Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost întâmpinat un român din Anglia în prima zi de şcoală a fiicei lui:  „Dragă părinte, vom da tot ce e mai bun pentru binele copilului tău“

22
12 Sep 2017 12:57:43
Autor: Denis Grigorescu
Fiecare părinte a primit un bilet cu un mesaj emoţionant de la învăţătoare FOTO: pagina personală Facebook Ionuţ Neacşu
Fiecare părinte a primit un bilet cu un mesaj emoţionant de la învăţătoare FOTO: pagina personală Facebook Ionuţ Neacşu

Un român stabilit în Anglia a povestit pentru „Adevărul“ cum a fost prima zi de şcoală a fetiţei sale. Părinţii care şi-au dus copiii în clasa zero au primit mesaje emoţionante de la învăţătoare.

Plecat de doi ani cu familia în Anglia, Ionuţ Neacşu lucrează în prezent în domeniul protecţiei copilului în Comitatul Buckinghamshire din Marea Britanie şi locuieşte în oraşul Aylesbury din sud-estul Angliei.

Luni, 11 septembrie, a fost prima zi de şcoală a fetiţei lui Ionuţ Neacşu. După ce şi-a lăsat fetiţa în sala de clasă a primit, ca şi ceilalţi părinţi, un bileţel de la învăţătoare şi un plic de ceai.

Mesajul a fost postat pe contul de Facebook al românului, alături de o fotografie şi arată încă o dată cât de mare e diferenţa între sistemul de învăţământ din Anglia şi cel din România. Iată textul mesajului: "Dragă părinte, iată un mic ”cadou” pentru tine întrucât îţi laşi copilaşul cel drag astăzi, pe mâna noastră, în prima lui zi de şcoală. După ce vei ajunge acasă şi-ţi vei şterge lacrimile cu acest serveţel, te rugăm să-ţi faci un ceai cald şi să te relaxezi. Aminteşte-ţi că vom lucra împreună şi vom da tot ce e mai bun pentru binele copilului tău. Mulţumim pentru că ţi-ai însoţit copilul, la începutul acestui an, atât de important pentru el. Vom face tot ce ne stă în putere, zi de zi, pentru a fi un bun ghid copilului tău în explorarea acestei lumi frumoase, ce abia incepe pentru el. Ne vedem după-amiază. Cu dragoste, din partea dnei X şi a dnei Y".

Nu am văzut flori, pupături sau discursuri obositoare şi plictisitoare. Pentru învăţătoare era mai important să ne invite în clasă şi să ne familiarizăm cu ce vor face copiii la şcoală”

Ionuţ Neacşu şi fiica sa FOTO: Facebook/Ionuţ Neacşu

Legat de prima zi de şcoală a fetiţei sale, iată care au fost impresiile lui Ionuţ Neacşu: ”M-a impresionat un singur lucru. Faptul că focusul este pe copil şi nevoile lui. Atât. Nu fast, nu speechuri, nu discursuri. Pe 11 septembrie a fost începutul efectiv al celor mici, similar clasei zero la noi. Se începe treptat, în prima săptămână cu 3 ore şi din cealaltă cu 6 ore pe zi. Pentru învăţătoare era mai important să ne invite în clasă să vedem clasa, adică clasele, că au clasă de joacă, fiind mai mici, clasă de studiu, şi ne familiarizăm cu ce vor face copiii în şcoală şi să le fim alături în această zi. Nu am văzut flori, pupături, sau discursuri obositoare şi plictisitoare”.

Tot legat de şcoala din Anglia, Ionuţ Neacşu mai spune că ”cel mai important este că mi s-a lăsat sentimentul de siguranţă, legat de şcoală şi legat de abordarea şcolii. Ştiu asta şi din relaţia directă de 2 ani ca asistent social cu şcolile. Depinde mult de noi ca părinţi, de acord, însă ce ţine de ei, cel puţin ce văd la şcoala primară, am un sentiment de siguranţă şi asta mă face să privesc optimist educaţia copilului”. În România, Ionuţ Neacşu s-a remarcat prin numeroase campanii de strângere de fonduri şi cadouri pentru copiii defavorizaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

_wakki m
12.09.2017, 13:09:54

Nu am văzut flori, pupături, sau discursuri obositoare şi plictisitoare niște nepricepuți la ăștia nu vine nici popa cu cădelnița, să facă ditamai slujba în aer liber la început de an școlar

+4 (6 voturi)
claudiu
12.09.2017, 16:46:20

Neah...unde-i brâu'...brâu' sfant binecuvântator...ca altfel nu invata copii nimic !!.

+1 (3 voturi)
florin costea
12.09.2017, 13:25:25

foarte bine , ca au primit in scris un bilet ,pentru ca multi parinti emigranti in Uk nu cunosc limba engleza suficient cat sa aiba discutii libere cu profesorii si mai intervine si partea legala ,prin transmiterea unei informatii in scris din partea scolii ,parintele va lua la cunostiinta toate informatiile necesare ,cat despre comparatia cu scolile din Ro ,nu are nici un sens ,e alta lume ,alta mentalitate ,alt sistem ,e adevarat ca in ultimii ani in Ro se exagereaza cu festivismul in orice domeniu ,pentru a masca problemele interne,e totul o chestiune politica aplicata la nivel national.

+2 (4 voturi)
cloudvick
12.09.2017, 15:15:20

ne-am dus si noi fetita ieri la scoala pentru prima ei zi de scoala aici in UK, regiunea Kent. a primit cateva lucruri gratis de scoala cu insemnele scolii, inclusiv ghiozdanul..iar noi am platit niste sume modice pentru uniforme, care toate sunt la fel pentru fiecare elev. Nimic in plus. Apoi ma uit la stirile din Romania (inca mai fac asta) unde mamicile cumpara flori si atentii ''doamnei invatatoare'', secretarei scolii, femeii de serviciu si probabil si portarului scolii. copii sunt incurajati de mici sa dea atentii....

+6 (6 voturi)
florin costea
12.09.2017, 16:59:53

sunt scoli de elita in Ro (in sistemul de stat) unde uniforma este obligatorie si nu se face atat festivism ,circ gratuit pentru parinti ,dar si majoritatea celor care dau atentii ,considera ca asa "e frumos " sa faca! totusi generatiile de parinti de azi sunt copiii crescuti in anii 80-90 care ar trebui sa fie mai liberi in gandire ,din moment ce au trait majoritatea vietii in era postcomunista! daca totusi vorbim de Uk ,nu aud de la nici un parinte roman din Uk sa arate interes pentru studierea limbii romane ,un lucru normal la celelalte minoritati care locuiesc in Uk ,unii chiar avand ore de studiu al limbii materne incluse in programa scolara ( ca si ore optionale la anumite limbi asiatice - hindi ,urdu,arabic,tamil) ,pe langa franceza care este considerata materie de studiu general. in loc sa ceara scoli de weekend pentru copiii romani din Uk ,unii parinti romani prefera sa vorbeasca limba engleza in familie ,pentru o mai usoara integrare sociale ,facandu-se ca nu observa gruparea copiilor in functie de apartenta etnica si lingvistica in scolile publice din Uk ( tocmai pentru o comunicare mai usoara!)

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările