Ce faci când nu ştii ce să faci? Lucruri care se întâmplă în creierul tău când nu poţi să iei o decizie, deşi ai vrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luarea unei decizii nu este întotdeauna ceva uşor. Se întâmplă de multe ori, mai ales când n-am avut parte de experienţe suficiente care să ne ajute într-o direcţie sau alta, să ne blocăm, pur şi simplu, în faţa unei alegeri. Există câteva strategii pe care specialiştii le recomandă pentru depăşirea unor astfel de situaţii.

„O zi include luarea a multe decizii, mai mici sau mai mari: de la ce haine să purtăm, la ce alegem să mâncăm, la prânz, de exemplu, până la decizii legate de viaţa profesională sau familială, incluzând chiar şi relaţiile sentimentale. Sunt şi momente în care pot apărea blocaje în luarea unei decizii. În momentul în care intervine dificultatea de a lua o decizie, un loc fruntaş îl ocupă acel <<dacă>>: dacă este vreo greşeală, dacă ar fi mai bine altfel. Motivul pentru care o persoană nu ştie ce să facă atunci când ar trebui să facă ceva într-o situaţie este că nu a învăţat cum să se comporte în acel caz”, explică, pentru ”Adevărul”, Erna Constantin, psihoterapeut - Psihoterapie integrativă şi specialist resurse umane.

Când apare blocajul

Cu toţii ne-am trezit, cel puţin o dată în viaţă, în faţa unui blocaj. Motivele care ne plasează în ipostaza de a nu putea alege au legătură cu experienţele anterioare. Sau, mai exact, cu lipsa lor.

„Pe măsură ce persoana face, totuşi, ceva, variantele se mai limpezesc. Pe de altă parte, deciziile forţează cumva închiderea uşilor unor posibilităţi. Însă este necesară acceptarea că nu pot fi luate ambele decizii în acelaşi timp. De altfel, decizia implică un scenariu prestabilit care poate să corespundă sau nu cu realitatea viitoare. Felul în care fiecare construieşte scenarii mintale este diferit. În aceste scenarii sunt îmbinate experienţe anterioare şi modelate şi adaptate experienţei prezente. Atunci când nicio experienţă anterioară nu poate fi adaptată la situaţia prezentă, intervine blocajul”, mai spune psihologul.

Specialistul în Psihologie integrativă recomandă câteva modalităţi prin care putem depăşi, cu bine, astfel de situaţii. „Strategiile de a face faţă blocajului pot fi diverse şi specifice fiecărei persoane. Sunt situaţii în care a fi sincer cu tine poate ajuta. De asemenea, acceptarea consecinţelor în loc de focusarea pe regret poate fi o alternativă. Acceptarea faptului că sunt necesare informaţii suplimentare pentru a lua o decizie, poate fi, de asemenea, o modalitate de a iniţia ieşirea din încurcătură. Acest lucru presupune acordarea timpului necesar care să fie folosit pentru obţinerea informaţiilor respective”, mai spune Erna Constantin.
 
Scapă de teamă

Trebuie înţeles, în primul rând, că frica de a lua o decizie nu ne ajută deloc. Privite cu relaxare, alegerile par mai simple. „Identificarea sentimentelor din momentul în care se doreşte luarea deciziei poate fi un atu. În acest caz, frica, furia, vor fi înţelese şi nu vor sta la baza luării deciziei. Teama, îngrijorarea, se caracterizează prin consum de energie. Atunci când teama creşte în intensitate, nu mai există control asupra gândirii acţiunilor”, mai spune renumitul psihoterapeut.

Şi, potrivit specialistului, dacă suntem corecţi cu noi înşine, nu doar că reuşim să ieşim din blocaj, dar ne şi cresc semnificativ şansele de a lua  cea mai bună decizie. „Frica îşi are originea într-un nucleu hipotalamic. Totuşi, hipotalamusul asigură şi funcţii importante pentru supravieţuire. Deci, nucleul amigdalian se activează ori de câte ori ne e frică, dar şi atunci când sunt privite lucruri sau situaţii care ne plac, atunci când ne pasă de ceva. Şi ne întoarcem, astfel, la sinceritatea cu care ne raportăm la propria fiinţă, incluzând aici principii, norme, limite acceptate sau nu şi verbalizarea a ceea ce omul simte sau gândeşte în  legătură cu ceea ce trăieşte”, încheie specialistul în Psihologie integrativă Erna Constantin.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite