Cum ajung bărbaţii să facă un obicei din cucerirea şi abandonarea femeilor în căutarea „mamei perfecte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Oedip, un concept celebru al doctrinei psihanalitice, este motivul pentru care băieţii care-şi idolatrizează mama ajung întâi să-şi urască tatăl, iar apoi s-o caute pe mamă în viitoarele partenere şi explicaţia pentru care fetiţele spun că vor să se mărite cu tata.

„Sigmund Freud, părintele psihanalizei a definit personalitatea ca un rezultat complex al interacţiunii dintre biologie (instinct) şi mediul de creştere şi dezvoltare. Omul se formează parcurgând mai multe etape (stadii), fiecare stadiu al dezvoltării fiind caracteristic unei vârste şi guvernat de către o trebuinţă specifică. Dacă trebuinţele copilului specifice unei etape de formare nu sunt satisfăcute sau, din contra, sunt satisfăcute în mod excesiv, dezvoltarea lui emoţională şi psihosocială se opreşte la acel nivel, iar copilul va deveni un adult insuficient adaptat şi nevrotic.
Conflictele interne care ne marchează copilăria sunt de natură sexuală, prin "sexual", Freud înţelegând orice activitate care produce plăcere şi care, la copii, se manifestă neinhibat şi natural: suptul, dorinţa de a-şi arăta corpul sau de a vedea corpul altora, excreţia şi retenţia anală, legănatul, muşcatul, masturbarea.”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

În Complexul Oedip, denumit după tragedia antică "Oedip Rege", mama sau tatăl ajung să reprezinte pentru copilul de sex opus modelele de functionare psihosexuală. De intensitatea legăturii erotice inconştiente pe care fetiţa sau băiatul o au cu tata, respectiv mama, va depinde mai târziu capacitatea copilului de a avea relaţii de cuplu normale.
 
„Complexul Oedip este un concept central în doctrina psihanalitică şi defineşte legătura erotică inconştienţă cu părintele de sex opus şi rivalitatea faţă de părintele de acelaşi sex, legătură care se dezvoltă în copilărie în jurul vârstei de 4-7 ani. Adultul sănătos depăşeşte complexul Oedip prin identificarea cu părintele de acelaşi sex, în timp ce un adult insuficient adaptat şi nevrotic rămâne blocat în această etapă, trăind sentimente de vinovăţie şi teamă în cadrul unei stări nevrotice. Depăşirea complexului Oedip reprezintă o etapă decisivă în care se pun bazele identităţii sexuale şi se formează setul de atitudini şi comportamente interpersonale care definesc feminitatea şi masculinitatea”, mai spune renumitul psiholog.

Afecţiunea specială pentru părintele de sex opus devine periculoasă pentru copil de la un anumit nivel de intensitate în sus, când copilul îşi manifestă ura faţă de un părinte, pe care l-ar dori înlăturat, şi dragostea exagerată şi nepotrivită pentru celălalt. Dacă micuţul nu este ajutat să iasă din această problemă infantilă, sentimentele îi vor sabota cu siguranţă relaţiile pe care băiatul sau fetiţa le va avea mai târziu.
 
Psihanaliza susţine că rezolvarea ineficientă a conflictului face ca persoana să rămână fixată la acest stadiu, iar că adultul va avea tendinţa spre narcisism, va căuta să atragă atenţia şi îi va fi dificil să stabilească relaţii interpersonale mature. Va căuta în permanenţă atenţia şi confirmarea că este atractiv fizic şi sexual, iar dacă nu va fi validat în relaţie, va dezvolta sentimente de inferioritate şi inadecvare. Ca bărbat îşi va manifesta ostentativ masculinitatea şi va face un obicei din cucerirea şi abandonarea femeilor plecând de la credinţa că niciuna nu merită mai mult, pentru că nu se ridică la nivelul mamei lui “perfecte”. Ca femeie va deveni seducătoare şi va afişa ostentativ feminitatea pentru a manipula şi a cucerii atenţie şi afecţiune. Deseori se va orienta spre bărbaţi mult mai în vârstă, pe care îi asociază tatălui "interzis", mai spune psihologul Ionuţ Ghiugan.

O gestionare corectă din partea părinţilor a perioadei Complexului Oedip îi va feri pe copii de aceste viitoare consecinţe dezastruoase şi-i va ajuta să se dezvolte normal din punct de vedere afectiv. Cum se face această gestionare? Prezentându-i celui mic, pe înţelesul lui, diferenta dintre copii si adulti, diferenţa dintre relaţiile pe care ei le au cu mama şi tata şi cele pe care le vor avea cu viitorii lor parteneri.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite