Cine a fost medicul fondator de partid care a scris primul tratat de medicină internă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat unul dintre cei trei mari savanţi care au revoluţionat medicina românească în secolul al XIX-lea, alături de George Assaky şi Victor Babeş, medicul Nicolae Kalinderu a fost cel care a scris primul tratat de medicină internă din România, iar lucrările sale au ajuns să fie cunoscute şi apreciate în toată Europa.

Născut pe 6 decembrie 1835 într-o familie de origine turcă, Nicolae Kalinderu a absolvit Facultatea de Medicină din Paris, fiind printre altele influenţat de teoria bacteriologică a marelui Louis Pasteur. În 1874, Nicolae Kalinderu a susţinut cu brio teza de doctorat în capitala Franţei, după care s-a întors în România, devenind medic primar de boli interne la Spitalul Colentina şi apoi la Spitalul Brâncovenesc. În timpul Războiului de Independenţă a fost şeful Serviciului de ambulanţă de la Turnu Măgurele. Cu ocazia înnoirii corpului medical şi universitar din Bucureşti, care a avut loc în 1887, au fost numiţi profesori în cadrul Facultăţii de Medicină din Capitală trei medici de anvergură: Victor Babeş, George Assaky şi Nicolae Kalinderu. Membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris, profesorul Nicolae Kalinderu a realizat lucrări ştiinţifice care au devenit cunoscute în străinătate, fiind autorul primului tratat de medicină internă din literatura medicală românească, intitulat “Lecţiuni de clinică medicală” (1892).

După cum spune istoricul Constantin Vasilescu, ”Nicolae Kalinderu a fost primul clinician cercetător din România şi primul clinician care a înfiinţat un laborator ataşat clinicii sale. Împreună cu Victor Babeş, a iniţiat studii care au avut o mare influenţă în domeniile histologiei, microbiologiei, diagnosticului şi epidemiologiei leprei.

Unul dintre fondatorii Partidului Naţional Liberal

În afară de pasiunea sa pentru medicină, Nicolae Kalinderu a fost şi un iubitor al artei. Împreună cu fratele său, Ioan, administrator al domeniilor Coroanei Regale şi membru al Academiei Române, a cumpărat mai multe tablouri de-a lungul timpului, pentru ca apoi să înfiinţeze Muzeul de Artă al României. Din 1914, printr-un act de donaţie, colecţiile sale impresionante de obiecte reprezentative pentru arta medievală, arta tradiţională românească, dar şi cea franceză, italiană, flamandă şi germană au revenit statului. O parte dintre colecţiile fraţilor Kalinderu se găsesc acum la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti.

Mai trebuie spus şi că Nicolae Kalinderu a fost unul dintre membrii fondatori ai PNL în mai 1875.

Nicolae Kalinderu s-a stins din viaţă în 1902, în satul Ciulniţa din Argeş. Cu ocazia unui discurs ţinut la Academia Română după decesul lui Nicolae Kalinderu, prietenul său Victor Babeş, spunea că îl consideră “primul internist român ale cărui lucrări au fost cunoscute peste hotarele ţării”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite