Cazul bebeluşului mort după botez, în presa internaţională. BBC vorbeşte despre un posibil conflict în BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşul mort avea doar şase săptămâni FOTO: arhiva Adevărul
Bebeluşul mort avea doar şase săptămâni FOTO: arhiva Adevărul

Cazul bebeluşului mort la Suceava şi oportunitatatea unei reforme majore în ceea ce priveşte  practica botezului în România sunt reflectate pe larg în presa internaţională. BBC avansează ideea că o astfel de schimbare ar putea duce la conflicte în interiorul Bisericii Ortodoxe Române

BBC, CNN şi New York Post au alocat ample spaţii cazului bebeluşului de şase săptămâni din Suceava care a făcut stop cardiac şi a murit după ce a fost scufundat în apă la botez.

Duminică, 31 ianuarie, bebeluşul Iustin a ajuns în stare critică la Spitalul Judeţean Suceava, imediat după slujba de botez oficiată de preotul bisericii „Sf. Constantin şi Elena”, din Suceava. Băieţelul s-a stins din viaţă a doua zi, iar tatăl copilului susţine că preotul ar fi provocat tragedia. Ancheta procurorilor va stabili cine se face vinovat de moartea copilaşului. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru omor din culpă, cercetările s-au făcut in rem, la începutul săptămânii, iar miercuri, 3 februarie, preotul a dobândit calitatea de suspect.

Sub titlul „Botezul în România: moartea unui bebeluş de şase săptămâni provoacă cereri de schimbare”, BBC citează pe larg interviul acordat în exclusivitate pentru „Adevărul” de către ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, primul înalt oficial din Biserica Ortodoxă Română care spune că ritualul botezului ar trebui analizat pe viitor pentru a evita tragedii similare. Cei de la BBC spun şi că poziţiile divergente ale unor înalţi ierarhi legat de botez ar putea duce la un conflict în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Întrebat dacă ar trebui interzisă scufundarea bebeluşilor la botez, ÎPS Calinic a declarat pentru „Adevărul”: „Cred că în viitor se va analiza practica scufundării pruncilor la botez, şi se va lua hotărârea cea mai potrivită întru respectarea rânduielii şi evitarea cu grijă a nedoritelor accidente”.

Jurnaliştii de la BBC spun că ÎPS Calinic este cel mai proeminent reprezentant al BOR care vorbeşte de schimbare.

ÎPS Calinic spune că Iisus nu a fost scufundat când a fost botezat

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului FOTO: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

calinic arges

Şi tot BBC citează un alt fragment din interviul acordat de către arhiepiscopul Calinic pentru „Adevărul”, în care acesta spune ferm că în unele icoane cu botezul Domnului Iisus Hristos, săvârşit în cursul Iordanului, se foloseşte rânduiala turnării apei peste Creştetul lui Iisus, cu ajutorul palmelor făcute căuş, sau folosindu-se cupele de lemn, ceramică sau metal preţios. „În alte icoane, Iisus stă în apă până spre gât, iar cu Capul aplecat, primeşte botezul prin turnarea apei peste creştetul Capului”, a mai precizat arhiepiscopul Calinic în exclusivitate pentru „Adevărul”.

Jurnaliştii de la BBC fac referire şi la un alt articol din „Adevărul”, în care arhiepiscopul Teodosie al Tomisului spune că procedurile apar în Sfintele Canoane. „Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Aşa a fost şi cu linguriţa. Păi cum să schimbi linguriţa? Nu se schimbă nimic”, a declarat arhiepiscopul Teodosie.

Şi CNN şi New York Post alocă spaţii ample controverselor legate de practica botezului în România şi de necesitatea unei schimbări în acest sens.

CNN îl citează şi pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care a declarat: „Este, fără îndoială, un caz tragic, un caz ce trebuie investigat. Să nu ne imaginăm că un bebeluş poate fi scufundat fără să i se acopere nasul, gura şi urechile”.

Jurnaliştii de la CNN au vorbit şi cu Vladimir Dumitru, iniţiatorul unei petiţii online pentru schimbarea ritualului la botezul ortodox, petiţie ce a strâns deja peste 60.000 de semnături. Acesta a spus că petiţia nu are drept scop anularea ritualului botezului, ci „schimbarea obiceiului brutal ce implică riscul înecului, în special în cazul copiilor cu probleme de sănătate”.

Vă mai recomandăm şi:

Trăim într-o Românie în care moartea unui bebeluş la botez nu va schimba nimic

Preotul care a oficiat botezul bebeluşului mort este cercetat penal pentru ucidere din culpă

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite