Cinci preparate din astragalus pentru creşterea imunităţii. Precauţiile de avut în vedere la administrarea reţetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Universitatea de Medicină Maryland consideră că astragalusul poate avea câteva beneficii importante pentru sănătate, dar numai dacă este administrat prudent, cu recomandare medicală.

Planta perenă cu tulpini păroase supranumita şi "rădacina vietii" poate fi încadrată în categoria remediilor controversate pentru că, pe de o parte îi este atribuită capacitatea de stimulare a imunităţii organismului, pe de altă parte folosirea sa în scop terapeutic poate fi periculoasă dacă nu se face după consultarea unui medic.

Deşi nu există studii temeinice care să confirme în toatalitate virtuţile terapeutice atribuite acestei plante, unii specialiştii descriu astragalusul ca fiind „ una dintre cele mai puternice plante medicinale care pot stimula acţiunea interferonului în interiorul corpului uman. Interferonul este o proteină naturală care stimulează diviziunea şi diferenţierea celulară şi poate activa sau suprima componentele specifice ale sistemului imunitar. Efectele combinate ale interferonului de creştere celulară şi protecţie a sistemului imunitar recomandă astragalusul ca unul dintre cele mai importante suplimente alimentare utilizate complementar în terapiile antitumorale. De asemenea, poate reduce efectele secundare ale chimio şi radioterapiei, precum şi anemia, leucopenia, trombocitopenia etc”, după cum arată sfatulmedicului.ro

Teoriile legate de acţiunea terapeutică a plantei enumeră şi alte beneficii iar cercetările viitoare ar putea identifica acţiuni concrete uimitoare în favoarea sistemului imunitar.

„Specialiştii de la Universitatea de Medicima Maryland afirmă că astragalus poate avea următoarele beneficii:protejează şi susţine sistemul imunitar, ajutând la prevenirea unor boli perecum cancerul şi diabetul; creşte rezistenţă organismului la stresul fizic (frig, poluare, oboseală) şi la stresul psihic; previne răcelile şi infecţiile căilor respiratorii superioare; scade tensiunea arterială, poate fi folosit în tratamentul diabetului zaharat; protejează ficatul. În Statele Unite, cercetătorii s-au uitat la astragalus ca la un tratament posibil pentru persoanele al căror sistem imunitar a fost slăbit de chimioterapie sau radiaţii. În aceste studii, suplimentele cu astragalus par a ajuta la recuperarea mai rapidă şi prelungirea vieţii. Cercetările privind utilizarea acestei plantepentru persoanele cu SIDA a produs rezultate mixte”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesănătate.ro

Forme de administrare şi doze recomandate

Există mai multe forme în care planta  poate fi administrată pentru creşterea imunităţii: extractul standardizat, cea mai recomndată dintre variante, extractul lichid, praful de rădăcină, decoctul, tinctura şi unguentul. Specialistul în fitoterapie Elena Badea indică şi dozele recomandate:

Extract standardizat: 250 – 500 mg, de trei-patru ori pe zi;

Decoct: 3 – 6 g de rădăcina uscată la 12 măsuri de apă, de trei ori pe zi;

Extract lichid (1:1) în 25% ethanol: 2 – 4 mL, de trei ori pe zi;

Rădăcina sub formă de praf: 500 – 1.000 mg, de trei sau patru ori pe zi

Unguent: Astragalus 10% aplicat pe suprafaţă plăgii, cu precizarea că nu se aplică pe răni deschise fără supravegherea medicului.

Tinctură (1:5), în 30% etanol: 3 – 5 ml, de trei ori pe zi

Atenţie!

Potrivit specialistului, se recomandă evitarea utilizării la copii, dat fiind faptul că nu există studii relevante pentru această categorie. Din acelaşi motiv, femeile însărcinate şi cele care alăptează nu ar trebui să ia preparate din astragalus. Deşi în doze mici sau moderate, planta are puţine efecte secundare, este bine de ştiut că ea poate interacţiona cu anumite medicamente, motiv pentru care este recomandată admisistrarea sa doar sub supraveghere medicală. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite