Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să faceţi când vedeţi un om în pericol de înec. Primul impuls de a sări după el poate fi greşit

7
25 Jun 2022 18:43:27
Autor: Cristina Stancu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Când vedeţi o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să îi săriţi în ajutor. Această acţiune poate să nu aibă succes şi să vă pună viaţa în pericol, spun specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.

Tragedia petrecută sâmbătă la un ştrand din Piteşti, unde un tânăr de 26 de ani a murit înecat, în condiţii încă neelucidate, într-un bazin în care se aflau şi alte persoane poate arăta şi cât de puţină lume ştie ce este cel mai indicat de făcut într-o situaţie în care cineva este în pericol de înec.
 

„Salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute"

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Argeş face următoarele precizări:
 
- Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac. 
 
- Salvarea din apă: când vedeţi o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriţi. Această acţiune poate să nu aibă succes şi să vă pună viaţa în pericol.
 
- Întindeţi-i mâna şi trăgeţi-l: folosiţi orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiţi-le.
 
- Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există aşa ceva, improvizaţi. Aruncaţi orice pluteşte: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o maşină. Gândiţi-vă înainte de a acţiona!
 
- Vâsliţi: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiţi-o dacă ştiţi să o manevraţi. Protejaţi-vă cu o vestă de salvare.
 
- Intraţi în apă: dacă s-au epuizat toate posibilităţile de salvare, intraţi în apă doar dacă sunteţi un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar, s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.
 
- Primul ajutor: dacă sunteţi în situaţia de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranţa salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă.
 
„Urmează evaluarea funcţiilor vitale şi stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceţi cu faţa în sus pacientul. Ţineţi capul victimei în poziţie neutră. Folosiţi o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviţi, ascultaţi şi simţiţi dacă există respiraţie. Dacă pacientul nu respiră, porniţi resuscitarea cardio-pulmonară. Primul şi cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei", precizează ISU Argeş. 
 

Apelaţi 112

Foarte important este ca în cazul unei situaţii de urgenţă, anunţaţi de îndată autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112.
 

Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi"

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecinţe tragice în timpul desfăşurării acestor activităţi recreative, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Căpitan Puică Nicolae” al judeţului Argeş, recomandă:
 
- nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;
 
-  nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; 
 
-  respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
 
-  nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
 
-  dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;
 
- este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 Un tânăr din Argeş a intrat cu maşina într-un stâlp şi l-a pus la pământ. Şoferul era beat
 
Un tânăr din Argeş a intrat cu maşina într-un stâlp şi l-a pus la pământ. Şoferul era beat

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Constantine Constantine
25.06.2022, 19:57:28

La viata mea am salvat de la inec o multime de oameni, de la copii pina oameni care erau in virsta.Si asta fara a fi salvamar sau a avea cunostiinte despre reanimare.In comformitate cu legile fizicii nu ai voie sa te ineci.Acest lucru nu este valabil pe timp de furtuna indiferent de tipul de apa: bazin, lac, riu, fluviu sau mare unde este dificil din cauza valurilor mari si a contracurentilor ce te pot duce in larg.In rest, daca nu stii sa inoti si simti ca nu mai ai pamintul sub picioare trebuie sa iti pastrezi lucididatea .In cazul de fata daca tinarul nu s-ar fi agitat incercind sa dea din miini si picioare ar fi fost salvat.Si asta pentru ca daca nu te misti si tragi aer in piept pe care il expiri usor lasind capul pe spate, apa te va tine la suprafata in pozitie verticala.Inspiri din nou si daca vezi oameni imprejur strigi dupa ajutor fara sa te panichezi.Panica e cea care te ucide pentru ca daca dai din miini te-ai dus la fund.Chiar daca te scufunzi in apele unui lac adinc daca ai aer in plamini presiunea apei te va scoate la suprafata.Practic e vorba de legea fluidelor a lui Arhimede.Pastrezi stapinirea de sine si gindesti scapi chiar daca nimeresti intr-un virtej pe un riu.Pentru ca odata ajuns pe fundul riului virtejul se potoleste si curentul te va scoate la suprafata departe de locul virtejului.Valabil si pentru inotatori! Teoretic un om poate sta sub apa minute intregi fara sa respire.Practic daca iti poti tine respiratia 30-60 de secunde ai sanse sa scapi 99%.Cel mai dificil e sa scoti din apa o persoana care se agita si nu coopereaza.Daca nu esti bun inotator si nu ai abilitati risti sa mergi la fund cu inecatul.

+3 (5 voturi)
Constantine Constantine
25.06.2022, 21:14:10

Mi s-a intimplat la mare prin anii 60 la Mamaia.O tinara desi stia sa inoate fusese tirita de curent in zona gropilor creat de valurile ce se intorceau spre larg dupa ce loveau tarmul.Si asta de fata cu prietenul sau sotul ei care nu indraznea sa se aventureza dar se agita stricind in germana, hilfe,hilfe.Nu cunosteam germana dar stiam din filmele de razboi ce inseamna.In zona respectiva apa nu era foarte mare dar valurile din larg se intilneau cu contravalurile si te tintuiau la fund suficient sa inghiti apa sarata si sa obturezi caile respiratorii.Sute de oameni s-au inecat in gropile respective.Culmea e ca spre larg apa devenea din ce in ce mai mica ajungind la genunchi cca 60 m de tarm .Cind am realizat ca nu mai iese am alergat si am sarit in bulboana care fierbea.Pe vremea aia apa marii era cristal, vedeai vietatile pe fyndul marii.Am vazut-o si am apucat-o de par incercind sa ies cu ea la suprafata.De spaima mortii s-a incolacit cu miinile si picioarele de trupul meu.Imi bloca orice miscare si ieseam cu greu ca sa-mi iau aerul necesar.Cind valurile ne-au tintuit iar la fund, am impin s cu picioarele in nisipul de pe fundul marii si am reusit sa o tirasca spre larg, acum eram cu capetele la auprafata si puteam respira.Stind tot incolacita am facut ce trebuia, un pumn in plexul solar care a fost un soc necesar.Daca va veti afla intr-o situatie similara acesta e procedeul necesar,Am tirit-o spre larg unde apa era mica si valurile nu aveau forta.Cred ca inghitise la saramura cu gramada.Nu puteam comunica cu ea dar intelesese ca a scapat.Plingea de mama focului.Cum salvamarii nu erau pe aproape am facut semne catre mal unde lumea se strinsese ca la circ.Au venit inot doi baieti si le-am sugerat sa aduca de la mal o saltea de apa.Am urcat-o pe saltea si ajutat de cel care venise cu salteaua am dus-o la mal.Fata era mai mult moarta decit vie.Am asezat-o pe nisip si m-am prabusit si eu.Eram epuizat.Cercul de oameni din jurul nostru se marise, oamenii aplaudau.A venit repede amicul fetei, a aparut si un medic dar si un tip care vorbea germana.Le-am zis sa o duca repede la postul de prim ajutor.Pina la ea mai salvasem multi oameni de la inec dar cu ea a fost cel mai dificil.Ulterior am aflat ca ma luptasem cu valurile aproape 3 minute si era o minune ca fata mai traia. De obicei daca inghiti prea multa apa urmeaza asfixia si in 30 de secunde ,1 minut esti mort.Ea a vrut sa traiasca.Si eu la fel.In timp am devenit prieteni de familie, veneau in fiecare an si petreceau doua saptamini cu noi.O botezasem Hilfe.

+4 (4 voturi)
Bulangiuu
25.06.2022, 22:00:43

Respect Constantine pt experientele informațiile furnizate !

+1 (1 vot)
gabriel mircea
25.06.2022, 23:37:37

Este usor de spus, cu patrarea calmului, dar tine de instinct ca atunci cand esti in pericol, sa incepi sa fugi sau sa te aperi cu mainile. O persoana calma, care intra in apa, va invata sa inoate in cateva lectii/incercari, pentru ca intradevar cu plamanii plini corpul are flotabilitate pozitiva. Eu am invatat sa inot singur la 16 ani, dupa cateva tehnici de scufundare si deplasare pe sub apa, inainte de a inota pe deasupra apei si a respira in timp ce ma deplasam. Cei care nu stiu sa inoate, sau inoata slab, nu constientizeaza riscul, atunci cand intra in apa. Riscurile pot fi, de inec, infarct cand suntem fierbinti de la soare/efort in contact cu apa rece, comotie, cand se sare de la inaltime, etc. In primul rand cei care nu stiu sa inoate, trebuie sa fie constienti de pericolul apei, si sa fie precauti. Nu absurzi dar precauti. Problema e cu cei care stiu sa inoate, dar sunt slab scufundatori. Eu personal, ii invat pe cei care doresc sa asculte, ca este mai important sa fi scufundator decat inotator. Exista inotatori de performanta, ca rapiditate, tehnica etc, dar cand ii scoti din bazinul cel frumos, si ajung in ape salbatice, cu curs de apa, cu ierburi, cu chestii care se agata de picior, se panicheaza, incep sa iau guri de apa, si deja toata tehnica lor de inotatori se duce la fund. Daca au un minim de experienta de scufundare, apnee, minim 30 de secunde, isi vor putea pastra calmul cand cineva/ceva ii invarteste, si-i baga cu capul la fund, sau ii trage de catre mal, si usor in cele 30 de secunde pot sa se impinga de fundul apei, de o creanga, sa urmeze cursul valtorii, si ies apoi la suprafata, sa reumple plamanii cu aer si sa replanifice ajungerea la mal sau la apa mica in siguranta. Singura si unica data cand am crezut ca ma voi ineca, a fost cand am vrus sa intru sub o valtoare de 7-8 m sa vad de niste somni. Tot raul avea o linie de cuburi de beton de pe un mal pe altul, dar pe mijloc lia era curbata in jos, si toata puterea raului Jiu, trecea pe 4-5 m latime si 1 -1,5 m adancime. Am intrat prin spatele cuburilor, sa fiu protejat de torent, dar nu am reusit sa ajung pana pe fund, si sa ies in doua minute, asa ca ramanad fara aer, am fost nevoit sa ma ridic la suprafata. Dar torentul nu era pe lungime , cat pe coborare, si pret de cateva zeci de secunde bune apa ma tinea la 3-4 m adancime, si nu ma lasa se ma ridic mai sus, desi vedeam lumina de la suprafata. Cele 5-6 kg de plumb de pe mine, nu ajutau nici ele sa ma ridic, si in timp ce ma fortam sa ma ridic, cu gura inclestata si plamanii fortati sa nu inspire , mi-a trecut prin cap sa desfac centura, ca sa nu ma inec draq, dar asa cum ai scri mai sus, valtoarea m-a scos undeva la 15-20 de metri mai la val de unde intrasem, si unde toata apa bolborosea ca in cazan, scotand la suprafata tot ce inta in valtoare mai sus. Dupa ce am iesit la mal, si m-am linistit, am reanalizat bulboana unde voiam sa ma scufund, si am concluzionat ca e cel mai periculos loc unde incercasem sa cobor, si cel putin in ziua aia, sa nu-mi mai incerc norocul :-)) Si de atunci, ( vreo 4-5 ani) nu am mai coborat in acel cazan . :-)))

+4 (4 voturi)
Bulangiuu
25.06.2022, 21:40:02

"Ce trebuie să faceţi când vedeţi un om în pericol de înec." Primul lucru logic este sa scoți smartphoneul și să începi de urgență sa filmezi 4k dacă se poate iar imediat ce ai oprit filmarea o urci fie pe TikTok fie pe YouTube obligatoriu la finalul clipului să menționați privitorilor să se aboneze la canal pt mai multe clipuri!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările