Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Cererea de recuzare a magistraţilor care judecă procesul Codruţei Kovesi cu jurnaliştii Antena 3 a fost respinsă

1
18 Jan 2017 09:50:05
Autor: Denis Grigorescu
Laura Codruţa Kovesi le cere jurnaliştilor Antena 3 daune morale de 250.000 de lei FOTO: Denis Grigorescu
Laura Codruţa Kovesi le cere jurnaliştilor Antena 3 daune morale de 250.000 de lei FOTO: Denis Grigorescu

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au respins cererea prin care postul de televiziune Antena 3 şi jurnaliştii cu care se judecă Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, au solicitat recuzarea completul de judecători.

În motivarea respingerii cererii de recuzare se arată că aceasta nu a fost fundamentată şi că nu s-a constatat nicio încălcare a prevederilor legale. Este pentru a treia oară când Curtea de Apel Piteşti respinge o cerere de recuzare a completului formulată de către jurnaliştii Antena 3. Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au rămas în pronunţare asupra fondului apelului, o hotărâre urmând a fi dată pe 25 ianuarie.

Şefa DNA i-a dat în judecată pe jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi pe analistul Mugur Ciuvică după ce aceştia au acuzat-o în emisiunea „Sinteza zilei“ din data de 19 iunie 2014 că ar fi dispus muşamalizarea anchetei în dosarul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Fratele fostului preşedinte a fost acuzat, în dosarul instrumentat de DNA, că a primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi în vederea obţinerii unei soluţii favorabile pentru Sandu Anghel, capul familiei de romi din Drăgăneşti, Olt, condamnat pentru că şi-a înjunghiat un nepot.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 21 aprilie 2016, ca procesul intentat de Kovesi postului de televiziune Antena 3 să se judece la Curtea de Apel Piteşti. Instanţa supremă a admis o cerere depusă de jurnaliştii Răzvan Savaliuc, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică, prin care se solicita strămutarea procesului de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă de acelaşi grad din ţară.

În urma admiterii acestei cereri, procesul a fost strămutat de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Piteşti, decizia fiind definitivă.

De altfel, în timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti jurnalistul Răzvan Savaliuc le-a recuzat pe cele două judecătoare care se ocupau de acest caz — Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu — pe care le-a acuzat de îndeplinirea obligaţiilor profesionale cu rea-credinţă. Savaliuc era nemulţumit de faptul că instanţa nu i-a acceptat ca probă la dosar rectificarea unui paragraf dintr-un raport al CSM, care ar conţine un fals, respectiv faptul că el ar fi participat la emisiunea "Sinteza zilei" din 19 iunie 2014.

Pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis ca postul Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru o serie de afirmaţii la adresa ei făcute în emisiunea ''Sinteza zilei'' din 19 iunie 2014.

În acţiunea depusă în instanţă, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 şi pe cei cinci jurnalişti să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar şi cheltuielile de judecată. Kovesi susţinea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte şi au fost făcute afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Cel Mare Scarambeu
18.01.2017, 12:14:05

Astia de la Latrina trebuie pusi sa plateasca pana taman in curul gol ca sa se invete minte sa mai critice fara motiv.Nu-i ierta Codrutza.