Cum se depune în 2019 declaraţia unică privind impozitul pe venit. Reglementări noi dispuse prin ordonanţă de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DECLARATIE UNICA

Potrivit OUG nr. 15 pentru prorogarea unor termene publicată în Monitorul Oficial 204 din 14 martie 2019, termenul de 15 martie prevăzut pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în situaţiile reglementate de Codul fiscal, se prorogă până la data de 31 iulie 2019 inclusiv.

Altfel spus, contribuabilii obligaţi să completeze acest document au la adispoziţie, în plus faţă de termenul iniţial, patru luni în care să depună declaraţia.

Este vorba de persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. 

Declaraţia se completează şi se depune însă şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Informaţii complete privind persoanele fizice care au obligaţia depunerii declaraţiei unice, precum şi instrucţiuni privind completarea acesteia se regăsesc în Anexa nr. 2 a Ordinului preşedintelui ANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a formularului „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“. 

Toate instrucţiunile necesare sunt disponibile pe site -ul www.anaf.ro, secţiunea „Formulare fiscale ordonate după număr“.

„Declaraţia se depune până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, de către persoanele fizice care au obligaţia: - declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018; - declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019; - declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018. Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice” precizează ANAF.

Cum se poate corecta declaraţia

Potrivit ANAF, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative în condiţiile prevăzute de Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. 

Trebuie precizat că declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018" şi/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2019", după caz.

Documentul  se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială. La rectificarea declaraţiei se vor avea în vedere următoarele: - declaraţia iniţială este declaraţia care nu are nicio bifă de rectificativă selectată; - este permisă depunerea unei singure declaraţii iniţiale; - declaraţia rectificativă este declaraţia cu cel puţin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole); - o declaraţie rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I şi capitolul II) trebuie sa aibă ambele bife de rectificare selectate.

Modalităţi de depunere a declaraţiei unice

Declaraţia  unică (şi cea rectificativă) se poate depune,prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: - prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro, pe baza credenţialelor.

De asemenea, documentul poate fi depus şi prin intermediul serviciului "Depunere declaraţii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat. Contribuabilii care nu deţin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităţilor fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operaţiuni:  înregistrarea în cadrul serviciului Spaţiul Privat Virtual; completarea declaraţiei unice; depunerea declaraţiei unice.

În ce unităţi găseşti calculatoare destinate auto-servirii

Lista sediilor unităţilor fiscale în care sunt puse la dispoziţia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăseşte pe site-ul www.anaf.ro, secţiunea Servicii oferite de ANAF. De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin şi funcţionarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare şi asistenţă pentru depunerea declaraţiei unice.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite