Corpul de control al prefectului de Argeş îl verifică pe primarul de la Berevoeşti în cazul grupării de romi care a exploatat zeci de sclavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După deschidere dosarului „sclavilor” de la Glămăceşti, care a îngrozit o ţară întreagă, prefectul de Argeş cere controale la Berevoeşti, pentru a se stabili dacă autorităţile locale ştiau că acolo sunt sechestrate şi exploatate persoane, dar şi pentru a verifica dacă şi când s-au făcut anchete sociale în comunitatea de romi.

Cum a fost posibil ca pe parcursul a mai bine 8 ani, cât a funcţionat gruparea care a sechestrat, exploatat şi schingiuit zeci de victime, printre care şi copii, autorităţile locale de la Berevoeşti să nu afle nimic? Este o întrebare citită pe buzele tuturor încă de miercuri, din ziua descinderilor DIICOT la Berevoeşti, mai ales că însuşi edilul şef spune că Serviciul de Asistenţă socială a verificat în satul de ţigani, suspiciunile localnicilor potrivit cărora acolo s-ar întâmpla lucruri necurate.

Zvonurile potrivit cărora primarul ar fi ştiut şi tolerat ororile de la Glămăceşti, el însuşi fiind rudă cu una dintre familiile de suspecţi, l-au făcut pe prefectul de Argeş să dispună controale la  Berevoeşti. Cristian Soare a emis un ordin privind constituirea unei echipe de control formată din reprezentanţi ai Corpului de control al prefectului şi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş care vor verifica la sediul primariei comunei Berevoeşti dacă suspecţii de sechestrare de persoane din acest dosar beneficiau de ajutoare sociale, dacă aceştia erau îndreptăţiţi să primească astfel de beneficii sociale şi dacă primarul comunei Berevoeşti, prin compartimentul de asistenţă socială, a respectat prevederile legale în domeniu, prin efectuarea de anchete sociale la domiciliul familiilor beneficiare.

“Totodată, Corpul de control va demara o acţiune de informare-documentare pentru a afla dacă la nivelul autorităţii publice locale era cunoscută existenţa acestor persoane lipsite de libertate în mod ilegal”, anunţă prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Reamintim că primarul comunei Berevoeşti, Florin Proca, a negat vehement zvonurile potrivit cărora ar fi ştiut de existenţa acestei grupări, dar şi pe cele care spun că el însuşi s-ar fi folosit de victimele romilor pentru a-şi ridica o casă şi o păstrăvărie. 

Controale şi în alte comunităţi de romi

„Asistenţa Socială a fost acolo anul trecut, dar vă daţi seama că, la Glămăceşti, sunt sute de gospodării. Evident, n-am trecut prin toate. Nici n-aveam cum să intrăm din gospodărie în gospodărie, pentru că nu ne lăsau. Întrebau cu ce drept le intrăm în casă. Nu am găsit nimic care să confirme zvonurile că în unele familii erau ţinuţi copii cu forţa pentru activităţi nespecifice vârstei lor. Eu, personal, am făcut, tot în toamna anului trecut, o adresă la Poliţie, în care semnalam aceleaşi suspiciuni (...) Nici măcar n-am ştiut de existenţa acestor victime, nicidecum să le folosesc. Eu locuiesc în casa soacrei mele, construită în 2007, pe vremea când eram poliţist la Bucureşti şi când n-aveam nicio legătură cu Primăria şi nici n-am vreo păstrăvărie. În plus, nu am nicio calitate în acest dosar, nici acuzat, nici martor”, a explicat, joi, pentru „Adevărul”, Florin Proca, primarul comunei Berevoeşti.

 

“Instituţia Prefectului împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi vor efectua în perioada imediat următoare acţiuni de control pentru a verifica dacă există cazuri similare pe raza judeţului Argeş, fiind vizate toate comunităţile de romi”, spune Prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite