Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Cum a învins Kasparov din nou Rusia lui Putin la CEDO. Cazurile similare a opt români au contat în luarea deciziei

2
12 Oct 2016 17:02:56
Autor: Denis Grigorescu
Garry Kasparov este cel mai mare opozant al preşedintelui Putin FOTO: dailystormer.com
Garry Kasparov este cel mai mare opozant al preşedintelui Putin FOTO: dailystormer.com

Fostul mare campion mondial la şah Garry Kasparov, rivalul politic numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin, a câştigat un nou proces cu Rusia la CEDO, la aproape nouă ani după ce acţiunea a fost introdusă pe rol. Kasparov mai câştigase un proces în 2013, când a primit 10.000 de euro despăgubiri pentru că a fost arestat ilegal de două ori.

Pe 11 octombrie, judecătorii CEDO i-au dat câştig de cauză opozantului şi fostului mare campion mondial la şah Garry Kasparov într-un proces pe care acesta l-a intentat Rusiei.

În noiembrie 2007, Kasparov a reclamat Rusia la CEDO pentru că în mai 2007 a fost reţinut în mod nejustificat de poliţiştii ruşi timp de aproape 24 de ore pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, fapt ce l-a împiedicat să ajungă la un marş al opoziţiei ce era programat la Samara, cu ocazia summitului UE-Rusia.

Pe 18 mai 2007, la ora 8.30 dimineaţa, Kasparov a fost reţinut într-o cameră din aeroport şi interogat şi percheziţionat până a doua zi la 1:30 dimineaţa. „Deşi domnul Kasparov nu a fost arestat formal, Curtea a descoperit că în realitate acesta a fost împiedicat să plece din aeroport. Camera uşii unde fusese închis a fost în permanenţă păzită de către un poliţist înarmat”, au spus magistraţii în hotărârea emisă.

Arestat ilegal de două ori la Moscova

Kasparov, băgat în dubă de poliţiştii ruşi în 2012 FOTO: telegraph.co.uk


Autorităţile ruse au spus în apărarea lor că Garry Kasparov şi încă 21 de activişti au fost reţinuţi deoarece exista suspiciunea că biletele lor de avion ar fi false. Conform judecătorilor CEDO, oficialii ruşi nu au prezentat niciun document care să le ateste afirmaţiile.

În luarea deciziei finale a CEDO în cazul lui Kasparov au contat mult opt cazuri similare ale unor români privaţi în mod justificat de libertate de către autorităţile române. Toţi cei opt au dat România în judecată la CEDO între 2003 şi 2012 şi cu toţii au câştigat despăgubiri cumulate de zeci de mii de euro.

După ce au analizat toate probele, magistraţii CEDO au constatat că în cazul lui Kasparov au fost încălcate articolele 5 şi 1 (libertatea şi siguranţa persoanei) şi 11 (dreptul la întrunire) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Kasparov nu a cerut daune financiare. Rusia poate face apel în următoarele trei luni.

În octombrie 2013, Kasparov a mai câştigat un proces cu Rusia pentru că a fost arestat ilegal de două ori în 2007 şi 2012 în timp ce participa la două marşuri de protest. În august 2012, Kasparov a fost arestat, apoi bătut în faţa unui tribunal din Moscova în ziua în care aştepta verdictul cu privire la trupa Pussy Riot. Autorităţile ruse au fost atunci condamnate să plătească câte 10.000 de euro lui Kasparov şi la alţi doi opozanţi şi câte 4.000 de euro la alţi şase opozanţi.

Considerat cel mai bun jucător de şah din istorie, campion mondial între 1985 şi 2000, Garry Kasparov este de mai mulţi ani cel mai mare opozant al lui Vladimir Putin. Ca urmare a mai multor ameninţări primite în Rusia, Kasparov s-a stabilit de câţiva ani la New York.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Nicu_4
12.10.2016, 18:44:26

hotarari date degeaba Rusia nu recunoaste CEDO

IonIon Codreanu
12.10.2016, 19:27:50

Kasparov este un caz rar de opozant inatacabil! Idealist, el nu s-a ocupat niciodată cu lucruri murdare! Dinnefericire, o parte a opozanților din Rusia nu sunt prea curați, iar regimul exploatează din plin asta, aruncând anatema pe întreaga opoziție. Ca și la noi, există acolo noțiunea de ”ai noștri” și ”ai lor”, în opoziția de tip alb-negru. Dacă opoziția este ”a lor”, nu mai are multe șanse să fie urmată!

Modifică Setările