Cum se poate obţine acces la locurile de muncă din sectorul public într-o altă ţară a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biroul Parlamentului European în România FOTO Facebook
Biroul Parlamentului European în România FOTO Facebook

Ca cetăţean care provine dintr-o ţară a Ununii Europene (la fel ca şi în cazul celor care provin din Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveţia), aveţi dreptul să lucraţi în orice ţară din UE, inclusiv în sectorul public (întreprinderi de stat, organisme guvernamentale, autorităţi publice etc.).

Totuşi, statele membre pot rezerva anumite locuri de muncă pentru cetăţenii proprii, însă doar dacă posturile respective presupun: exercitarea autorităţii publice sau apărarea intereselor generale ale statului.  În aceste categorii intră, în general, posturi din serviciul diplomatic, armată, poliţie şi forţele de securitate, autorităţile judiciare şi fiscale. 

„Totuşi, dacă funcţiile nu implică exercitarea autorităţii publice, chiar şi aceste sectoare trebuie să fie deschise cetăţenilor altor ţări din UE. De exemplu, locurile de muncă din departamentele de administraţie şi asistenţă tehnică nu presupun exercitarea autorităţii publice, ceea ce înseamnă că nu pot fi rezervate cetăţenilor unui anumit stat”, explică site-ul oficial al UE, europa.eu.

Aţi putea fi nevoit să solicitaţi recunoaşterea calificărilor pe care le aveţi

Ca să obţineţi un post de funcţionar public, aţi putea fi nevoit să solicitaţi recunoaşterea calificărilor în ţara care vreţi să lucraţi. Statul respectiv nu are dreptul de a vă subaprecia experienţa pe care aţi dobândit-o în altă ţară din UE,  nici atunci când decide posturile la care aveţi acces, dacă acestea necesită un anumit nivel de experienţă şi nici când vă stabileşte salariul, gradul şi diferite alte condiţii.

   

Întrebări şi răspunsuri referitoare la accesul la locuri de muncă în sectorul public

Una dintre cele mai frecvente întrebări puse pe această temă este dacă cazul unui funcţionar public care doreşte să candideze pentru un post similar în altă ţară din UE, experienţa sa profesională va fi sau nu recunoscută.  

Răspunsul este DA.

 „Ţara care vă oferă locul de muncă nu trebuie să vă subaprecieze experienţa profesională, doar pentru că aţi obţinut-o în altă ţară din UE(În acest an, cele 28 de state membre + Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). Experienţele similare trebuie evaluate în acelaşi mod, când vine vorba despre salarii, grade sau alte condiţii de lucru. Aceste reguli trebuie să se aplice şi în cazul accesului la locurile de muncă din serviciul public”, precizează europa.eu.

O altă întrebare  care se pune frecvent este dacă sunt legale condiţiile care vă ce  să fi locuit în noua ţară înainte de a lucra în sectorul public al acesteia

„Orice condiţie care vă cere să fi locuit în noua ţară înainte de a lucra în sectorul public al acesteia este ilegală, cu excepţia cazului în care este justificată de nevoile specifice ale postului în cauză”, mai preizează europa.eu.

Drepturile şi regulile amintite sunt valabile pentru toţi cei care provin dintr-o ţară a Ununii Europene (la fel ca şi în cazul celor care provindin Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveţia). Totuşi, unele ţări aplică restricţii temporare privind accesul liber la piaţa muncii pentru cetăţenii croaţi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite