Cum funcţionează mecanismul „ALERTĂ RĂPIRE COPIL!“, condiţiile şi schema de declanşare. Opt sfaturi importante pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Poliţia Română
Foto: Poliţia Română

Utilizat numai în situaţii de răpiri sau dispariţii care pun în pericol viaţa sau sănătatea copilului, „ALERTĂ RĂPIRE COPIL!“ este un mecanism de acţiune complementar activităţilor pe care Poliţia şi Parchetul le desfăşoară în cazul dispariţiilor de copii şi are ca scop găsirea şi salvarea acestora. Teoretic, mecanismul este bine gândit.

Posibilitatea creării unui mecanism de alertă publică în situaţiile de răpire de copii sau de dispariţii care pun în pericol viaţa sau sănătatea copilului a fost oferită României de către Comisia Europeană în 2009, prin aprobarea proiectului „CALLERT” (Child Call Allert), proiect realizat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române în calitate de aplicant principal, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual “FOCUS”.

Aceste instituţii iniţiatoare şi-au exprimat angajamentul şi determinarea de a implementa şi în România un mod de acţiune, în cazul răpirilor de copii sau al dispariţiilor care pun în pericol viaţa sau sănătatea copilului, asemănător celor din alte state cum ar fi Franţa, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania sau Statele Unite ale Americii.

În acest demers au fost atrase peste 40 de instituţii, organizaţii sau autorităţi din România care să susţină proiectul şi implementarea sa.

Din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române, titular al problematicii copiilor dispăruţi este Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale.

Condiţiile de declanşare a alertei şi schema de declanşare

Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:

1 Copilul are vârsta de până la18 ani;

2 Copilul se află în una din următoarele situaţii :

- a fost răpit în prezenţa unor martori;

- a dispărut şi, fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut, rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice);

- informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.

Dacă difuzarea informaţiilor obţinute pune în pericol victima, mecanismul nu se declanşează

Întrunirea criteriilor menţionate anterior nu implică, în mod obligatoriu, declanşarea mecanismului de alertă, dacă difuzarea informaţiilor obţinute poate conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victimă (copil răpit/dispărut), sau poate compromite cercetările aflate în curs de desfăşurare.

Înainte de declanşarea alertei, organele de anchetă vor solicita acordul părinţilor/reprezentanţilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului. Procurorul poate decide declanşarea alertei şi fără obţinerea acestui acord dacă este în interesul copilului şi a desfăşurării anchetei.

"Nedeclanşarea mecanismului nu înseamnă că autorităţile statului nu acţionează conform procedurilor legale pentru clarificarea situţiei copilului", asigură pagina oficială a mecanismului.

Sfaturi pentru părinţi în caz de Răpire a Copilului 

Anterior producerii evenimentului

Potrivit cazuisticii înregistrate, răpirile ori dispariţiile care pot pune în pericol sănătatea sau viaţa copilului se produc mai puţin frecvent decât celelalte tipuri de dispariţii, dar sunt cele ce produc cel mai mare impact public şi afectează cel mai mult sentimentul de securitate publică.

În aceste cazuri dispariţia este un element secundar, rezultat al comportamentului agresorului, elementul principal fiind intenţia şi comportamentul agresiv.

"Practic, în aceste situaţii nu putem vorbi atât de o prevenire a dispariţiilor, cât de o prevenire generală a agresării copiilor, de o prevenire a circumstanţelor favorizante pentru acţiunile violente împotriva copiilor. Problema esenţială rămâne însă vulnerabilitatea unor copii în faţa unor persoane cu grave tulburări comportamentale, dispuse să abuzeze copiii în diferite moduri. Prevenirea antivictimală include informarea părinţilor cu privire la riscurile nesupravegherii copiilor, îndeosebi a celor preşcolari, din clasele primare şi gimnaziale. Un accent deosebit se pune pe necesitatea supravegherii fetelor aflate în perioada de dezvoltare a caracterelor sexuale, care pot deveni ţinta persoanelor cu tulburări de comportament sexual", recomandă http://alertarapirecopil.politiaromana.ro/.

După producerea evenimentului

Dacă evenimentul s-a produs, sfatul specialiştilor (greu sau aproape imposibil de aplicat în practică) este să vă menţineţi calmul.

"Anterior anunţării Poliţiei verificaţi la părinţii prietenilor copilului dumneavoastră sau la rude unde acesta obişnuieşte să mai stea, dacă nu este cumva acolo.

Dacă aceste demersuri nu au avut success semnalaţi situaţia Poliţiei.

Păstraţi la îndemână fotografii recente ale copilului. Acestea vă vor fi solicitate pentru a fi multiplicate şi utilizate în demersurile de căutare sau de alertare a publicului.

Verificaţi şi informaţi corect autorităţile referitor la ce haine purta copilul în ziua respectivă. Controlaţi în camera lui dacă lipsesc şi alte obiecte sau haine.

Comunicaţi constant cu Poliţia şi informaţi asupra oricăror elemente ulterioare pe care le descoperiţi referitor la dispariţia copilului. Aveţi un rol activ în relaţia cu ofiţerul de caz pentru că dumneavoastră ştiţi cel mai bine obiceiurile, tipul de comportament, atitudinea copilului dumneavoastră.

Faceţi o listă cu prietenii sau contactele copilului dumneavoastră, persoane de care aţi auzit că au luat legătura cu el, etc. Informaţi echipa de caz cu aceste date.

Asiguraţi-vă că în permanenţă va exista cineva care să răspundă la telefonul fix de acasă sau la numerele de telefon mobil pe care copilul le ştie, în caz că acesta sună", se arată în recomandările  mecanismului.

Sfaturi pentru copii pentru prevenirea evenimentelor periculoase

Anunţaţi părinţii despre orice modificare a programului vostru sau orice întârzieri pot apărea! Învăţaţi numerele de telefon ale părinţilor sau altor rude apropiate. Nu este îndeajuns memorarea acestora în listingul telefonic!

Nu acceptaţi cadouri, nu daţi curs invitaţiilor de la persoane pe care nu le cunoaşteţi! Dacă sunteţi invitaţi în anumite locuri, anunţaţi anterior părinţii! Reţineţi semnalmentele persoanelor care vă abordează pe stradă cu diverse probleme şi care vă provoacă spaimă! Anunţaţi părinţii despre aceste întâmplări! Spuneţi-le părinţilor sau rudelor apropiate care sunt prietenii cei mai apropiaţi sau cei cu care obişnuiţi să petreceţi cea mai mare parte a timpului!

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite