Cum căutăm bona potrivită: la ce detalii să fim atenţi atunci când alegem pe mâna cui ne lăsăm copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Îngrijirea fizică a copilului şi securitatea acestuia nu sunt singurele aspecte de care părinţii ar trebui să ţină cont la alegerea bonei. Psihologii spun că trebuie să avem în vedere o serie de cerinţe psiho-aptitudinale esenţiale pentru această profesie. Abilitatea de a comunica corect şi adecvat situaţional şi capacitatea de a dezvolta ataşament faţă de copil sunt doar două dintre criteriile de la care n-ar trebui să facem rabat.

“Apariţia unui copil schimbă semnificativ viaţă familiei, părinţii fiind nevoiţi să facă faţă unor noi provocări şi contexte existenţiale. În acest sens, o deciziei importantă este legată de alegerea unei persoane potrivite care să îngrijească şi supravegheze copilul în perioada în care părinţii nu sunt prezenţi fizic alături de copil. Nu orice persoană este potrivită pentru această profesie, chiar dacă există o experienţă maternă anterioară”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

Criteriile după care cei mai mulţi dintre părinţi fac alegerea au mai puţină legătură cu abilităţile psihologice ale bonei şi ţin mai degrabă cont de distanţa la care locuieşte bona, vârsta, disponibilitatea de a presta şi alte activităţi (gătit sau curăţenie), experienţă. 

“Profesia de bonă presupune acumularea unor cunoştinţe şi deprinderi specifice şi un anumit profil aptitudinal şi de personalitate. Sarcina bonei nu este doar legată de îngrijirea fizică copilului şi securitatea acestuia. În absenţa părinţilor, bona reprezintă modelul comportamental şi educaţional pe care copilul îl va urma şi însuşi. Lipsa cunoştinţelor şi abilităţilor necesare, prezenţa unor trăsături de personalitate contraindicate (imaturitate, instabilitate emoţională, etc) poate avea un impact negativ semnificativ asupra dezvoltării fizice, intelectuale şi afective a viitorului adult”, mai spune psihologul. 

Atunci când alegem o bonă trebuie să avem în vedere mai multe aspecte importante.Verificarea experienţei profesionale în raport cu cerinţele familiei şi nevoile copilului este unul dintre ele.

“O bonă are nevoie de pregătire, cunoştinţe şi îndemânare. Experienţa anterioară şi recomandările primite pot fi indicatori importanţi care să ofere informaţii esenţiale despre modul în care bona va gestiona situaţiile cotidiene de îngrijire şi supraveghere dar şi contextele noi, neprevăzute, posibil periculoase pentru copil”, explică psihologul. 

Apoi, este nevoie de o evaluare a aptitudinilor şi profilului de personalitate, spune specialistul. “Există o serie de cerinţe psiho-aptitudinale esenţiale pentru această profesie. Acestea joacă un rol important în capacitatea de a anticipa nevoile copilului şi a le satisface adecvat, în oferirea unei baze sigure pentru dezvoltarea armonioasă fizică şi intelectuală”, arată Ionuţ Ghiugan.

Capacitatea de a dezvolta un ataşament securizant şi de a oferi iubire este o condiţie foarte importantă

Specialistul precizează că îndeplinirea acestor cerinţe este importantă pentru a stabili o relaţie armonioasă cu părinţii, bazată pe încredere, comunicare şi sprijin reciproc. 

“Dintre aceste trăsături amintim următoarele: inteligenţa verbală şi abiltatea de a comunica corect şi adecvat situaţional, atenţie şi spirit de observaţie, flexibilitate în gândire, adaptabilitate, responsabitate şi conştiinciozitate, maturitate afectivă, stabilitate emoţională, autocontrol, rezistenţă la stres şi frustrare, capacitatea de a dezvolta un ataşament securizant şi a oferi iubire”, spune psihologul Ionuţ Ghiugan.

O tendinţă a bonei de a monopoliza discuţia, o reacţie indiferentă la prezentarea copilului, lipsa din partea acesteia a unor întrebări legate de copil şi tendinţa spre perfecţionism (care paradoxal trebuie trecută în categoria calităţilor pe care n-ar trebui să ni le dorim, fiindcă afecţiunea oferită copilului e, în aceste situaţii, conţiţionată de ceea ce face copilul) ar trebui să ne ridice semne de întrebare şi să ne facă să ne reorientăm cât mai repede. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite