Ce este Gădineţul Şchiop şi de ce femeile lipeau, la sfârşit de ianuarie, gura sobei. „Cel mai periculos era Filipul cel Mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Goleşti. Foto: CJ Argeş
Muzeul Goleşti. Foto: CJ Argeş

„De la sfârşitul lunii ianuarie până în primele zile ale lui februarie, satul românesc de odinioară marca „Filipii de iarnă” sau „Filipii lupilor”, o sărbătoare păgână care s-a uitat demult.

Sărbătoarea pierdută în negura timpului marca, în calendarul popular, sfârşitul perioadei de împerechere a lupilor.

Filipii de iarnă sau Filipii lupilor sunt zeităţi năprasnice ale acestor fiare, sărbătorite la exact 40 de zile după Crăciun. 

"Filipul era moştenit pe linie maternă"

Celebrarea lor dura de la trei până la opt zile (aceleaşi zeităţi erau însă invocate şi în luna noiembrie cu 40 de zile înainte de Naşterea Domnului şi de solstiţiul de iarnă). 

"Importanţa <<Filipilor>> în spaţiul românesc era cu atât mai mare cu cât aveau mai multe zile de celebrare şi era o sărbătoare ţinută cu stricteţe doar de femeile căsătorite. Zeul lup – Filipul – era moştenit pe linie maternă, fiind transmis, ca zestre, de la mamă la fiică. Tânăra soţie nu muncea în ziua sa de Filip, ci trebuia să îndeplinească anumite ritualuri pentru ca bărbatul ei să fie apărat de haitele de lupi", explică Ion Tiţa-Nicolescu, cercetător la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti.

Potrivit volumului "Obiceiuri populare de peste ani", semnat de Ion Ghinoiu, în serile de iarnă, dedicate Filipilor, tradiţiile locale spuneau că lupoaicele intră în gospodării şi caută jeratic sau tăciuni pentru a-i mânca şi astfel să aibă pui puternici. 

"Din acest motiv femeile lipeau simbolic gura sobei (considerau că lipesc astfel gura lupilor) şi nu scoteau nimic afară din casă. Cel mai periculos dintre aceste divinităţi era Filipul cel Mare, o fiară fără frică, cunoscută şi sub numele de Gădineţul Şchiop", mai spune Ion Tiţa-Nicolescu.

Gădineţul Şchiop era considerat, în concepţia rurală, principalul vinovat al prăpădului lăsat în sate de haitele de lupi.

Numele sărbătorii păgâne Filipii Lupilor este preluat de la Sfântul Apostol Filip care se sărbătoreşte în data de 14 noiembrie.

Vă recomandăm să mai citiţi:  

Mesajul de revoltă pe care o învăţătoare din Piteşti l-a transmis Ministerului Educaţiei: „Suntem precum cetăţeanul turmentat“

Eurovision România 2022. Andra Oproiu, artista de jazz crescută pe muzica Mădălinei Manole VIDEO

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite