Piteşti

articolul anterior articolul urmator

“Cât costă tratamentul?” Dezvăluiri din rechizitoriul DNA despre procesul în care directorii DSP Argeș sunt acuzați că au cumpărat subiectele la examenul pentru posturile de conducere

0
16 Nov 2011 10:25:13
Autor: adevarul
Gheorghe Sârb a fost numit secretar general al Ministerului Sănătăţii în februarie 2010
Gheorghe Sârb a fost numit secretar general al Ministerului Sănătăţii în februarie 2010

Gheorghe Sârb, secretar general în cadrul Ministerului Sănătăţii, a fost trimis în judecată de DNA după ce a primit 600 de euro în schimbul dezvăluirii subiectelor pentru examenul de ocupare funcțiilor de conducere din DSP Argeș

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată trei directori din conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Este vorba de Anca Elena Alexandrescu - director executiv, Mioara Bucur – director adjunct şi Octavian Iordache – director economic. Aceştia sunt acuzaţi de dare de mită şi complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că pe 11 şi 13 octombrie 2010, la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante de director executiv, director executiv adjunct de sănătate publică şi director executiv adjunct economic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. La acest concurs s-au înscris şi cei trei directori care la acea vreme erau în funcţie în baza unor ordine de delegare a funcţiei.
Pentru a primi subiectele propuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii înainte de proba scrisă şi cea orală şi pentru a se asigura că vor primi un punctaj bun, Anca Alexandrescu i-a oferit mită lui Gheorghe Sârb, în calitate de secretar general şi membru al comisiei de concurs, suma de 600 de euro şi produse alimentare şi nealimentare, din partea celor trei candidaţi, pe 9 şi 13 octombrie 2010.

Complice în minister
Pe 5 octombrie 2010, Anca Alexandrescu a contactat-o pe cea care îndeplinea funcția de secretar general adjunct în Ministerul Sănătății, martor în acest dosar, spunându-i că s-a înscris pentru concurs, alături de ceilalți doi directori ai Direcției de Sănătate Publică Argeș. Oficialul i-a transmis directoarei DSP să nu-și facă probleme și au convenit să discute pentru ca eventual, să-i comunice subiectele.

Anca Alexandrescu i-a sunat apoi pe Miora Bucur și pe Octavian Iordache și le-a spus că va face rost de subiecte vineri, 8 octombrie 2010, asigurându-i că nu trebuie să-și facă griji “că oricum de acolo nu e decât un subiect”.

Ulterior, directoarea DSP a stabilit cu Gheorghe Sârb să se întâlnească pe 9 octombrie în județul Brașov pentru a primi subiectele.  Anca Alexandrescu a revenit cu un telefon la secretarul general adjunct din Ministerul Sănătăți pentru a afla ce sumă trebuie să-I ofere ca mită lui Ghoerghe Sârb: “Bună dimineața! Nu vreau să vă deranez, da vă rog frumos să-mi spuneți și mie cât e tratamentul”.

Cei trei directori de la DSP Argeș s-au pus de accord să-i ofere secretarului general câte 200 de euro fiecare și o sticlă de whisky. Anca Alexandrescu l-a sunat în aceeași zi pe soțul său și i-a spus că îi va oferi aproximativ 2000 de lei și o sticlă de whisky lui Sârb, dar că nu se poate deplasa cu mașina persoanlă, un autoturism de lux, pentru că “suma remisă cu titlu de mită ar trebui să fie <<proporțională>> cu valoarea autoturismului”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Întâlnirea dintre Anca Alexandrescu și Ghoerghe Sârb a avut loc în parcarea unui hotel unde oficialul era cazat, în stațiunea Poiana Brașov.
După susținerea probei scrise, pe 11 octombrie, Anca Alexandrescu a contactat din nou secretarul general adjunct, acesta comunicându-i că situația este în regulă “pentru toată echipa de la Argeș”.

Cadouri la Minister
Pentru a primi și subiectele de la proba orală, Anca Alexandrescu a trmis șoferul de la DSP Argeș cu o sacoșă cu mai multe bunuri la Gheorghe Sârb, chiar în biroul acestuia, de la sediul Ministerului Sănătății. În urma celor două probe, scrisă și orală, cei trei candidați au promovat examenul pentru funcțiile pe care le ocupau.

“Nici nu m-am gândit să dau, nici n-am dat şi nici n-aş fi dat vreodată bani pentru un examen", a spus Mioara Bucur, director executiv adjunct la DSP Argeş, referitor la acuzațiile care i se aduc.

"Nu e adevărat. N-am dat niciun ban, nici produse, nici nimic. Nu o să-mi dau demisia, dar probabil că o să ia ministerul o măsură", crede Octavian Iordache, director economic la DSP Argeş.

La o zi după trimiterea în judecată, Gheorghe Sârb a fost suspendat din funcție. Anca Alexandrescu a mai fost trimisă în judecată într-un proces, alături de soţul său, pentru că ar fi oferit mită preşedintelui Agenţiei Medicamentului, Daniel Boda, pentru ca acesta să restituie firmei lui Săndel Alexandrescu o autorizaţie care fusese suspendată în urma unui control.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii