Care sunt noile reguli privind muncitorii detaşaţi în alte ţări ale UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

România are la dispoziţie doi ani pentru transpunerea în legislaţia naţională a noilor reguli revizuite adoptate de Parlamentul European la sfârşitul lunii mai 2018, reguli care-i protejează mai bine pe angajaţi.

Potrivit acestora, muncitorii detaşaţi temporar în alt stat UE trebuie să primească salarii egale pentru muncă egală în acelaşi loc. Altfel spus, drepturi salariale corecte.

„Toate regulile privind salarizarea din ţara gazdă trebuie să se aplice muncitorilor detaşaţi. Pe lângă prevederile legale, statele membre pot aplica acorduri colective largi, reprezentative la nivel regional sau sectorial. Până acum acest lucru s-a făcut doar în sectorul construcţiilor”, explică avocatul Ralca Cârstea, Legal Land.

Lucrătorii vor avea şi alte avantaje. Spre exemplu, costurile de călătorie, cazare şi masă nu vor mai putea deduse din salariile lucrătorilor, aşa cu au procedat sau procedează încă anumite companii. Conform noilor reglementări, ele vor fi plătite de angajatori care, în plus, vor fi obligaţi să se asigure că lucrătorii au condiţii de cazare decente, conform regulilor naţionale.

În ceea ce priveşte durata detaşării, aceasta a fost stabilită la maximum 12 luni, cu o posibilă extindere de 6 luni. 

„Apoi lucrătorii vor putea continua să lucreze în statul membru unde sunt detaşaţi, dar condiţiile de lucru vor fi cele aplicabile conform legislaţiei statului gazdă”, mai spune avocatul.

Ce se întâmplă când lucrătorii ajung să muncească pentru companii fantomă

Noile reguli îi protejează mai bine pe lucrători împotriva fraudelor de genul detaşărilor frauduloase (prin companii fantomă), cazuri în care statul membru va coopera pentru ca muncitorii detaşaţi să fie protejaţi cel puţin de condiţiile impuse de directiva privind detaşarea lucrătorilor.

Termenul pus dispoziţie statelor membre pentru transpunerea în legislaţia naţională a noilor dispoziţii este de doi ani de la adoptare

În cazul transportului rutier internaţional se impune o precizare."Directiva revizuită se va aplica în sectorul transporturilor abia după intrarea în vigoare a legislaţiei specifice, inclusiv a pachetului privind mobilitatea, dată până la care va rămâne în vigoare versiunea din 1996 a directivei", mai spune Raluca Cârstea, Legal Land. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite