Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Ce a cerut Calinic în 1980 la Mănăstirea Sinaia: „Sfinte Nicolae, tu nu vezi ce necazuri avem? Tu stai aici în biserică, ai icoană scumpă, iar Primăria nu ne iartă!“

1
6 Dec 2021 19:00:53
Autor: Cristina Stancu
Foto: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
Foto: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

ÎPS Calinic Argeşeanul relatează cum i-a pocnit obrazul de ruşine, gândindu-se că n-a făcut o rugăciune, ci un reproş când, în 1980, i-a cerut Sfântului Nicolae ajutor pentru schela bisericii Mănăstirii Sinaia şi cum până a doua zi s-au adunat 13.500 de lei.

Înaltpreasfinţitul Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat, luni, 6 decembrie, la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din municipiul Curtea de Argeş, care şi-a sărbătorit hramul principal, Sfânta Liturghie. 
 
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Eparhiei Argeşului şi Muscelului - fost stareţ al Mănăstirii Sinaia - a amintit de importanţa ctitoriei domnitorilor Basarabi, precum şi de viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Nicolae.
 
Înainte de hram însă, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a relatat pe Facebook "minunea" pe care a văzut-o la Mănăstirea Sinaia, în anul 1980. 
 
"Restauram biserica mănăstirii şi schela închiriată de la Primăria oraşului costa 13.500 lei grei şi mi s-a impus s-o achităm rapid că altfel vor fi penalizări. Nu aveam nimic în tolbă, era aproape Crăciunul, de mâncare nu era şi mai aveam şi această belea.

Cuprins de jale mare, m-am dus în biserică şi îndreptându-mă spre icoana Sfântului Nicolae (donată de Carol I, regele românilor, mănăstirii, el primindu-o de la ţarul Rusiei în dar!), i-am zis, precum auziţi: Sfinte Nicolae, tu nu vezi ce necazuri avem? Tu stai aici în biserică, ai icoană scumpă, candela îţi luminează faţa, căldură este, iar noi n-avem de mâncare şi pe deasupra Primăria nu ne iartă de datorie! Vezi, caută şi tu acolo în traistă şi dă-ne barem praful care a mai rămas din darurile date altora", scrie Calinic Argeşeanul pe Facebook
 

"Cei 13.500 de lei s-au adunat până la ora două"

Fostul stareţ al Mănăstirii Sinaia povesteşte, în stilu-i caracteristic, plin de tâlc, cum banii s-au strâns numaidecât şi că a rămas uimit de ajutorul primit atât de repede.
    
"M-am mai uitat o dată în ochii Sfântului Nicolae şi dintr-odată m-a apucat o sfială de-mi pocnea obrazul de ruşine, gândindu-mă că n-am făcut o rugăciune sfântului, ci un reproş. Şi aşa am ieşit grabnic din biserică să nu mă trezesc cu vreo palmă din partea sfântului, zicându-mi, fără ocolişuri, că halal să-mi fie de aşa rugăciune. A doua zi să vezi minunea, cei 13.500 de lei s-au adunat până la ora două, după masă.

De la Bucureşti, au venit zece mii de lei, de la persoane diferite. Când i-am întrebat cum de au trimis la Mănăstirea Sinaia ajutorul, mi-au spus, spre uimirea mea, că noaptea le-a apărut în vis Sfântul Nicolae şi le-a spus să trimită ajutor grabnic la Mănăstirea Sinaia!"  mai relatează Calinic.
 
Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului îşi încheie postarea cu o pildă: "Dumnezeu, prin Sfinţii Săi, ajută grabnic doar celor în stări absolut de limită, adică atunci când noi nu mai putem face nimic cu puterile noastre slăbănoage" 
 
 
Pe aceeaşi temă: 
 
Cum a refuzat ÎPS Calinic să se convertească la catolicism
 
Cum l-a înfruntat ÎPS Calinic pe şeful Securităţii după ce a ajuns stareţ la Mănăstirea Sinaia
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Brave.com
6.12.2021, 21:18:29

"Tu stai aici în biserică, ai icoană scumpă, candela îţi luminează faţa, căldură este," Cam asta e nivelul popilor ortodoxi... adica de evul mediu intunecat... sunt curios daca cred ca si persoanele ale caror imagini le vad la televizor le e cald sau frig in functie de temperatura din camera... http://asapteadimensiune.ro/images/Religie_112.jpg

+10 (10 voturi)
Modifică Setările