Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Cum poţi prepară acasă, dintr-o banală plantă, un ulei cu multiple efecte benefice asupra sănătăţii

1
8 Jun 2018 05:55:29
Autor: Cristina Stancu
Sursă foto: fitohome.ru
Sursă foto: fitohome.ru

Măghiranul, busuiocul-feciorilor sau sovarful, cum mai este cunoscută plantă ale cărei calităţi vindecătoare sunt apreciate de sute de ani, are pe lăngă indicaţiile de uz intern (sub formă  cunoscutelor ceaiuri) şi recomandări de uz extern.

„Cercetătorii din Marea Britanie care au făcut studii pe tulpini de stafilococi recoltate de la persoane cu infecţii intraspi­talicesti, tulpini care sunt cele mai rezistente la tratamentele cu anti­biotice de sinteză, studii care au arătat că extractele de sovârf (Origanum vul­ga­re) sunt mult mai active contra stafi­lococilor decât orice anti­biotic cu­noscut în prezent”, precizează specialistul în fitoterapie Elena Badea, care recomandă infuziile din această plantă mai ales pntru tratarea infecţiilor respiratorii şi afecţiunilor stomacale. 

Uleiul şi cataplasma, două variante la îndemână în  uzul extern
 
Buruiana conţine uleiuri volatile taninuri, principii amare, flavone, acizi polifenolcarboxilici şi derivaţi compuşi terpenici, substanţe care o recomandă şi în uzul extern, mai ales pentru efectul lor antipastic asupra musculaturii netedem, antiseptic, stomahic şi carminativ.

Uleiul de sovarf este una dintre variante. 

„Se prepară din 100 g de herba uscată şi mărunţită, peste care se adaugă 500 ml de ulei de floarea soarelui sau măsline. Se fierbe pe baia de apă cca. o ora, se strecoară şi se foloseşte pentru frecţii uşoare în reumatism, lumbago, colici şi crampe abdominale, entorse şi luxaţii”, mai spune Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

A două variantă recomandată de specialist este cea a cataplasmelor din frunze proaspete, strivite şi puse într-un săculeţ de tifon, plasat într-un vas cu vapori de apă. Se aplică în dureri de reumatism, lumbago, torticolis (strambarea gâtului), traumatisme, dureri de cap şi de masele.

În ambele forme de utilizare, specialistul ecomandă consultarea unui medic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

John alxzq
8.06.2018, 08:24:56

ăla poate fi macerat sau ulei aromatizat cu șovârf, dar nu e ulei de șovârf! nu poți să obții ulei din plante uscate

+3 (3 voturi)