Casa în care I. L. Caragiale a scris nuvela „Năpasta” ar putea fi inclusă într-un circuit turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Memorială George Stephănescu. Foto CJ Argeş
Casa Memorială George Stephănescu. Foto CJ Argeş

După ani în care a fost uitată, Casa Memorială “George Stephănescu”, un loc prin care au trecut de-a lungul anilor Vasile Alecsandri, Bogdan Petriceicu Haşdeu, dr. Carol Davila, Constantin Nottara şi în care Caragiale ar fi scris “Năpasta” ar putea fi, în sfârşit, pusă în valoare.

Când se vorbeşte despre obiectivele turistice din Argeş, discuţiile se axează pe Mânăstirea Curtea de Argeş, pe Transfăgărăşan ori Cetatea Poenari, apoi pe seria secundă de destinaţii cu potenţial. Prea rar se pomeneşte, căci prea puţină lume ştie, de locurile încărcate de istorie ascunse prin satele judeţului. Casa Memorială George Stephănescu e unul dintre ele. 

Compozitorul şi dirijorul român despre care măcar argeşenii ar trebui să ştie mai mult

La poalele Munţilor Făgăraş, în imediata vecinătate a Cetăţii Poenari, la baza barajului Vidraru, undeva în  comuna Arefu, la Căpăţânenii Ungureni, un sat tradiţional perfect pentru a descoperi o bucăţică de istoriei, se află Casa Memorială “George Stephănescu”, un obiectiv cu valoare istorică, prea puţin pus în valoare, turistic vorbind, deşi este atât de aproape de atracţiile celebre ale Argeşului.

   

Dar cine a fost George Stephănescu s-ar putea întreba chiar foarte mulţi argeşeni. Un compozitor, pedagog şi dirijor român (inclusiv al Teatrului Naţional din Bucureşti) despre care ar trebui reţinut că a urmat studiile Conservatorului din Bucureşti, unde a devenit ulterior profesor de canto, şi Conservatorului din Paris, dar mai ales că a fost fondatorul reprezentaţiilor de operă în limba română şi fondatorul a trei societăţi lirice premergătoare Operei Române (Mama soacră, Cometa şi Scaiul Bărbaţilor). 

Casa în care Caragiale a scris nuvela “Năpasta” ar putea fi inclusă într-un circuit turistic
Casa în care Caragiale a scris nuvela “Năpasta” ar putea fi inclusă într-un circuit turistic

George Stephănescu

Casa memorială ce-i poartă numele a fost construită în anul 1873, conform planurilor întocmite de fiul compozitorului, arhitectul Victor Stephănescu.

"Chiar dacă clădirea a fost restaurată, rămâne un loc plin de istorie şi amintiri. În încăperile casei sunt expuse mobila originală, dar şi documente şi obiecte care au aparţinut compozitorului, printre care şi pianul la care o acompania adesea pe soprana Hariclea Darclee, cărora li se adaugă o colecţie de obiecte de artă populară argeşeană. De-a lungul timpului, în această casă istorică au intrat, pentru a-l vizita pe George Stephănescu personalităţi ale culturii româneşti, precum Vasile Alecsandri, Bogdan Petriceicu Haşdeu, dr. Carol Davila sau Constantin Nottara, iar Ion Luca Caragiale se pare că a scris aici nuvela Năpasta”, se arată într-o recentă prezentare făcută casei memoriale de Consiliul Judeţean Argeş.

Cum ar putea fi valorificat potenţialul său turistic

Din păcate, puţină lume ştie ce trecut ascunde bătrâna clădire şi ce-ar mai fi de văzut azi prin ea.

"În casă sunt foarte multe obiecte care au aparţinut domnului George Stephănescu, obiecte de valoare şi cred că foarte mulţi turişti ar fi încântaţi să treacă pragul acestei case memoriale şi să cunoască atât istoria locului, cât şi trecutul marii personalităţi care a fost George Stephănescu. Când am sărbătorit Centenarul, noi am propus rudelor să ajutăm cu reorganizarea expoziţiei de acolo. Sperăm ca în cel mai scurt timp şi această casă memorială să intre într-un circuit turistic care să plece din Piteşti şi să continue pe traseul Curtea de Argeş, Arefu, Casa Stephănescu şi nu numai, Cetatea Poenari şi Transfăgărăşan", a declarat, pentru "Adevărul", prof. Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Flagrant delict într-un dosar de trafic de droguri. Un tânăr de 23 de ani, prins în timp ce vindea anfetamină

  

Bebe Cotimanis: „Am venit la teatrul din Piteşti din pasiune, nu ca să fur. Am bani din munca mea. Pot face liniştit 1.000 de euro în maximum două zile”

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite