Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Celebra strategie „dezbină şi stăpâneşte“, explicată de un sociolog

1
10 Aug 2017 04:02:54
Autor: Denis Grigorescu
Romanii au folosit strategia ”Dezbină şi stăpâneşte” pentru a cuceri Britania FOTO:moddb.com
Romanii au folosit strategia ”Dezbină şi stăpâneşte” pentru a cuceri Britania FOTO:moddb.com

Originară din latină, expresia „Divide et impera” este cunoscută în română ca: „divide şi cucereşte” sau „dezbină şi stăpâneşte”. Expresia este atribuită lui Filip al II-lea, rege al Macedoniei (382-336 Î.C.), descriind politica sa împotriva oraşelor-state greceşti.

Atât în politică, cât şi în sociologie, expresia «dezbină şi stăpâneşte» este o combinaţie de tactici militare, politice sau economice de câştigare şi menţinere a puterii prin divizarea unei populaţii în entităţi mai mici care luate separat au putere mai mică decât cel care îşi impune voinţa. Este frecvent întâlnită ca o strategie în care grupuri de putere mică sunt împiedicate să se unească şi să devină mai puternice”, explică sociologul Radu Marin.

Folosită efectiv, acestă strategie permite celor cu putere reală puţină să-şi impună voinţa asupra celor care colectiv au putere mare.

După cum spune sociologul Radu Marin, strategia ”divide şi stăpâneşte” are mai câteva elemente constitutive esenţiale: ”Un prim element constitutiv este crearea sau neîmpotrivirea la formarea de grupuri înguste din populaţia-ţintă. Asemenea grupuri create au un rol foarte important, în sensul că absorb resurse şi previn alianţe care să provoace pe dominator. Un alt element constitutiv se referă la impunerea propriei voinţe asupra grupurilor sau membrilor unui grup în vederea obţinerii rezultatelor dorite. Impunerea se poate realiza în mod subtil sau în mod transparent. Un exemplu ar fi încurajarea cheltuielilor de lux care diminuează cheltuielile militare sau pe cele legate de manevre politice. Este însă nevoie de foarte multă îndemânare şi abilitate politică pentru a aplica o asemenea strategie”.

Strategia ”divide şi stăpâneşte” a fost folosită efectiv şi foarte eficient de catre administratorii imperiilor vaste, inclusiv de către cei ai Imperiului Roman şi cel Britanic pentru a câştiga si menţine controlul asupra teritoriilor lor cu un număr mic de trupe. A fost printre altele strategia folosită de romani pentru a cuceri, Britania precum şi de Ango-Normanzi împotriva Irlandei.

Conceptul a fost mai proeminent în perioda în care India a fost parte a Imperiului Britanic. Britanicii au folosit strategia pentru a câştiga control asupra teritoriului şi uriaşelor resurse ale Indiei prin menţinerea populaţiei divizate de-a lungul liniilor de demarcaţie date de religii, limbi vorbite sau caste. Folosind strategia «dezbină şi stăpâneşte»”, britanicii au reuşit să fie extrem de eficienţi în India”, mai spune sociologul Radu Marin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

IonIon Codreanu
10.08.2017, 12:36:03

”Strategia ”divide şi stăpâneşte” a fost folosită efectiv şi foarte eficient de catre administratorii imperiilor vaste, inclusiv de către cei ai Imperiului Roman şi cel Britanic pentru a câştiga si menţine controlul asupra teritoriilor lor cu un număr mic de trupe. ” Strategie aplicată cu succes și de USA. urmașă a Imperiului Britanic în lume. De aici și spaima încercată de ea în fața unei Europe Unite!

Modifică Setările