Cum poţi pleca voluntar în străinătate. Serviciul european prin care tinerii primesc bani, masă, cazare şi asigurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căutaţi proiectele din perspectiva a ceea ce doriţi să învăţaţi Foto europa.eu
Căutaţi proiectele din perspectiva a ceea ce doriţi să învăţaţi Foto europa.eu

Dacă ai între 17 şi 30 de ani şi îţi doreşti să petreci între două luni şi un an ca voluntar în Uniunea Europeană, poţi alege Serviciul European de Voluntariat (SEV).

Alegerea unui proiect  din cadrul Serviciului European de Voluntariat este una dintre variantele cele mai sigure.

Un proiect SEV  este un parteneriat între două sau mai multe organizaţii promotoare. Acestea răspund de recrutarea voluntarilor pentru proiectul lor.

Practic, voluntarii participă la SEV prin intermediul organizaţiei de trimitere din ţara în care locuiesc şi organizaţiei de găzduire, care îi primeşte şi găzduieşte pe durata stagiului.

"Proiectele durează între două şi 12 luni, iar voluntarii pot lucra în numeroase domenii, cum ar fi cultură, tineret, sport, copii, patrimoniu cultural, artă, protecţia animalelor, mediu, cooperare pentru dezvoltare. Odată finalizat proiectul SEV, vei primi un certificat, Youthpass, care confirmă participarea ta şi cuprinde o descriere a proiectului", precizează site-ul oficial al UE, europa.eu.

Ca voluntar vei primi bani de buzunar, masă, cazare şi asigurare. Singurul lucru pe care s-ar putea să îl plăteşti ar fi o mică parte din costurile de transport.

Cum se fac înscrierile

Îm primul rând, condiţia este să ai între 17 şi 30 de ani. Dacă te încadrezi, ai la dispoziţie două opţiuni pentru a te înscrie.

Prima presupune să contactezi o organizaţie care recrutează voluntari pentru un proiect SEV deja aprobat, iar cea de-a doua să contactezi o organizaţie pentru a-i propune un proiect nou.

Dacă optezi pentru proma variantă, poţi consulta baza de date a organizaţiilor acreditate. AICI (ghidul programului) poţi verifica lista ţărilor eligibile.

Reflectă bine înainte de a lua decizia!

Pentru că participarea la un proiect SEV în altă ţară nu este o decizie care poate fi luată cu uşurinţă, este bine să reflecţi bine înainte. Trebuie să îţi  planificaci demersul cu atenţie şi să-ţi  păstrezi motivaţia, pentru ca riscul de a fi dezamăgit să fie mai mic.

Este bine te alături Serviciului European de Voluntariat (SEV) abia după ce îţi răspunzi la câteva întrebări:

1 Care este motivaţia mea personală? (Veţi afla astfel dacă poţi să duci proiectul la bun sfârşit).

2   În ce domeniu vreau să mă implic? (Toţi avem interese personale, deci fii realist şi onest!).

3   Pe ce durată doresc să mă angajez? (Include toate etapele - găsirea unui proiect, pregătirea lui, formalităţile administrative, derularea propriu-zisă a proiectului şi analiza ulterioară)

4 Cât timp am la dispoziţie?

Nu este un loc de muncă şi nici o tabără

Nu lua în calcul o anumită ţară, ci mai degrabă o regiune recomandă UE:  "Căutaţi proiectele din perspectiva a ceea ce doriţi să învăţaţi. Nu uitaţi: SEV nu reprezintă un loc de muncă sau un stagiu, nu este nici o misiune umanitară, un curs lingvistic sau o tabără de vacanţă!".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite