Cum te fac de nerecunoscut stresul, traumele şi hormonii. Explicaţia specialiştilor pentru instabilitatea emoţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care manifestă instabilitate emoţională trec brusc de la entuziasm şi energie la tristeţe şi lipsă de vlagă, de la încredere la neîncredere şi de la râs la plâns
Cei care manifestă instabilitate emoţională trec brusc de la entuziasm şi energie la tristeţe şi lipsă de vlagă, de la încredere la neîncredere şi de la râs la plâns

Diferenţa între persoanele capricioase şi plângăcioase şi cele instabile emoţional este dată de faptul că suferinţele celor din urmă au în spate cauze cât se poate de justificabile: de la dezechilibre chimice la nivelul creierului, până la anxietate, stres şi traume fizice şi psihice.

Cei mai mulţi dintre noi avem capacitatea funcţională de a rămâne calmi şi a menţine autocontrol emoţional chiar şi în situaţii în care se confruntă cu presiune sau stres. Pentru persoanele instabile psihic, lucrurile sunt mai complicate. Cei care manifestă instabilitate emoţională trec brusc de la entuziasm şi energie la tristeţe şi lipsă de vlagă, de la încredere la neîncredere şi de la râs la plâns. Din exterior, comportamentele lor instabile par doar mofturi. 

În realitate însă lucrurile nu stau chiar aşa. 

“Instabilitatea emoţională este termenul utilizat în situaţiile în care o persoană experimentează schimbări rapide de dispoziţie, de multe ori exagerate şi discordante, nejustificate de contextul şi situaţia de viaţa prezentă (râde necontrolat sau plânge fără un motiv, iritabilitate sau reacţii colerice în lipsa unui stimul extern, etc.). Instabilitatea emoţională reprezintă un criteriu important atunci când evaluăm starea de sănătate şi echilibrul psihic al unei persoane”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Tendinţele agresive sau maniacale pe care persoanele instabile psihic le au, pot avea consecinţe dintre cele mai distructive. “Persoana instabilă emoţional este mult mai volatilă afectiv şi prezintă un risc crescut de a reacţiona agresiv sau anti-social atunci când se confruntă cu o situaţie tensionată. Instabilitatea emoţională, atunci când se suprapune cu impulsivitatea şi imaturitatea emoţională, reprezintă o problema gravă de sănătate mintală şi un factor de risc major pentru conduite auto-distructive sau comportamente anti-sociale.”, mai spune psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Ce ne face instabili emoţional 

Trecerea de la normalitate la instabilitate emoţională se produce ca urmare a unor dezechilibre. Unul dintre este este cel chimic. “Instabilitatea emoţională pot fi cauzată de dezechilibre chimice la nivelul creierului, cum ar fi scăderea serotoninei (în depresie) sau fluctuaţii ale dopaminei şi serotoninei (în cazul tulburarii bipolare). Tulburările afective (depresia şi tulburarea bipolară) modifică starea emoţională a persoanei, fiind prezente reacţii exagerate emoţionale sau hiperactivitate emoţională”, mai spune psiholigul Ionuţ Ghiugan. 

Anxietatea sau stresul 

Schimbări foarte variate de dispoziţie, ieşirile emoţionale necontrolate prin care se caracterizează persoanele instabile emoţional pot avea şi altfel de cauze. “Anxietatea sau stresul se numără, de asemenea printre cauzele instabilităţii emoţionale. Tulburarea de panică şi tulburarea obsesiv-compulsivă se manifestă în multe cazuri prin hiperactivitate şi instabilitate emoţională”, mai spune cunoscutul psiholog. 

Hormonii 

Disfuncţiile hormonale pot, de asemenea, afecta starea noastră şi încrederea în propria persoană. Pe fondul apariţiei unor probleme la acest nivel, putem deveni iritabili, agitaţi, anxioşi şi apatici. De aici, până la instabilitate emoţională nu e mult. 

Factorii de mediu 

Un rol important în apariţia instabilităţii emoţionale îl au şi factorii psiho-sociali de mediu, care ne dezvoltă şi formează personalitatea. “Abuzul din copilărie, traumele psihologice (pierderea unei persoane semnificative, abandonul, prezenţa unui părinte alcoolic sau cu o boală psihică severă, etc.) sunt cauze importante care provoacă instabilitatea emoţională în viaţă adultului. În acest context se formează personalităţi patologice, care au ca şi caracteristică principală instabilitatea emoţională (tulburarea de personalitate borderline, tulburarea de personalitate narcisică, tulburarea de personalitate histrionică)”, explică psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Situaţii puternic traumatice 

Instalarea instabilităţii emoţionale poate fi cauzată şi de situaţii în care viaţa persoanei este pusă în pericol (accidente de maşină, dezastre naturale, inundaţii, cutremure, abuzul fizic sau sexual, situaţii în care persoana este victima unui viol sau unui atac armat, când este martoră sau asistă la moartea altei persoane). “Aceste situaţii puternic traumatice determină apariţia tulburării de stres posttraumatic, instabilitatea emoţională fiind un simptom specific acestei tulburări”, mai spune psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Leziuni traumatice ale creierului 

Traumatismele la nivelul lobului frontal şi accidentele vasculare cerebrale se numără şi ele printre cauzele instabilităţii emoţionale. „Leziunile traumatice la nivelul lobului frontal sunt caracterizate prin instabilitate emoţională, deficit de atenţie, impulsivitate, înţelegere slabă, lipsa de inhibiţie, tulburări de judecată şi simptome depresive. Aceste tulburări-frontale subcorticale pot rezulta nu numai dintr-un traumatism, dar pot fi şi o consecinţă a unor infecţii, cancer, accident vascular cerebral, medicaţie anterioară sau boli neurodegenerative”, explică Ionuţ Ghiugan. 

Ce este de făcut când tu sau cel de lângă ţine are o astfel de problemă 

Persoanele instabile emoţional sunt dependente şi nesigure, au probleme în delimitarea diferitelor conjuncturi ale vieţii, proiectând, de exemplu, probleme din familie asupra partenerului, pe cele de la muncă, asupra prietenilor etc. Astfel de persoane au nevoie de sprijin, dar totodată, au tendinţa de a îndepărta de lângă ele chiar acele lucruri sau persoane de care au cea mai mare nevoie. Abuzul de alcool şi de droguri de multe ori apare ca un rezultat direct al instabilităţii emoţionale. 

Depăşirea instabilităţii emoţionale se face cu ajutor psihologic. 

“Psihoterapia reprezintă tratamentul esenţial, care-i permite persoanei să conştientizeze sursa acestor dezechilibre emoţionale şi să înveţe să-şi exprime sentimentele şi emoţiile proprii într-o manieră adaptativă. Atunci când instabilitatea emoţională este rezultatul unei tulburări psihice severe, medicamentaţia prescrisă de medicul specialist (antidepresivă sau antipsihotică) este necesară pentru a menţine funcţionarea persoanei şi a stopa comportamantele autodistructive”, mai spune psihologul Ionuţ Ghiugan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite