Cum apar chisturile sebacee. Metode eficiente de tratament înainte de a apela la varianta intervenţiei chirurgicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chisturile sebacee au forma unor umflături sub piele FOTO Fotolia
Chisturile sebacee au forma unor umflături sub piele FOTO Fotolia

Chisturile sebacee, care au forma unor umflături mai mari sau mai mici sub piele, apar în general atunci când glandele sebacee se blochează din diferite motive. Cele mai frecvente locuri pe corp unde pot apărea chisturi sebacee sunt pe cap, gât şi piept. Care sunt cauzele apariţiei chisturilor sebacee şi cum se tratează acestea, aflaţi din materialul următor.

Spre deosebire de alte chisturi, acestea se umplu cu cu sebum, ce este uleiul uleiul secretat de glandele sebacee.

După cum spune medicul chirurg Gheorghe Moraru, ”chisturile sebacee se formează în general atunci când cheratina, o proteina produsa de epiderm, blochează o glandă sebacee. Acest lucru duce la apariţia unui unui mic săculeţ ce se umple cu o substanta albicioasa de consistenţă grasă secretată de glandele sebacee, numită sebum. Chisturile sebacee pot fi cauzate şi de traumatisme ale pielii, inflamarea foliculilor piloşi, nivele crescute de testosteron şi de unele sindroame ereditare”.

În general, singurul simptom al unui chist sebaceu este o umflătura sub piele. Deoarece creşterea chistului are efecte asupra sănătăţii, în general medicii nu recomandă eliminarea lor.

În cazul în care un chist sebaceu are dimensiuni mici, de sub 3 cm lungime, acesta poate fi eliminat cu ajutorul unei comprese calde. Iată cum trebuie procedat în acest caz. După cum precizează medicul homeopat Andrei Mihăescu, ”Mai întâi, trebuie să curăţaţi cu grijă zona afectată a pielii din jurul chistului cu săpun. Se aplică apoi un prosop umed şi cald pe chist timp de 20-25 de minute. Când se răceşte prosopul, trebuie să îl încălziţi din nou cu apă caldă. Procedura se repetă de două-trei ori zilnic, pentru a creşte circulaţia sângelui în zonă şi pentru a accelera procesul de vindecare a chistului. Atunci când puroiul începe să iasă din chist, trebuie să aplicaţi un bandaj curat peste umflătură pentru a preveni răspândirea infecţiei. Bandajul trebuie schimbat zilnic”.

Chistul sebaceu trebuie eliminat chirurgical în situaţiile în care creşte ca dimensiuni sau se inflamează. ”Simptomele ce indică faptul că este necesară o intervenţie chirurgicală sunt următoarele: umflătura începe să crească rapid. Aţi observat semne de infecţie cum ar fi roşeaţa, tumefiere, căldură şi puroi în jurul zonei chistului. Umflătura sub piele este într-un loc ce devine în mod constant iritat”, precizează medicul chirurg Gheorghe Moraru.

În general, în cazurile în care chisturile sebacee nu sunt foarte mari, intervenţia chirurgicală durează aproximativ un sfert de oră, iar pacientul poate pleca acasă după intervenţie, urmând ca apoi să revină timp de mai multe zile pentru a fi pansat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite