Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Cum a ieşit la iveală că un coif considerat „de patrimoniu” de către poliţişti era de fapt o jucărie

0
26 May 2022 20:29:54
Autor: Denis Grigorescu
Coiful a fost descoperit la o percheziţie acum patru luni FOTO: IPJ Argeş
Coiful a fost descoperit la o percheziţie acum patru luni FOTO: IPJ Argeş

Poliţiştii din Argeş au descoperit, la începutul anului, un coif după o percheziţie la locuinţa unui bărbat din oraşul Ştefăneşti, anunţând la scurt timp că ar fi un artefact, posibil din secolul al XVIII-lea. Numai că o expertiză amănunţită a scos la iveală că acel coif este o jucărie.

Pe 25 ianuarie a.c., mai mulţi poliţişti au făcut o percheziţie la casa unui bărbat suspectat că ar fi furat mai multe bunuri de patrimoniu. „Un coif – «turban turcesc cu diademă» – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural naţional, a fost descoperit în urma unei percheziţii desfăşurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş”, preciza, în urmă cu patru luni, Poliţia Argeş într-un comunicat de presă.

Ulterior, coiful a fost trimis la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş pentru a fi supus unei expertize detaliate.

„L-am diagnosticat cu un expert de la Muzeul «Brukenthal» din Sibiu şi s-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur şi simplu. În urma expertizei aşa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, şi mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl ţină pe cap. Deci, nu e o problemă şi, în felul ăsta, nici cel care l-a ţinut nu cred că va avea de suferit, că nu este un artefact istoric”, a declarat pentru săptămânalul Jurnalul de Argeş Cristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.

Costurile financiare ale expertizei făcute coifului au fost suportate integral de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Misterele coifului corintic vechi de 2.500 de ani, descoperit la o percheziţie. E unic în România

 

Misterele coifului de sorginte vikingă descoperit în judeţul Iaşi. Cum putea intimida inamicul

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările