Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Câţi bani primesc lunar de la primărie copiii din comuna Corbi ca să se ţină de şcoală. „Degeaba ai investiţii europene, dacă ajunge comuna depopulată“

1
5 May 2019 16:59:35
Autor: Denis Grigorescu
Virgil Baciu este primar în comuna Corbi din 2012
Virgil Baciu este primar în comuna Corbi din 2012

În comuna argeşeană Corbi, fiecare copil care învaţă în clasele primare primeşte 100 de lei lunar din bugetul public al localităţii dacă nu înregistrează nicio absenţă nemotivată.

Edilii din localitatea argeşeană Corbi aplică începând din primăvara anului 2019 un sistem ingenios care vizează scăderea abandonului şcolar, una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ din România.

Primarul Virgil Baciu a avut o iniţiativă, votată de consilierii locali, prin care se acordă un stimulent lunar de 100 de lei fiecărui copil din localitate înregistrat de la clasa zero până la clasa a IV-a. Edilul spun că urmăreşte că să extindă sistemul în viitor şi la clasele de gimnaziu.

„Este un proiect mai vechi al meu, pe care l-am susţinut în faţa oamenilor şi înainte de a fi ales primar şi după aceea. Este un stimulent financiar, un pachet, pentru creşterea natalităţii, creşterea copilului, prevenirea abandonului şcolar şi pentru creşterea performanţelor şcolare. Din 2016 acordăm stimulentul de 1.000 lei pentru fiecare copil născut. Din acest an, acordăm stimulentul pentru prevenirea abandonului şcolar, constând în suma de 100 lei, sumă ce se acordă în fiecare lună a anului şcolar“, spune primarul Virgil Baciu.

Materiale reciclabile în contul absenţei

Potrivit reglementării locale, suma se acordă condiţionat de prezenţa la şcoală. Concret, fiecare copil care nu are nicio absenţă nemotivată lunar primeşte câte 100 lei. Fiecare absenţă nemotivată este penalizată cu 5 lei. La mai mult de 5 absenţe nemotivate nu se mai acordă stimulentul financiar.

„Am găsit şi o soluţie de recuperare, din punct de vedere financiar, a celor maximum cinci absenţe. Pot fi recuperate dacă fiecare elev aduce pentru fiecare absenţă un săculeţ cu materiale reciclabile. Părinţii şi copiii au fost foarte încântaţi de această soluţie“, adaugă primarul Baciu.  

De stimulentul financiar de 100 de lei beneficiază la ora actuală 129 de elevi din comuna Corbi. Oficialii primăriei au în plan găsirea unor resurse financiare pentru acordarea stimulentului în vederea prevenirii abandonului şcolar elevilor din clasele V-VIII, iar ulterior şi copiilor înscrişi la grădiniţă.

Din 2018, Primăria Corbi îi premiază şi pe elevii cu rezultate foarte bune la examenul de capacitate şi la olimpiadele şcolare. „Dacă nu investim şi în capitalul uman, degeaba facem tot felul de investiţii. Este extrem de important să investim în educaţia copiilor, să îi formăm şi să îi motivăm, pentru ca apoi să nu mai plece în alte părţi. Pentru că degeaba ai investiţii europene într-o comună, dacă acea comună ajunge să fie goală, depopulată. Ar trebui un proiect la nivel naţional pentru prevenirea abandonului şcolar“, este de părere primarul din Corbi.

A refuzat să mărească salariile

Deşi majoritatea salariilor angajaţilor din sistemul bugetar românesc au crescut semnificativ în ultima perioadă, primarul din Corbi a refuzat să aplice măsurile la care ar fi avut dreptul potrivit reglementărilor guvernamentale. De comun acord cu cei din consiliul local, a hotărât ca banii pentru potenţialele creşteri de salarii ale angajaţilor din primărie să fie folosiţi pentru investiţii în comună.

„Dacă mai operam şi creşterea salarială pe 2019, ne transformam în cei care stăm să luăm taxe şi impozite ca să ne dăm salarii, altceva nu mai aveam ce face. Mărirea salarială ar fi fost undeva la 17-20%, asta însemna aproximativ 400.000 lei. Pentru un buget precum cel al comunei Corbi e mult. Noi când avem 4-500.000 lei ne gândim să mai asfaltăm un kilometru de drum“, spune primarul de la Corbi.

Creştere economică spectaculoasă

Virgil Baciu este acelaşi primar care a publicat pe Facebook în cursul anului 2017 salariile angajaţilor din primărie, stârnind controverse la nivel naţional. Tot pe Facebook a postat anul trecut şi fotografii cu gospodăriile neîngrijite din comună pentru a-i determina pe leneşii localităţii să facă curăţenie. „Lista ruşinii“ a avut efect, mulţi dintre cei vizaţi de postare ordonându-şi ulterior curţile. Naşterea unui copil în comună este răsplătită cu 1.000 de lei din 2016. Media naşterilor la Corbi este de 35-40 copii anual. Virgil Baciu este primar independent la Corbi din 2012, aflându-se la al doilea mandat.

Comuna argeşeană înregistrează o creştere economică spectaculoasă, iar de cinci ani rata natalităţii este într-o uşoară creştere. Tot la Corbi vin zeci de mii de turişti anual, atraşi de peisajele superbe de aici şi de celebra biserică rupestră Corbii de Piatră. Corbi este comuna cu cele mai multe oi din judeţul Argeş şi în topul localităţilor cu cele mai multe oi din ţară - 32.000 de ovine şi 400 de oieri. În comună funcţionează o firmă cu zeci de angajaţi unde se produc tricotaje şi broderii pentru firme celebre, precum Valentino, Benetton, Prada, Luisa Spagnoli şi Max Mara.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Maica Agatha
5.05.2019, 20:22:29

Pe astia ii invata de mici la coruptie, Argesul , de 30 de ani incoace voteaza FSN/PDSR/PSD . Comunistii n-au fosti prosti cand puneau pe tanti Leana deputat la Pitesti. Maica daca pleaca Renault in China , cum am auzit eu, e JALE de voi. O sa va vindeti tuica intre voi.

Modifică Setările