Cum a ajuns să fie tipărită în timpul domniei lui Vlad cel Tânăr una dintre primele cărţi româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad cel Tânăr a condus Ţara Românească doi ani FOTO: Gazeta Dâmboviţei
Vlad cel Tânăr a condus Ţara Românească doi ani FOTO: Gazeta Dâmboviţei

Domn al Ţării Româneşti aproape doi ani şi nepot al lui Vlad Ţepeş, Vlad cel Tânăr a rămas în istorie pentru faptul că în timpul domniei sale a fost tipărită una dintre primele cărţi româneşti.

Fiu al lui Vlad Călugărul, fratele lui Vlad Ţepeş, Vlad cel Tânăr a urcat pe tronul Ţării Româneşti la 22 de ani, în februarie 1510. În primul an de domnie, Vlad cel Tânăr a căutat să îşi consolideze relaţiile cu Regatul Maghiar punându-se sub suzeranitatea lui Vladislav al II-lea Jagiello, aşa cum reiese dintr-o diplomă din 17 august 1511 în care se intitulează "Noi, Vlad, din mila lui Dumnezeu voievod transalpin, recunoaştem că domnul nostru preaîndurător, Vladislav, s-au milostivit a ne întări în domnia noastră părintească şi de moştenire". Acest lucru confirmă reluarea relaţiilor echilibrate în diplomaţia Ţării Româneşti, asigurând, cel puţin pentru o perioadă, linişte la graniţă.

În interiorul Ţării Româneşti, domnitorul a făcut eforturi pentru a avea o relaţie strânsă cu puternica familie a Craioveştilor care se presupune că deja pregăteau pe viitorul domn, Neagoe Basarab. În încercarea de a elimina orice posibilă intervenţie a paşilor otomani de la Dunăre, Vlad cel Tânăr alege ca jurămintele de credinţă să fie făcute în faţa lui Mehmet Beg, puternicul prinţ otoman urmaş el însuşi al Basarabilor.

În timpul domniei acestui voievod s-a tipărit, în anul 1510, una dintre primele cărţi româneşti în istoria literaturii române, numită Octoihul, de către ieromonahul Macarie. Cartea a fost tipărită la tipografia ce funcţiona în mănăstirea Bistriţa din Oltenia.

După cum precizează profesorul de istorie Constantin Vasilescu, ”Octoihul este o carte voluminoasă, numărând 200 de file, grupate în 25 de caiete, cu 22 de rânduri pe pagină. Ca şi în cazul Liturghierului, meşterul tipograf ce realizează Octoihul din 1510 a fost acelaşi ieromonah Macarie ce aparţine grupului de tineri transilvăneni plecaţi în străinătate să deprindă arta tiparului după cum adeveresc documentele de epocă. Octoihul din 1510 este o lucrare deosebită ce aduce contribuţii însemnate la istoria începutului tiparului românesc”.

În decembrie 1511, relaţiile dintre Vlad cel Tânăr şi familia Craioveştilor s-au stricat. Iar puternica familia de feudali a cerut sprijinul armat al lui Mehmed Beg, invocând o presupusă tentativă de arestare şi executare a lui Neagoe Basarab. În ianuarie 1512, trupele otomane au invadat Ţara Românească îndreptându-se spre Bucureşti. Trupele otomane au câştigat bătălia de la Văcăreşti, iar Vlad cel Tânăr a fost decapitat.

Trupul său a fost dus şi înmormântat cu fast la necropola domnească de la Mănăstirea Dealu de către Neagoe Basarab, care va regreta acest episod tragic toată viaţa.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite