Cum îţi poţi găsi slujbă într-o instituţie a Uniunii Europene. Ce este şi cum funcţionează EPSO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: epso.europa.eu
Foto: epso.europa.eu

Peste 40.000 de persoane din 27 de state membre lucrează în prezent în instituţiile UE, iar Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO) organizează  periodic concursuri prin care selectează personal pentru posturi cu caracter permanent şi temporar.

În instituţiile UE lucrează nu doar funcţionari titulari, ci şi agenţi contractuali şi personal temporar, aşa că oferta pare destul de generoasă.

„Prima oprire” pentru toţi cei care doresc să lucreze într-o instituţie a Uniunii Europene este Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO)
 

Oferta pentru funcţionari titulari

Concursurile generale pentru selecţia funcţionarilor titulari evaluează competenţele candidaţilor printr-o serie de teste care garantează selecţia celor mai buni dintre aceştia.

Concursurile pentru posturile de administratori, lingvişti, interpreţi, traducători, secretare şi alte categorii de personal se organizează periodic.

Selecţia EPSO se face pentru toate instituţiile UE: Parlamentul European (Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg); Consiliul UE (Bruxelles); Comisia Europeană, cu sediul la Bruxelles (Belgia) şi Luxemburg. Este instituţia UE cu cei mai mulţi angajaţi, care lucrează atât în Europa, cât şi în alte zone de pe glob  Există şi posturi pentru specialişti, de exemplu pentru persoane cu pregătire în domeniul ştiinţific, al limbilor străine sau al statisticii/economiei; Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (Luxemburg); Curtea de Conturi (Luxemburg); Comitetul Economic şi Social European (Bruxelles); Comitetul Regiunilor (Bruxelles); Ombudsmanul European (Strasbourg) şi Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (Bruxelles). 

Administratori vs. asistenţi
 

Trebuie precizat că procedura de selecţie este aceeaşi, indiferent  de instituţie.

Funcţionarii titulari se împart în două categorii: administratori şi asistenţi. Administratorii se ocupă de elaborarea politicilor şi de punerea în aplicare a legislaţiei europene, efectuează analize şi oferă consiliere. 

"De regulă, pentru a vă înscrie la un concurs pentru postul de administrator, trebuie să fiţi absolvent de studii universitare (cu o durată de cel puţin 3 ani)", precizează epso.europa.eu.

În schimb, asistenţii sunt cei ocupă posturi care presupun activităţi administrative, esenţiale pentru gestionarea internă a instituţiilor. 

"În general, pentru a vă înscrie la un concurs pentru postul de asistent, trebuie să aveţi (cel puţin) diplomă de bacalaureat" se mai arată pe site-ul oficial al UE.

Ce alte proceduri de selecţie şi recrutare mai există

Puteţi opta pentru şi posturile de  agenţi contractuali,  angajaţi pentru anumite sarcini manuale sau administrative. În general, contractele sunt încheiate pe durată determinată, 6-12 luni pentru început.

De asemenea, sunt disponibile posturi de: 
 

Agenţi temporari, recrutaţi pentru sarcini specializate sau temporare, durata pe care se încheie contractele fiind de maxim şase ani. Posturile libere pot fi găsite pe site-ul EPSO şi pe site-urile instituţiilor şi agenţiilor UE.

Agenţi interimari. Unele instituţii angajează şi personal interimar pentru maxim şase luni, în special pentru activităţi de secretariat. În acest caz, recrutarea se face de către agenţii de ocupare temporară a forţei de muncă.

Unele instituţii  primesc stagiari

 Este bine de ştiut că există instituţii care  primesc stagiari, pe perioade de 3-5 luni. Stagiarii pot fi studenţi, absolvenţi de facultate sau lingvişti şi primesc aceleaşi sarcini ca şi administratorii aflaţi la început de carieră. Selecţia este organizată de instituţii (nu de EPSO).

Servicii de contractare

Pentru sarcini specifice (mentenanţă, cantine etc.), personalul este recrutat de contractanţi externi, selectaţi prin licitaţie deschisă. Pentru mai multe informaţii, consultaţi site-ul serviciilor de contractare

Experţi naţionali detaşaţi (END).

Este vorba, de obicei, de funcţionari ai administraţiilor naţionale, detaşaţi pe o perioadă fixă de timp, pentru a face schimb de experienţă şi pentru a învăţa despre politicile şi procedurile UE. Experţii naţionali detaşaţi sunt selecţionaţi printr-o procedură specifică, fără implicarea EPSO.

"Reprezentanţa permanentă a ţării dumneavoastră pe lângă UE vă poate informa în legătură cu oportunităţile actuale"

.

Posturi de interpreţi 

Parlamentul European, Comisia Europeană şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene au fiecare propriul serviciu de interpretare. Selecţia interpreţilor din instituţii (prin concursuri organizate de EPSO) şi a interpreţilor independenţiC (printr-un test de acreditare interinstituţional) se face în comun.

Posturi de experţi

UE dispune de baze de date cu numele şi calificările experţilor independenţi care pot asista instituţiile şi agenţiile în anumite domenii.

"Experţii îşi creează şi gestionează propriul profil cu informaţii referitoare la studii, experienţă profesională şi competenţe. Acest profil este protejat prin parolă. Bazele de date sunt gestionate de instituţiile şi agenţiile UE (nu de EPSO). De exemplu, Serviciul comunitar de informare în domeniul cercetării şi dezvoltării (CORDIS) conţine o bază de date a experţilor care lucrează în cadrul celui de-al 7-lea program-cadru de cercetare”, precizează site-ul europa.eu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite