Cum a ajuns un pictor cu peste 4.000 de lucrări la activ membru corespondent al Academiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Salisteanu si fiica sa Corina

Unul dintre cei mai apreciaţi pictori români, Ion Sălişteanu, a fost un artist foarte prolific, realizând câteva mii de creaţii, expunând în toată lumea şi ajungând inclusiv membru corespondent al Academiei Române.

Ion Sălişteanu s-a născut pe 6 octombrie 1929, la Piteşti. A studiat pictura între 1949 şi1955 la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, avându-i profesori pe consacraţii Samuel Mutzner şi Adam Bălţatu.

După ce a terminat facultatea în 1955, Ion Sălişteanu a devenit cadru didactic la secţia pictură şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici profesionişti. „Maestrul Ion Sălişteanu a avut o propensiune către raportul dintre artă şi spaţiul social, către arta medievală şi bizantină, precum şi către ipostazele picturii moderne şi contemporane. A realizat de-a lungul carierei mari cicluri tematice, fiind preocupat de ordinea formelor din natură”, spune profesorul de pictură Cristian Dobre.

De-a lungul carierei, Ion Sălişteanu a realizat peste 4.000 de picturi, multe figurând în sute de expoziţii de artă românească organizate între 1955 şi 2004 pe tot globul.

În 1973, numeroase creaţii ale lui Ion Sălişteanu au fost expuse în 13 centre de artă din Europa, America şi Asia, iar în 2004 a avut o expoziţie la Palatul Parlamentului European la Bruxelles.

Începând cu anul 1965, Ion Sălişteanu a avut 86 de expoziţii personale în ţară şi străinătate, din Polonia şi Austria până în Germania şi China.

Ion Sălişteanu a participat de-a lungul carierei sale prolifice la nu mai puţin de 136 de tabere şi simpozioane în România şi peste hotare.

Activitatea sa a fost încununată cu numeroase premii majore, dintre care menţionăm: Premiul de pictură al UAP (1964 şi 1985); 1972 – Premiul „Ion Adreescu” al Academiei Române; 1983 – Premiul internaţional „Omaggio a Picasso”, Palazzo Barberini, Roma; 1999 - Marele premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În 1999 a fost ale preşedinte de onoare al UAP, iar din martie 2006 a devenit membru corespondent al Academiei Române.

Ion Sălişteanu s-a stins din viaţă pe 25 mai 2011 la Bucureşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite