Cum se obţine tinctura de leurdă, preparatul care previne hipertensiunea şi formarea cheagurilor de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leurda este renumită pentru proprietăţile sale depurative şi diuretice puternice, care fac din ea  unul dintre cele mai eficiente detoxifiante naturale, însă calităţile sale terapeutice sunt mult mai numeroase. Printre altele, planta are efecte benefice şi asupra sistemului cardio-vascular.

Leurda este bogată în sulfură de alil (care imprimă gustul şi mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium), carotenoizi, vitaminele A şi C, levuloză, ulei eteric complex şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru. Frunzele proaspete au efecte antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, vermifuge şi stimulatoare ale peristaltismului intestinal, dar şi hemostatice, antisclerotice şi hipotensive.

Menţine elasticitatea vaselor de sânge 

 Iată de ce specialiştii în fitoterapie o recomandă celor cu probleme cardio-vasculare.

 „Leurda are efecte benefice asupra întregului sistem cardio-vascular: reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul inimii, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi previne formarea cheagurilor de sânge; are efect antiinflamator şi de fluidizare a sângelui, ceea ce o face eficientă în tratarea flebitelor, tromboflebitelor, trombozelor şi a efectelor negative cauzate de accidente vasculare; ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge; favorizează circulaţia la nivel creierului; reglează tensiunea, având efect vasodilatator şi ajută la menţinerea presiunii la nivel normal”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Specialistul recomandă tinctura de leurdă, un preparat care previne hipertensiunea, fromarea cheagurilor de sânge şi migrarea lor pe artere şi care, de asemenea, întăreşte sistemul imunitar,  îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului digestiv şi ajută la tratatrea bolilor aparatului respirator.

„Se pun într-un borcan cu închidere ermetică 20 g plantă toccată şi 100 ml alcool de 70 grade. Se lasă amestecul la macerat 10 zile, timp în care se amestecă de două-trei ori pe zi. La final, se filtrează şi se pune la decantat în frigider, timp de şase zile. Ulterior se filtreză iar şi se pune în la sticluţe de culoare închisă. Doza recomandată este de 20-30 picături de două-rei ori pe zi, înainte de masă, în cure de două-trei spatamani”,  precizează Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de administrarea acestui preparat. 

 Precauţii 

Persoanele cu stomac sau colon extrem de sensibil pot avea stări de jenă sau uşoare crampe la consumul de leurdă sau la administrarea preparatelor din această plantă. Mamele care alăptează trebuie să le evite, deoarece transmit un gust neplăcut laptelui.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite