Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost arestat un politician român admirator al lui Mussolini pentru că s-a întâlnit cu Carol al II-lea la Paris

4
21 Mar 2020 03:55:29
Autor: Denis Grigorescu
Mihail Manoilescu a fost un apropiat al regelui Carol al II-lea FOTO: arhivă Adevărul
Mihail Manoilescu a fost un apropiat al regelui Carol al II-lea FOTO: arhivă Adevărul

Fostul subsecretar de stat Mihail Manoilescu a fost unul dintre cei mai apreciaţi economişti din perioada interbelică şi unul dintre cei mai loiali intelectuali regelui Carol al II-lea. Manoilescu a fost întemniţat mai multe luni după ce a avut o întâlnire secretă cu regele Carol al II-lea la Paris.

Născut în 1891 la Tecuci, Mihail Manoilescu a intrat primul la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie (la fel ca şi tatăl său) în 1915.

După Primul Război Mondial, Manoilescu a fost funcţionar cu rang secundar în mai multe guverne, fiind inclusiv subsecretar de stat. În 1926, aflat într-o misiune economică în Italia, Manoilescu l-a cunoscut pe dictatorul fascist Benito Mussolini, devenind admirator al acestuia. Partizan al revenirii regelui Carol al II-lea pe tronul României, Manoilescu a avut o întâlnire secretă cu acesta la Paris în octombrie 1927. La revenirea în ţară, Manoilescu a fost arestat. Pe 27 octombrie 1927, la Senat, prim-ministrul Ionel Brătianu spunea: „E inamic al statului cine năzuieşte, prin orice mijloace, să ia coroana de pe capul suveranului legitim”. Mihail Manoilescu a stat în închisoare mai multe luni, fiind până la urmă achitat după un proces desfăşurat în 1928.

În 1929, a publicat la Paris, la editura Giard, în colecţia "Bibliothèque Économique Internationale", prima versiune a operei sale fundamentale La théorie du protectionisme et de l'echange international (cu versiuni în italiană şi engleză).

A semnat Dictatul de la Viena

 

După revenirea pe tron a regelui Carol al II-lea, Mihail Manoilescu a fost foarte influent în cadrul camarilei regale, fiind ministru pe resort economic în diverse guverne ţărăniste.

În iulie 1940, Manoilescu a fost desemnat ministru de externe în guvernul pro-nazist condus de Ion Gigurtu. În calitatea sa oficială, la 30 august 1940, Manoilescu a trebuit să semneze Dictatul de la Viena, prin care Germania şi Italia au acordat Ungariei o importantă parte a Transilvaniei.

Pe 12 octombrie 1944, Manoilescu a fost întemniţat fără proces, timp de un an şi două luni. A fost arestat din nou în decembrie 1948 şi încarcerat fără să fie judecat; a fost deţinut în închisorile de la Jilava, Ocnele Mari şi Sighet, murind la Sighet la sfârşitul lui 1950.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mihut Mihu
21.03.2020, 04:03:52

si care e poanta ca n-am inteles. Toata clasa politica a fost exterminata ca sa faca loc lui Groza si turmei de analfabeti si hoti "revolutionari". Simpatii naziste au fost peste tot...incluzind US...deci, nu era cine stie ce in epoca. Dar discutam ca sa nu tacem. Au venit comunistii si au "rezolvat" problema definitiv pentru partea asta din lume. trash. game over insert coin O noua era de minciuna si hotie avea sa inceapa.

0 (2 voturi)
Mihut Mihu
21.03.2020, 04:47:14

pentru astia cu minusul. Vizionati aici cind aveti timp https://www.youtube.com/results?search_query=memorialul+durerii+ Romania si avea prea multi intelectuali si oameni de stat pentru ca sa-si permita sa-i extermine. Fara creier o tara e sortita esecului. O sa ajungeti sa dati si ultimul ban din casa celor care vor fi dispusi sa gindeasca pentru voi. Cum e cu diaspora de 4 milioane...unii zic 9 milioane. Creierul emigrat...e bine? va face bine la ficatei? te simti bine printre prosti, hoti si mincinosi?

+1 (1 vot)
imsi imsi
21.03.2020, 11:57:29

Mihut Mihu Asa bine au gindit creierele astea pina n 40 ca ne am trezit fara juma de ardeal, fara basarabia si fara cadrilater. Asa cum azi ne trezim fara industrie fara agricultura fara cultura da cu citiva milionari si 4 mil de oameni peste hotare.

Mihai Popescu
21.03.2020, 13:09:09

Asta este un erou, a vindut tara. Comunistii, niste bestii, l-au bagat la inchisoare. Ar trebui sa-i facem o statuie.

Modifică Setările