Cum se obţine acasă sucul proaspăt de troscot. Hemostaticul natural folosit în sângerări nazale şi gingivale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: botanistii.ro
Foto: botanistii.ro

Troscotul (Poligonum aviculare) este o plantă erbacee cu tulpină ramificată şi întinsă pe pământ, una dintre cele mai răspândite buruieni de pe teritoriul României.

Dacă-l vezi crescând spontan în curte este bine să aduni  petru cămară câţiva pumni din părţile sale aeriene, pentru că s-ar putea să-ţi fie foarte utile.

„Perioada optimă de recolatare pentru părţile aeriene este mai-septembrie, când planta este înflorită. Se face prin smulgerea plantelor, dacă sunt forme erecte şi în masă, ori prin cosire. Recoltarea se face pe timp de soare, după ce s-a ridicat roua. Uscarea se face cel mai bine pe cale naturală, la umbră, în strat subţire, pe coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite, în poduri, de preferinţă acoperite cu tablă, în şoproane, verande, ori pe balcon. Se în­­toarce planta din două în două zile, cu atenţie, pentru a nu se scutura frunzele”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

După uscare, se ambalează în săculeţi de pază sau în pungi de hârtie. Se evită păstrarea în pungi de plastic. Planta se mărunţeşte chiar înaintea prepa­rării. 

Din planta astfel uscată se prepară celebrele decocturi şi tincturi cu proprietăţi antiinflamatoare, astringente, antidiareice (datorida taninurilor), diuretice, cicatrizante (datorită acidului salicilic), hipotensive (datorită flavonoidelor), sedative, remineralizante şi hemostatice

Planta are însă efecte hemostatice şi dacă este folosită în stare proaspătă. Specialistul recomandă sucul de troscot, indicat în două dintre cele mai frecvente hemoragii: gingivale şi nazale.

„Sucul din herba proaspătă se obţine din frunzele tinere, zdrobite şi stoarese prin tifon. Se foloseşte îndoit cu apă petru a clăti gura o dată pe zi, după masă, ca să tratăm gingiile sângerânde. Timp de 30-40 minute după clătire, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Introdus cu un tampon în nări, sucul este util în caz de hemoragii nazale, având rol antiinflamator şi hemostatic”, explică Elena Badea.

Indiferent dacă folosiţi preparate obţinute din plantă proaspătă sau din plantă uscată, cereţi sfatul medicului înainte de administrare, pentru că ambele tipuri interacţionează cu anumite categorii de medicamente.

„Troscotul nu ar trebui să se administreze persoanelor care sunt sub tratament cu anticoagulante precum şi celor care suferă de varice şi tromboflebite”, avertizează Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite