Cum a ajuns o agentă nazistă să lucreze pentru industriaşul român Malaxa. Tânăra era rudă cu Heinrich Himmler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată o propagandistă şi o mediatoare excepţională, agenta nazistă Edit von Coler a lucrat între ianuarie 1939 şi iulie 1940 pentru Nicolae Malaxa, la acea vreme cel mai puternic industriaş din sud-estul Europei şi cel mai bogat om din România. Povestea lui Edit von Coler, verişoară prin alianţă cu Heinrich Himmler, este una fascinantă.

În cartea sa, „Edit von Coler, agentă nazistă la Bucureşti” (Editura Corint, 2011), istoricul francez Jacques Picard scrie o biografie foarte interesantă a acestei femei fatale care a ajuns să fie apropiată inclusiv de Regele Carol al II-lea. La recomandarea personală a lui Heinrich Himmler (unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai lui Hitler), în calitate de verişoară a soţiei acestuia, Marga, Edit von Coler ajunge să ocupe în martie 1935, la vârsta de 40 de ani, postul de şef al biroului de presă străină din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Germania.

În 1938, având în vedere perspectivele de viitor în estul şi sud-estul Europei, şi de asemenea, planurile lui Hitler privind lărgirea „spaţiului vital”, Edit von Coler începe să se intereseze în mod special de România.

În mai 1938, Edit von Coler ajunge pentru prima dată în România pentru a trimite informări în Germania. Şi tot în mai 1938, prin intermediul ambasadorului german Wilhelm Fabricius, ea îl cunoaşte la Bucureşti pe marele industriaş Nicolae Malaxa, cel care avea să devină angajatorul ei din ianuarie 1939 şi până în iulie 1940.

Consilier secret la ziarul Curentul şi plătită cu un salariu uriaş

Frumoasă şi inteligentă, Edit von Coler înregistrează un prim succes în octombrie 1938, când reuşeşte să îi unifice pe etnicii germani din România, până atunci foarte divizaţi de conflicte. Iar pe 2 noiembrie 1938, Edit von Coler îi trimite o scrisoare lui Malaxa în care îi spune legat de acest succes: „Am rezolvat această problemă fără să mi-o fi cerut nimeni, cu inima deschisă, doar pentru a ajuta la înlăturarea oricăror neînţelegeri ce ar putea exista între popoarele noastre-în măsura posibilităţilor mele, ca o femeie slabă.”

Dar Edit von Coler nu era deloc o femeie slabă. Şi în scurt timp ea ajunge să intre în cele mai înalte cercuri româneşti. La sfârşitul lui octombrie 1938, ambasadorul german la Bucureşti recomandă Ministerului de Externe din Germania ca Edit von Coler să fie angajată la ziarul Curentul, patronat chiar de Malaxa. Iată ce scrie printre altele ambasadorul Wilhelm Fabricius în recomandarea sa: „Domnul Malaxa ni se adresează nouă întrucât a văzut în doamna von Coler o personalitate care i-a lăsat impresia că ar fi capabilă să imprime acestui ziar orientarea dorită. Dânsa şi-a stabilit cu mare abilitate relaţii în cele mai diferite cercuri româneşti şi în special în presă. Personalitatea ei agreabilă şi plină de prezenţă de spirit a creat o impresie foarte favorabilă la toate autorităţile româneşti.”

În ianuarie 1939, Edit von Coler este angajată de Malaxa, însă industriaşul român nu este implicat public sub nicio formă în negocierea contractului. Salariul lunar este unul colosal pentru acea vreme, după cum scrie şi istoricul Jacques Picard: „80.000 de lei, plătibil la Bucureşti, precum şi 500 Reichsmark, plătibile la Banca Agricolă din Berlin (ceea ce totalizează aproximativ 2.500 Reichsmark, retribuţia lunară a unui ministru al Reich-ului sau de zece ori venitul mediu al unui muncitor german în anul 1938). Pe lângă asta, i se plătesc deplasările spre şi dinspre România, pentru ea şi camerista ei.”

Şi tot în ianuarie 1939, agenta nazistă reuşeşte să obţină un apartament compler utilat la etajul patru de la Athenee Palace. La ziarul Curentul (condus de Pamfil Şeicaru), Edit von Coler are puteri depline, fără ca numele ei să apară undeva. Încă din ianuarie 1939, Edit von Coler îi întîlneşte pe viceprim-ministrul Armand Călinescu, pe ministrul de Externe Grigore Gafencu şi pe ministru Casei Regale şi eminenţa cenuşie a regelui, Ernest Urdăreanu.

Din ianuarie 1939 şi până în iulie 1940, Edit von Coler trimite numeroase informări foarte utile Reich-ului, îşi face o firmă în România şi contribuie la parafarea unor acorduri comerciale între România şi Germania.

A încercat să aibă o relaţie cu Carol al II-lea?

Pe 18 iulie 1940, Edit von Coler este primită în audienţă timp de o oră de către Regele Carol al II-lea. Pe 28 iulie, este chemată de către ministrul de Externe von Ribbentrop la Berlin. Iar pe 2 august 1940, Edit von Coler părăseşte Bucureştiul şi nu va mai călca niciodată pe pământ românesc. „Adevăratele motive ale rechemării urgente, la doar zece zile după audienţa la rege, rămân un mister”, scrie istoricul Jacques Picard.

Şi, după cum precizează acelaşi istoric francez, „în cercurile transilvane au circulat zvonuri privind plecarea precipitată a frumoasi şi blondei ambasadoare. Gura târgului susţinea că ar fi încercat să înfiripe o relaţie cu regele, pentru a-l îndepărta de Lupeasca. Jutta von Coler (n.red.- fiica lui Edit von Coler) evocă un splendid ceas-broşă de aur, a cărui provenienţă mama ei nu a dezvăluit-o niciodată şi care ar putea susţine această ipoteză. Nu există nicio altă dovadă în acest sens. Temperamentul celor doi protagonişti nu ne permite totuşi nici să excludem această posibilitate.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite