsari imobiliari, trimişi la închisoare

15
13 Feb 2020 12:27:33
Autor: Denis Grigorescu
Omul de afaceri Valentin Vişoiu (stânga) tăind panglica de inaugurare a hotelului Ramada din Piteşti în 2012, alături de primarul Tudor Pendiuc FOTO: Jurnalul de Argeş
Omul de afaceri Valentin Vişoiu (stânga) tăind panglica de inaugurare a hotelului Ramada din Piteşti în 2012, alături de primarul Tudor Pendiuc FOTO: Jurnalul de Argeş

Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsâi, doi dintre condamnaţii din dosarul „Tudor Pendiuc“, fostul primar al Piteştiului, au averi cumulate de zeci de milioane de euro şi afaceri în toată ţara.

Miercuri 12 februarie, 12 dintre cei 14 inculpaţi din dosarul lui Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti în primă instanţă la închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarul este legat de un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate ce asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti. Procurorii anticorupţie susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme, la care acţionari majoritari erau oamenii de afaceri Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsâi.

Concret, conform procurorilor, sub pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, în condiţiile în care, cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziţionat în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere. Prin respectivul contract, participarea la beneficii a consiliului local Piteşti fost mult mai mică (aprox. 24%) decât cea cuvenită, potrivit contractului, în timp ce firmele private au obţinut restul de 76 % din beneficii.

Tudor Pendiuc a fost reţinut prima oară în noiembrie 2014

Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, cele două firme au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi a realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, numai din subvenţia încasată de firma privată au fost achitate autobuzele ce i-au revenit în proprietate ulterior. Valoarea prejudiciului adus statului este de 23 milioane lei.

Pendiuc, vilă de peste 700 mp şi cu lift interior

Pe 18 februarie 2008, cu patru zile înainte de încheierea contractului de asociere în participaţiune cu cele două firme, Emanuela Pendiuc, fiica primarului Piteştiului, a primit ca mită un apartament evaluat la 130.000 de euro în Complexul Quadra Place din Bucureşti, complex deţinut de Valentin Vişoiu, condamnat şi el ulterior în dosar. Emanuela Pendiuc a susţinut în instanţă că a primit de la un fost iubit, cetăţeanul turc Inal Cagri, suma de 98.000 de euro pentru a putea cumpăra apartamentul. Numai că fiica primarului nu a putut dovedi afirmaţiile, iar declaraţiile ei au fost infirmate şi de un martor sub acoperire în martie 2017.

Condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, fostul primar Tudor Pendiuc deţine printre altele în Piteşti o vilă de 712 mp cu lift interior.

Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsâi, acţionarii principali la cele două firme ce au avut contractul, au fost condamnaţi la 7 ani şi 8 luni de închisoare şi respectiv 6 ani de închisoare, ambele pedepse fiind cu executare. Cei doi au afaceri de zeci de milioane de euro.

Omul de afaceri Gheorghe Văsâi are contracte de salubrizare de zeci de milioane de euro în toată ţara FOTO: Interes Public

Gheorghe Văsâi controlează două firme ce au contracte de salubrizare în toată ţara. Financiar Urban, societatea de salubrizare a lui Gheorghe Văsâi, a avut sau are contracte de salubrizare cu zeci de localităţi din ţară.

O altă firmă controlată de Văsâi, Girexim Universal a câştigat în octombrie 2018 licitaţia organizată pentru activitatea de colectare şi transport a deşeurilor din tot judeţul Iaşi, urmând a gestiona activitatea de colectare selectivă a deşeurilor până în 2023, perioadă în care va primi 64,62 de milioane de lei (fără TVA).

Valentin Vişoiu a ridicat mai multe complexuri rezidenţiale în Bucureşti

Conform Topului Capital din 2018, Valentin Vişoiu (condamnat în primă instanţă la 7 ani şi 8 luni de închisoare cu executare) avea o avere estimată la 52-55 milioane euro. Valentin Vişoiu a dezvoltat în ultimii şapte ani mai multe complexuri rezidenţiale în Bucureşti. Tot Vişoiu este unul dintre acţionarii Hotelului Ramada din Piteşti. Cu 5 dosare de retrocedări la ANRP, Vişoiu, unul dintre marii beneficiari ai retrocedărilor dubioase, a ajuns să deţină 3,5% din Fondul Proprietatea, adică peste 408 milioane acţiuni.

Cea mai mare despăgubire primită de Valentin Vişoiu – 266.286.168 acţiuni la Fondul Proprietatea – a fost primită în deja celebrul dosar al drepturilor litigioase cumpărate pentru un teren de 20,5 hectare din sectorul 3 al Capitalei, drepturi cumpărate pentru doar 2,7 milioane euro. La ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 83 milioane euro).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Paun Al
13.02.2020, 13:19:43

In 30 de ani s-a instituit un sistem clientelar in administratie , primarii , partide ,guverne ... Fiecare post de decizie este o vaca de muls , este un mijloc de a se cupla la banii publici , la resursele tarii , ale comunitatilor ... Impresia , tot citind cazuri particulare este ca acestea ar fi exceptii . In realitate sunt reguli , asa functioneaza sistemul de stat de la noi ... Cu sinecuri , cu salarii si pensiii speciale , cu tot felul de facilitati ...iar intreprindereile ..cu pierderi si salarii mari , indiferent de valoarea si calitatea serviciilor .

+11 (11 voturi)
imsi imsi
13.02.2020, 13:34:17

Pai cu cine vroiau astia de la DNA sa se asocieze ? Cu boschetarii din Pitesti ? Oamenii au avut bani au cumparat autobuzele in leasing fiindca bancile nu ar fi dat nici un ban primariei fiind o institutie a statului care nefiind private trebuie desfiintata. Oamenii sunt bogati fiindca au relatii probabil ca n au injurat pe nimeni da au dat bani in dreapta si n stinga si au si primit. In fond care a fost contributia primariei ? A folosit niste bunuri care nu erau ale ei si magarii astia de la DNA de ciuda ca nu si au primit biletele gratuite se iau de ei.

-5 (7 voturi)
gmbplay
13.02.2020, 13:45:34

Pentru a afla magnitudinea tilhariei la nivel national , inmultim milioanele de euro multe cu cel putin 60-80.000 inalti potentiali tovarasi in ale jafului , plus " plevusca " .

+7 (7 voturi)
Daniel Popescu
13.02.2020, 14:12:47

recuperati prejudiciul fucking idiots,ca-n america,altfel degeaba...stau cateva luni la parnaie si pe urma sunt tot milionari....in west se confisca averile...

+8 (8 voturi)
rica venturiano studinte-n drept si publicist
13.02.2020, 14:32:33

in democratie nu poti recupera prejudiciul cu japca, trebie sa respecti niste reguli. Averile astea fabuloase nu mai sunt de mult pe numele lor, doar n or fi prosti.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)