Ce izolaţie termică este mai bună pentru locuinţe. Diferenţa esenţială între fibrele de celuloză şi polisterenul expandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce cresc facturile pentru încălzire, realizăm cât de important este ca locuinţa în care stăm să aibă o izolare termică cât mai bună. Ce soluţii recomandă specialiştii, atât pentru termoizolaţia interioară, cât şi pentru cea exterioară, aflaţi din materialul următor.

Motivele pentru care este indicată izolarea interioară cu polistiren

Tot mai multe materiale de termoizolaţie au apărut pe piaţa românească în ultimii ani, însă sunt puţini cei care ştiu care sunt diferenţele între acestea şi avantajele diferitelor matariale.

După cum spune expertul tehnic în construcţii Laurenţiu Costache, „Izolarea interioară cu polistiren nu este indicată din cauză că, în urma unui calcul tehnic, punctul de rouă pică la interior, ceea ce înseamnă apariţia igrasiei. În plus, s-a constatat că izolarea cu polistiren în interiorul locuinţei duce în timp la depolimerizarea polistirenului, care este cancerigen pentru cei din locuinţă.”

Întrebarea ce se pune este cum procedăm atunci când izolaţia exterioară este imposibilă. Cum izolăm doar un apartament în bloc, o casă considerată de patrimoniu national sau o cameră separată din apartament?

„Dacă vă hotărâţi pentru o termoizolatie de interior, trebuie să aveţi grijă să izolaţi toţi pereţii exteriori, tavanul şi pardoseala, dacă vă învecinaţi cu spaţii neîncălzite, sau încălzite mai slab. Una dintre variante este aceea de a izola la interior cu vată minerală şi rigips. Nu trebuie neglijat riscul apariţiei igrasei, deoarece în timp peretele nu mai respiră şi se va forma condens între perete şi izolaţie, fapt ce duce implicit la formarea mucegaiului. În acest caz există variante de termoizolare interioară de ultimă generaţia, dar destul de scumpe, sau izolaţiile cu spumă poliuretanică”, precizează Laurenţiu Costache.

De ce este foarte avantajoasă termoizolarea cu vată minerală de sticlă

Comparativ cu termoizolaţia interioară, termoizolaţia exterioară este cu mult mai răspândită şi mai avantajoasă.

Iata care sunt principalele tipuri de izolaţii:

- izolaţia din fibre de celuloză - datorită modului său de producere este considerată a fi o izolaţie eco. Fibrele de celuloză folosite la izolaţie sunt produse din hârtie de ziar.

- polistirenul expandat – costurile sale destul de reduse, dar şi usurinţa de folosire i-au adus acestuia multă popularitate. „Polistirenul expandat poate fi folosit şi pentru îndreptarea pereţilor clădirilor vechi, oferind o bună izolare termică acestora. Este uşor de folosit şi poate fi aplicat fără prea multa muncă”, ne-a precizat Laurenţiu Costache.

Şi polistirenul extrudat este folosit la termoizolaţiile exterioare, şi asta pentru că este destul de tare şi prezinta o rezistenţă sporită la infiltraţii.

După cum spune expertul tehnic în construcţii Laurenţiu Costache, foarte avantajoasă este vata minerală de sticlă sau vata minerală bazaltică.

Iată şi avantajele celor două tipuri de vată minerală. „Atât vata minerală de sticlă, cât şi vata minerală bazaltică funcţionează dupa acelaşi principiu – captarea aerului în goluri pentru a reduce conductivitatea termică de la o suprafaţă la alta. Acestea sunt uşor de instalat pe suprafaţa pereţilor şi pe poduri şi reprezintă cea mai rentabilă soluţie de izolare de pe piaţă. Proprietăţile izolatoare ale vatei de sticla rezultă din tehnologia sa de realizare, prin înglobarea unui volum foarte mare de aer între fibrele continue de material, aer care este împiedicat să circule liber. Ea este ideală, de exemplu, pentru izolarea mansardelor”, precizează Laurenţiu Costache.

Comparativ cu alte materiale de construcţii, produsele din vată minerala au o conductibilitate termică foarte scăzută, rezistenţă la acumularea umezelii sau condensului, o structură stabila în timp şi rezistenţă la îmbătrânire. De asemenea, asigură o buna ventilaţie, nu reţine apa şi nu favorizează dezvoltarea microorganismelor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite