Cum au fost prinşi traficanţii care au adus în România 310 kilograme de heroină. Detaliile celei mai mari capturi de droguri făcute în ultimele decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drogurile erau ascunse în rezervoarele TIR-urilor FOTO: DIICOT
Drogurile erau ascunse în rezervoarele TIR-urilor FOTO: DIICOT

Pe rolul Curţii de Apel Piteşti se află dosarul privind cea mai mare captură de heroină realizată în România după 1990. După cum reiese din rechizitoriul DIICOT, doi dintre inculpaţi, un turc şi un român, au mai fost implicaţi în transportul altor 250 de kilograme de heroină descoperite de poliţişti în Turcia.

În iulie 2015, DIICOT reuşea să facă o captură-record de droguri de mare risc: 310 kilograme de heroină erau găsite în rezervoarele a două TIR-uri.

Membrii grupării procuraseră heroina din Ucraina şi intenţionau să transporte drogurile în Olanda şi Germania, cu tranzitarea României.

În dosarul aflat pe rol la Curtea de Apel Piteşti sunt trei inculpaţi: un turc – Yigit Hakan şi doi români - Săman George Solomon şi Liviu Bângă. Cei trei riscă pedepse de cel puţin şapte ani de închisoare.

Din rechizitoriul întocmit de către procurorii DIICOT ies la iveală detalii privind modul de operare al reţelei de traficanţi.

Procurorii au strâns la dosar numeroase interceptări telefonice din care reieşea că Yigit Hakan şi Liviu Bângă au organizat transportul celor două TIR-uri şi că le-au indicat celor doi şoferi să aducă drogurile din Ucraina. Cei doi erau monitorizaţi din februarie 2015.

În cazul lui Hakan şi Bângă erau şi dovezi că aceştia sunt implicaţi în organizarea a două transporturi cu sute de kilograme de heroină capturate în Turcia. Mai mult, Liviu Bângă fusese trimis în judecată în mai 2015 de autorităţile din Turcia pentru organizarea unui transport cu 122 kilograme de heroină. Cele două TIR-uri în care ulterior au fost găsite sute de pachete cu droguri au ieşit din România prin Vama Siret pe 17 iulie 2015 cu destinaţia Ucraina. Cele două TIR-uri şi şoferii lor, un turc şi un român, erau sub monitorizarea DIICOT de mai multe luni.

Şi pe 28 iulie 2015, la scurt timp după întoarcerea din Ucraina, după ce trecuseră prin Vama Siret, cele două TIR-uri au fost oprite de poliţişti şi procurori, la Petea, în Satu Mare şi respectiv la Bistriţa. În cele două TIR-uri au fost găsite nu mai puţin de 728 de pachete cu droguri ascunse în rezervoare, în total fiind găsite 310,76 kg heroină. Toate drogurile proveneau din Iran. Pachetele erau îmbibate cu boia de ardei iute pentru a nu fi depistate de câinii grănicerilor. Heroina, în valoare de 40 de milioane de euro, a fost descărcată şi transportată cu mai multe elicoptere în Bucureşti. Yigit Hakan şi Liviu Bângă au fost în aceeaşi zi reţinuţi în Vâlcea.

Transporturile de heroină, sub paravanul unor transporturi legale de mărfuri

George Săman, Liviu Bângă şi Hakan Yigit erau stabiliţi în judeţul Vâlcea, iar ideea de a căra droguri către ţările din vest le-ar fi venit la începutul anului 2014.

După cum se precizează în rechizitoriul DIICOT, ”Yigit Hakan, făcea parte dintr-o reţea infracţională cu caracter transfrontalier, constituită din mai multe celule ce acţionau pe teritoriile mai multor ţări (Iran, Turcia, Ucraina, România şi alte ţări din Vestul Europei), specializată în traficul internaţional de droguri de mare risc, şi care era coordonată de cetăţeni turci. Inculpatul Yigit Hakan avea rolul de a coordona activitatea infracţională de pe teritoriul României, fiind şi persoana de contact cu persoanele, cetăţeni străini, implicate pe teritoriile celorlate ţări. Rolul grupului constituit pe teritoriul României a fost acela de a prelua drogurile din Turcia sau Ucraina, şi de a le transporta în vestul Europei (Olanda, Germania), cu tranzit pe teritoriul României”.

Procurorii DIICOT mai precizează că transporturile de droguri erau organizate sub paravanul unor transporturi legale de mărfuri, prin intermediul unor societăţi comerciale, ce deţineau autocamioane înmatriculate în România şi în ale căror rezervoare erau amenajate lăcaşuri speciale pentru disimularea drogurilor.

Din investigaţiile efectuate de către poliţişti, au rezultat date şi indicii că în cursul anilor 2014 şi 2015, au fost capturate pe teritoriul Turciei, peste 250 de kilograme de heroină ascunse în rezervoarele a două TIR-uri, sub paravanul unor transporturi legale de mărfuri. Iar doi dintre inculpaţii din dosarul de la Curtea de Apel Piteşti-Yigit Hakan şi Liviu Bângă, au fost implicaţi în cele două transporturi de heroină descoperite în Turcia. Primul transport de heroină a fost descoperit în Turcia pe 2 mai 2014. Într-un TIR condus al firmei Resident SRL, aparţinând lui Yigit Hakan, au fost găsite 255 pachete ce aveau în total 131 kg de heroină. Şoferul TIR-ului, un cetăţean turc, a fost condamnat la 13 ani de închisoare. Pe 19 martie 2015, autorităţile din Turcia capturau 147 de pachete cu 122 kg de heroină. Şoferul TIR-ului-Gheorghe Diaconu a fost arestat şi se află închis în Turcia şi acum, la penitenciarul din Edirne. Pe numele lui Liviu Bângă, Tribunalul din Edirne a emis mandat de arestare preventivă.

În rechizitoriul DIICOT se mai spune că ”luând în calcul eventualitatea depistării transporturilor de droguri de către autorităţile în drept, inculpaţii au recrutat de fiecare dată, diferiţi şoferi pentru a efectua aceste transporturi, urmărind astfel exonerarea lor de răspundere penală. Având în vedere cele două capturi de heroină de pe teritoriul Turciei din cursul anilor 2014 şi 2015, inculpaţii Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin, sub cordoonarea primului menţionat, au schimbat traseul transportului de heroină din Turcia către Europa de Vest, prin Ucraina, via România. Astfel, în cursul lunii iulie 2015, inculpaţii Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin, în deplină conivenţă infracţională, au organizat procurarea cantităţii de 310,76 kilograme heroină din Ucraina, transportarea şi introducerea acesteia în România cu două autotrenuri, disimulată în rezervoarele acestora”.

Peste 135.000 de euro găsiţi la unul dintre traficanţi

Procurorii DIICOT mai spun că ”după fiecare transport de mărfuri din Ucraina pentru România şi după descărcarea mărfurilor pe raza localităţii Bistriţa, inculpatul Bîngă Liviu Constantin se deplasa cu autotrenul menţionat către frontiera de vest a României, având ca destinaţie finală Germania sau Olanda. Cu atât mai mult, prezintă interes, faptul că, după aceste deplasări, inculpatul Bîngă Liviu Constantin s-a întors în România cu sume mari de bani cash – de ordinul zecilor de mii de euro, a căror proveninienţă nu a putut fi legal justificată de către susnumit.

Având în vedere datele şi informaţii obţinute până în acest moment în cauză, apreciem că sumele respective de bani ar putea reprezenta plata pentru efectuarea de către inculpatul Bîngă Liviu Constantin, ca membru activ al reţelei infracţionale investigate în cauză, a unor transporturi de droguri pe ruta Ucraina – România – Olanda şi Turcia – România – Olanda. Astfel, cu ocazia percheziţiilor domiciliare şi auto efectuate cu privire la inculpatul Bîngă Liviu Constantin a fost găsită şi ridicată suma totală de 135.240 euro.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite