Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns un român unul dintre cei mai apreciaţi agricultori din Franţa

35
8 Aug 2020 09:23:03
Autor: Denis Grigorescu
Paul Barbu trăieşte de şase ani în Franţa FOTO: arhiva personală
Paul Barbu trăieşte de şase ani în Franţa FOTO: arhiva personală

Plecat din România în 2014, Paul Barbu, originar din Piteşti, a ajuns unul dintre cei mai apreciaţi agricultori din Franţa, devenind un model privind cultivarea legumelor bio. Paul Barbu a dezvăluit în exclusivitate pentru Adevărul povestea impresionantă a vieţii şi a succesului său.

După ce a avut mai multe afaceri în România cu un prieten român, de la colectarea de fier vechi şi până la cultivarea de roşii, dezamăgit de faptul că statul român nu îl ajuta cu nimic, iar autorităţile locale din Argeş îi puneau beţe în roate, Paul Barbu s-a decis să plece cu soţia şi fetiţa în Franţa în 2014, stabilindu-se în zona oraşului Dunkerque, în nordul ţării.

Iar pasiunea, determinarea şi experienţa sa au făcut ca în şase ani să ajungă unul dintre cei mai apreciaţi agricultori din Franţa. Paul Barbu cultivă legume bio, de la roşii la usturoi, pe o suprafaţă totală de 9.000 de metri pătraţi şi a obţinut sprijin şi finanţări de la statul francez pentru a îşi dezvolta afacerea. Paul Barbu are numeroşi clienţi mulţumiţi, iar presa din Hexagon a scris în termeni elogioşi despre ceea ce face.

În România s-a ocupat prima oară, la finalul anilor 1990, cu colectarea de fier vechi. În 2001-2002 a făcut o fermă de pui în comuna argeşeană Călineşti. „Din cauza gripei aviare au murit atunci 28.000 de pui, o hală întreagă, iar statul român nu m-a ajutat cu un leu. Atunci am pierdut prima casă şi prima maşină”, spune Paul Barbu. După ce a trebuit să închidă ferma de pui, s-a ocupat din nou de colectarea de fier vechi, împreună cu un prieten care avea o firmă de profil.  

În perioada 2008-2009, Paul Barbu a scos conducte reziduale de la CONPET: „Unde erau aceste ţevi, noi le scoteam şi redam pământul agriculturii”. 

„Primarul a vrut să ne amendeze că angajăm oameni din sat”

În 2010, Paul Barbu s-a decis împreună cu partenerul său de afaceri să se apuce de agricultură în comuna argeşeană Bascov, unde au cultivat legume şi porumb dulce pe 10 hectare. Primul an a mers bine, în sensul că aproape şi-au scos investiţia iniţială de aproape 180.000 de lei. Şi tot în primul an s-a lovit de beţe în roate din partea autorităţilor din Bascov. „Drumul până la teren era extrem de greu, iar în loc să nea aducă două-trei maşini cu piatră pentru a aranja drumul, primarul Gheorghe Stancu de la Bascov a vrut să ne amendeze că de ce angajăm oameni din sat”, precizează Paul Barbu.

În al doilea an a mai făcut două solarii, însă o ploaie cu piatră le-a afectat masiv afacerea: „Acea piatră ne-a ras roşiile, ne-a ras castraveţii. Nu avem vreo asigurare. Am făcut zeci de cereri pentru a primi ajutor de la stat, nu ne-a răspuns nimeni”.

Iar problemele nu s-au oprit aici. O pompă le-a fost furată de un cetăţean din zonă, iar Poliţia Bascov nu a avut vreo reacţie.

Partenerul de afaceri al lui Barbu s-a retras, sătul de atâtea pierderi. Numai că Paul Barbu nu a renunţat. A vândut garsoniera soţiei şi a luat la Călineşti un teren pe care a cultivat din nou roşii. După doi ani, din cauza problemelor cu hoţii şi cu lipsa subvenţiilor, Paul Barbu s-a văzut nevoit să renunţe şi la această afacere. Plus că mai apăruse o problemă medicală: nu mai vedea bine deoarece avea cataractă. A fost la doctor, i s-a spus că trebuie operat. Numai că doctorul i-a cerut 12.000 lei pentru operaţie, iar Paul Barbu nu avea aceşti bani.

Iar la finalul lui 2014 a apărut o oportunitate neaşteptată. „Un prieten bun, stabilit de mai mulţi ani în Franţa, şi care e şi naşul fetiţei mele, ne-a făcut invitaţia să venim în Franţa, să stăm la el, să mă ajute cu operaţia, urmând ca după aceea să vedem ce vom face mai departe”, povesteşte Paul Barbu.

După ce s-a operat la ochi, Paul Barbu şi-a adus şi soţia şi fiica, s-a mutat la un alt prieten, stând într-o garsonieră timp de un an, a început să ia cursuri de franceză şi uşor-uşor s-a împrietenit cu foarte multă lume în nordul Franţei.

Paul Barbu alături de fetiţa sa FOTO: arhiva personală

În 2015 s-a angajat şofer la o firmă. „Francezii au apreciat foarte mult ceea ce ştiu să fac în agricultură. O doamnă mi-a dat 1.000 de metri pătraţi în folosinţă gratuită pentru a face agricultură în Zuydcoote, un orăşel-satelit de lângă Dunkerque”, precizează Paul Barbu, care adaugă că „dacă eşti bun în ceea ce faci, statul şi diversele asociaţii te susţin”. Prima investiţie în terenul de 1.000 mp a fost de 1.700 de euro în containerele de apă şi în aducţiunea de apă. Aceeaşi doamnă care i-a oferit terenul a plătit şi branşamentul la reţeaua de apă, în valoare de 3.400 de euro. Paul Barbu a muncit 14 ore pe zi: dimineaţa pleca să lucreze ca şofer, iar apoi mergea la teren să se ocupe de agricultura bio. În primul an, veniturile din vânzarea legumelor bio cultivate pe terenul de 1.000 mp au fost de 2000 de euro.

Impresionat de ceea ce făcea în agricultură, un alt francez i-a dat împrumut lui Paul Barbu 5.000 de euro fără să îi ceară vreun act.

Un străin care a primit teren gratis

Paul Barbu s-a mutat apoi în Grande-Synthe, un alt orăşel-satelit de lângă Dunkerque. Aşa a aflat că primăria a cumpărat cinci hectare de terenuri de la bătrânii care au fost agricultori şi care nu se mai puteau ocupa de acele terenuri. „Conform legislaţiei, Primăria din Grande-Synthe avea dreptul de preempţiune asupra acelor terenuri. Şi le-au cumpărat pentru a le da ulterior cu titlu gratuit la alţi oameni care vor să facă agricultură”, spune Paul Barbu. Interesul pentru acele terenuri a fost foarte mare: au fost nu mai puţin de 140 de proiecte înscrise în 2019, iar Paul Barbu a fost singurul străin cu un proiect câştigător, cerând şi primind 8.000 de metri pătraţi pentru a face agricultură bio. Iar la evaluare au contat şi rezultatele înregistrate cu terenul de 1.000 mp pe care deja cultiva legume bio la Zuydcoote, la 30 km de Grande-Synthe.

Paul Barbu a trebuit apoi să facă şi mai multe cursuri de specializare. Asta deoarece în Franţa agricultura bio este un domeniu în care primează profesionalismul. „Pentru piatră vânătă, ce e bio, îţi trebuie derogare. Am frecvent controale”, precizează Paul Barbu.

În acest an a primit 7.000 de euro împrumut de la o asociaţie, pe cinci ani şi cu dobândă 2%. Asociaţia Initiative Paysanne i-a dat 12.000 de euro, pe care trebuie să îi ramburseze în opt ani, fără dobândă. „În plus, statul francez mi-a dat 12.000 euro, bani nerambursabili, pentru investiţii”, adaugă Paul Barbu. Şi asta nu e tot. Compania Coca-Cola i-a dat o subvenţie de 8.000 de euro. „În Franţa, firmele străine ce fac restructurări de personal sunt obligate să creeze alte locuri de muncă. Imaginaţi-vă: un străin vine din România, iar Coca-Cola îi dă 8.000 de euro, bani nerambursabili!”, explică Paul Barbu.  

În acest an, Paul Barbu speră să aibă venituri de 15.000 de euro din agricultura bio. Pentru 2021, agricultorul originar din Piteşti speră să ajungă la venituri de aproximativ 30.000 de euro.

„Am venit în Franţa pentru a îi face un viitor fetiţei mele”, spune Paul Barbu.

Soţia sa a fost profesoară de orfotonie în România, are două facultăţi, însă avea un salariu de doar 1.300 lei. Acum şi soţia îl ajută în afacerea sa. „Anul viitor sper să mai reuşesc să mai angajez două persoane pentru a ne ajuta, pentru că nu mai facem faţă”, adaugă Paul Barbu.

 Şi, deoarece afacerea sa nu depăşeşte venituri de 49.000 de euro anual, conform legislaţiei franceze, Paul Barbu nu este obligat să taie chitanţă şi să aibă casă de marcat: „Toate încasările, fiecare euro, le trec într-un caiet. E mult mai simplu sistemul, nu ai nevoie de contabil până în 49.000 de euro”.

Cât costă legumele bio

Legumele cultivate de Paul Barbu se vând ca pâinea caldă FOTO: arhiva personală

Ca preţuri pentru legumele bio pe care le cultivă, un kilogram de roşii costă între 3 şi 6 euro, fasolea-7 euro, usturoiul-14 euro („usturoiul e foarte scump în Franţa, dar e super calitate, nu se compară cu cel chinezesc”), ceapa-3-4 euro, castraveţii-2 euro. Tot ce produce se vinde în aceeaşi zi, nu rămân produse de pe o zi pe alta. „Preţurile nu sunt mari, în condiţiile în care legumele sunt bio. Am văzut în România roşii la 12 lei kilogramul şi în România mâncai roşii injectate şi tratate la acelaşi preţ la care poţi lua roşii bio în Franţa”, spune Paul Barbu, care şi acum lucrează 14 ore pe zi.

Paul Barbu a învăţat franceza în trei ani. Nu a făcut studii în domeniu, însă a învăţat singur în fiecare zi: „I-am lăsat mască pe francezi cu sistemul de protecţie a plantelor pe care îl fac eu. Când bag morcovi, lângă ei pun ceapă. Apoi ridichii şi aşa mai departe. Toate legumele într-un sistem prin care se autoprotejează de muşte. Francezii nu ştiau aceste lucruri. Au fost impresionaţi şi mi-au dat şi doi stagiari care în fiecare miercuri muncesc gratis pentru mine”.

Vă mai recomandăm şi:

Salvamar înjurat, bruscat şi ameninţat de un turist avertizat că s-a îndepărtat de mal. „Tu ştii cine sunt eu?”

Român milionar în euro, arestat pentru violuri repetate asupra fiicei de 13 ani, care a rămas însărcinată

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Till Eulenspiegel
8.08.2020, 09:34:19

Omul asta s-a nascut din greseala in Romania. Abia acum a ajuns in sfarsit acasa la el, In Franta. Am stat un an langa Lille unde am lucrat pentru mai multe ferme de vaci. Acolo fermierii si autoritatile te respecta daca faci treaba buna si contribui la progresul comunitatii. Cooperativele te cauta ca pe iarba de leac daca stii meserie in agricultura sau zootehnie. La noi autoritatile au mentalitatea din anii 1950-1960, cand incepuse colectivizarea si distrugerea adevaratilor agricultori, denumiti de comunisti chiaburi si bagati prin puscarii. Am patit-o si eu acum cativa ani cand am cultivat 1,5 ha cu lavanda si au avut grija prietenii primarului, care avea asociatie in zona, sa intre cu tractoarele si sa-mi distruga 3/4 din cultura.

+10 (14 voturi)
Ionel Marcu
8.08.2020, 09:49:45

Dacă românul prost a votat urmașii comuniștilor, votând 30 de ani prioritar PSD, normal că s-a păstrat mentalitatea comunistă. Marea ocazie a românilor a fost ratarea punctului 8 a Proclamației de la Timișoara, prin care ar fi putut fi interziși din politica și administrația românească foștii activiști pcr și foștii securiști, ba chiar s-a întâmplat invers, aceștia au fost promovați cu prioritate, având încă putere în anii `90 și sprijinindu-se unii pe alții grație spiritului de gașcă. Să-i „mulțumim” lui Iliescu pentru asta!

+9 (9 voturi)
bob
8.08.2020, 09:52:09

Nu vrem articole despre fraieri care muncesc cinstit. Vrem cu Emi Pian si Jimmy Japonezu. Jmekeri dă Jmekeri. Ce i cu voi!? V ati prostit de ne dați articole din astea?

+12 (12 voturi)
Ionel Marcu
8.08.2020, 09:43:08

Chiar e incredibil, un străin ajutat, fără multă birocrație sau chiar deloc! La noi e invers, statul îi sabotează pe cei ce vor să facă ceva, rezultatul fiind marile suprafețe necultivate și lipsa de oameni buni de muncă în agricultură. Prețurile sunt incredibil de mari, la noi cumpărătorii n-ar plăti nici dublu pentru legumele ecologice, de exemplu ceapa, chiar ecologică, românul vrea să o cumpere tot cu 0.5 €. Piatra vânătă nu e un produs ecologic, conține ionul sulfat al acidului sulfuric. Nu înțeleg de ce nu folosește hidroxidul de cupru, acceptat de agricultura ecologică (cupru și apă), comercializat sub numele de Champ, Chamoion etc, care conține 50% cupru, nu 18% ca piatra vânătă, care mai trebuie și neutralizată cu var (bouille bordelaise). Chiar dacă costă dublu, doza e de peste două ori mai mică și e ecologic.

+9 (9 voturi)
Ioan Gheju
8.08.2020, 10:46:19

Felicitări Paul Barbu pentru tenacitatea de care ați dat dovadă și pentru dorința de-a reuși! Dacă îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău, spunea Paulo Coelho, un adevăr care, iată, s-adeverește, în cazul conaționalului nostru. Avem oameni inteligenți și harnici, din păcate suntem condușu de ticăloși și proști care țin cu dinții de privilegiile pe care și le-au creat profitând de permisivitatea excesivă de care am dat dovadă peste 30 de ani!

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările